Sport
FINALE KUPA HRVATSKE

Momčadi Rijeke trofej Kupa ove je godine bio suđen
Objavljeno 2. kolovoza, 2020.
Utakmicom za Rabuzinovo sunce završila je vrlo dugačka i neobična nogometna sezona u Hrvatskoj

Pobjedom Rijeke u finalu hrvatskog Kupa spuštena je zavjesa na sezonu 2019./20. u našem nogometu. Riječani su pogotkom Tibora Halilovića u 76. minuti svladali Lokomotivu 1:0 u Šibeniku te tako obranili naslov pobjednika. Za riječki je klub ovo šesto Rabuzinovo sunce u sedmom finalu, treće u posljednje četiri godine, a "lokosi" su i u drugom pokušaju ostali praznih ruku.


Finale je bilo s dva potpuno suprotna poluvremena, u prvom su obje momčadi više pazile na svoja vrata, bez preuzimanja previše rizika, pa su i prilike izostale. No drugih je 45 minuta bilo zanimljivo pred oba gola i moglo je biti puno više pogodaka osim tog Halilovićeva, koji je iskoristio asistenciju Pavičića i osigurao veliko slavlje svojoj momčadi. Mogao je Čolak riješiti sve dvojbe i prije posljednjih sekundi, no "lokosi" su dva puta tresli okvir gola, a i VAR im je "odnio" kazneni udarac koji je sudac Pejin dosudio pa nakon pregleda ustanovio da se prekršaj Escovala nad Kastratijem dogodio ipak izvan šesnaesterca.


Tako je Rijeka turbulentnu sezonu ipak završila slavljenički, a Kup kao da joj je bio suđen ove godine, nakon što su u četvrtfinalu uz buru dobili Dinamo, a u polufinalu uz sudačke pogreške Osijek. No time se na Rujevici ne opterećuju, obogatili su klupske vitrine novim trofejem, a trener Simon Rožman zasigurno je dobio kredit i mirnoću za sljedeće razdoblje.


- Rijeka je institucija, uprava kluba zna što želi, igrači i treneri imaju podršku, grad voli klub, imamo super navijače i, kad imate takvu simbiozu, onda se nešto i ostvari. Jako je emotivan tjedan iza nas, pripremali smo se, zanimao nas je samo trofej. Imali smo i malo sportske sreće, no najvažnije je da je trofej tu. Bilo je teško, pogotovo u startu, bilo je puno uspona i padova, a u pravo vrijeme smo se dignuli. Rekao sam da nije sve idealno, ali trofej je tu, i treće mjesto u prvenstvu. Na kraju sam jako umoran, teška je sezona iza nas - rekao je Rožman nakon prvog trofeja na klupi Rijeke.


Lokomotiva je u napetoj završnici prvenstva izborila kvalifikacije Lige prvaka, no najuspješniju sezonu u klupskoj povijesti nije uspjela obogatiti i prvim trofejem.


- Čestitam Rijeci na trofeju, ali i svojoj momčadi na jako dobroj utakmici. Mislim da smo napravili sve, da smo s taktičke strane dobro izgledali, no lopta nije htjela u gol. To je nogomet i to treba prihvatiti. Mislim da smo u prvom poluvremenu imali izvanredne prilike, u drugom isto tako, ali nogomet se igra za golove, Rijeka je zabila jedan više i sve je tu čisto i jasno. Čestitam Rijeci - rekao je trener Lokomotive Goran Tomić, kojemu se nije ispunila želja da u svom gradu osvoji prvi trofej u trenerskoj karijeri.
Tako je završena najduža sezona u povijesti hrvatskog nogometa, zbog pandemije koronavirusa i prekinuta, uz igranje pred praznim tribinama, uvođenje VAR-a te dramatičnu borbu za poziciju doprvaka. Vremena za odmor nema previše jer već za manje od dva tjedna započinje nova.


Goran Roguljić
6.

put hrvatski Kup osvojila je Rijeka, treći put u posljednje četiri godine
Rijeka              1 (0)

Lokomotiva      0

ŠIBENIK - Stadion Šubićevac. Utakmica bez gledatelja. Sudac: Tihomir Pejin (Donji Miholjac). Strijelac: 1:0 Halilović (76). Žuti kartoni: Escoval, Velkovski, Lepinjica (Rijeka), Cokaj, Čeliković (Lokomotiva).

RIJEKA: Pandur, Galović, Velkovski, Escoval, Štefulj (od 90+5. Tomečak), Lončar, Pavičić (od 89. Capan), Halilović, Braut, Čolak, Andrijašević (od 46. Lepinjica).

LOKOMOTIVA: Grbić, Čeliković, Kolinger, Mersinaj (od 78. Budimir), Karačić, Cokaj (od 71. Jakić), Marković, Petrak (od 78. Sammir), Uzuni, Tolić, Kastrati.
Možda ste propustili...

SLAVONSKI OBRAČUN U SUPERSPORT PRVOJ LIGI

U srazu sa susjedima motiv nam je još veći

DOBRO RASPOLOŽENJE NA OPUS ARENI

Mierezu sam morao reći da malo stane i predahne

Najčitanije iz rubrike