Regija
ZALJUBLJENICI U POVIJEST

Povijesna udruga Mailath oživljava i prikazuje grofovsku prošlost
Objavljeno 3. kolovoza, 2020.
Udruga ima 20-ak članova, svima im je zajednička ljubav prema miholjačkom kraju bogate povijesti i kulturne baštine
DONJI MIHOLJAC - Povijesna udruga Mailath osnovana je 2013. godine, na inicijativu grupe entuzijasta, zaljubljenika u povijest, s ciljem proučavanja povijesti miholjačkog kraja i promicanja kulturno-povijesne baštine. Organizira predavanja, izložbe, radionice te uprizorenja iz srednjega vijeka, ondašnjeg života, kulture, običaja te vještina poput viteških borbi i streličarstva. Između brojnih aktivnosti, jedna od glavnih posebnosti Povijesne udruge Mailath jest oživljavanje i prikazivanje Bitke za Miholjac, manifestacije koju ova udruga organizira u suradnji s Gradom Donjim Miholjcem te Turističkom zajednicom. Održava se od 2018. godine u rujnu, u sklopu Dana grada Donjeg Miholjca, u izuzetno pozitivnom ozračju s detaljno razrađenom i uspješno izvedenom organizacijom.– Bitka za Miholjac temelji se na povijesnom događaju iz 1685. godine, kada je kapetan Gašpar Balog s 500 konjanika i pješaka oslobodio Miholjac od turske vlasti. Zapravo, prave bitke nije bilo, jer je bilo samo 80-ak turskih vojnika koji su se predali. U tom kontekstu željeli smo publiku zainteresirati za taj povijesni događaj, pa smo odlučili uz pomoć viteških udruga pokazati oslobođenje Miholjca od Turaka. Ova naša ideja prepoznata je kao nešto što bi moglo pridonijeti turističkom i kulturnom razvoju našega grada, Inače, priprema za oživljavanje Bitke za Miholjac bilo je predavanje "Donji Miholjac u doba Turaka", koje smo organizirali 2017. godine – rekla je predsjednica Povijesne udruge Mailath Mirjam Ćosić (na fotografiji prva lijevo).

U sklopu dosadašnjih manifestacija prikazana je turska gastroponuda i kultura, a prigodnim izložbama hrvatsko-ugarski kraljevi te mađarska fotografska scena. Unatoč pandemiji koronavirusa, atraktivna miholjačka manifestacija namjerava se održati i ove godine.

– Bitka za Miholjac, koja se planira održati u rujnu, zasad nije upitna, no svakako ćemo pratiti stanje u zemlji i držati se potrebnih mjera sigurnosti. Računamo da je to u parku, na otvorenom prostoru, gdje se može držati distanca – objasnila je Ćosić.

Uz uobičajeni program, kao što je produkcija srednjovjekovne glazbe, viteška borba, sajam s izloženim rukotvorinama, srednjovjekovni vrtuljak te gađanje s lukom i strijelom uz stručan nadzor, ove godine planiraju predstaviti stare zanate te terensku bolnicu. Uz sve to, u planu je i streličarski turnir koji se namjerava organizirati sa Streličarskom udrugom Knez Domagoj, a s kojom ova udruga usko surađuje. Predsjednica Ćosić kaže kako Povijesna udruga Mailath od početka dobro surađuje s različitim udrugama.

- Uključujemo udruge u naše programe i one se rado odazivaju te se nadam da će ubuduće suradnja biti još bolja. Suradnja je jedini put i na taj način možemo ostvariti naše ciljeve - istaknula je.

Udruga nema prostorije ni redovito financiranje te se sama snalazi u pronalaženju potrebnih sredstava za rad, a najčešće su to natječaji.

Snježana Fridl
Gostima nudili punč cara Franje Josipa I.
Članovi udruge mogu se vidjeti u zanimljivim povijesnim kostimima gotovo na svim gradskim manifestacijama u dvorcu Mailath. Odjeveni u rekonstruiranu jednostavnu salonsku odjeću prohujalog vremena, prezentiraju život Miholjca u povijesti te oživljavaju vrijeme nekadašnjih miholjačkih vlastelina Prandau-Mailath. Tijekom ovoljetnih koncerata, u sklopu Prandau festivala orguljaške i komorne glazbe, kostimirani članovi udruge posjetiteljima su nudili punč cara Franje Josipa I. Povijesni kostimi u vlasništvu su Turističke zajednice.
Mirjam Ćosić

predsjednica Povijesne udruge Mailath

Naš najveći problem nedostatak je aktivnih članova. Na papiru nas je 20, ali je samo sedam-osam aktivnih. Teško je ljude motivirati na volonterski rad i da odvoje svoje vrijeme i trud.
Možda ste propustili...

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

Najčitanije iz rubrike