Osijek
KOLOVOŠKO IZDANJE SAJMA ANTIKVITETA

Tradicija koja ne prestaje oduševljavati Osječane
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.

Unatoč visokim temperaturama i protekle je subote Trg Svetog Trojstva vrvio posjetiteljima
Obilje sunca i visoke temperature obilježile su proteklu prvu subotu u mjesecu koja je, svemu usprkos vrvjela brojnim posjetiteljima tradicionalnog osječkog Sajma antikviteta. Bila je to nova prilika za ugodnu šetnju kroz vrijeme, posebno začinjenu slasnim okusima i mirisima tradicijskih proizvoda seoskih gospodarstava koja su kao i uvijek vjerni suputnici na svakom sajamskom druženju. A njega ponovno nije propustila ni naša novinarska ekipa koja se sa stotinama Osječana otisnula u još jedan lov na blago.

Šećući prepunim Trgom Svetog Trojstva naišli smo na brojna poznata lica, kako posjetitelja, tako i izlagača, poput Blaženke Fekete koja na sajmu izlaže od njegovih početaka. "Na Sajam antikviteta dolazim već godinama, još dok se održavao pod bastionom. Inače ljubav prema starinama gajim od djetinjstva, a svoju kolekeciju sam dijelom naslijedila, a dijelom sama izgradila. Obilazim sajmove u blizini, a ljubav prema antiknim predmetima ogleda se i u uređenju vlastitog interijera kojeg krase različite kolekcije starih ćupova, zemljanih predmeta i drvenarije.", podijelila je s nama Fekete.

Još jedan dugogodišnji izlagač je i Osječanin Ivan koji nas je oduševio pričom o igračkama Disneyevih likova iz 60-ih godina prošloga stoljeća. "To su gumene igračke koje je prema američkoj licenci proizvodila zagrebačka tvornica "Biserka", a izvozila ih je tada u čitavoj Europi. Svaka od njih je imala otisnutu godinu proizvodnje, pa prema tome znam da su igračke koje posjedujem proizvodene između 1966. i 1968. godine. Inače, cijena za Mickeyja i Minnie Mouse, koje prodajem zajedno, je 450 kuna.", objasnio nam je Ivan.

Subotnje sajmove ne propušta ni Osječanka Anamarija koju smo zatekli u kupnji antiknog posuđa. "Obožavam što ovdje mogu pronaći svašta, od igle do lokomotive, a uvijek pronađem neki komad koji mi se uklapa u interijer ili garderobu.", zaključila je Anamarija.. E. NENADIĆ

NJEMAČKA PJESMARICA LIEDERBUCH - RIJETKO IZDANJE IZ 1941. GODINE

Na kolovoškom Sajmu antikviteta na štandu gospodina Mladena Radića pronašli smo, uz niz vrlo zanimljivih i vrijednih predmeta, njemačku pjesmaricu Liederbuch, koja je tiskana za vrijeme Drugog svjetskog rata u Osijeku. Nakladnik je ovog rijetkog izdanja iz 1941. godine, čiji se primjerak, prema Osječkoj bibliografiji prof. Marije Malbaše, čuva i u Muzeju Slavonije, Njemačka narodnosna skupina u Hrvatskoj sa sjedištem u Osijeku, a otisnuta je u osječkoj tiskari Friedmann. Tiskara obitelji Friedmann neprekinuto je djelovala od 1891. do 1941. godine, kada je u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, zbog toga što je vlasnik bio Židov, stavljena pod komesarsku upravu, te nastavila djelovanje s naznakom koja se nalazi i na naslovnici ove knjižice: Druckerei Friedmann, die unter kommissärischen Leitung des A. N. Stötzer steht, Esseg, Desathygasse 26. Uvodni tekst napisao je Andreas Kuhn, a uredništvo je napravilo izbor pjesama. Vrlo jednostavno oblikovane korice, u duhu vremena, osmislio je osječki slikar i grafičar Johann, Hans, Roch koji je i sam bio istaknuti član osječke Njemačke narodnosne skupine, te je pred kraj Drugog svjetskog rata napustio Osijek i skrasio se u Austriji, a zatim u Kanadi, gdje je i umro 1972. godine.

Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

UDRUGA NE-OVISNOST KROZ EU PROJEKT OSIGURALA VLASTITE PROSTORE

Mišetić: Ovo će podići kvalitetu i razinu usluge našim korisnicima

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike