Osijek
ZZJZ OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Na svim kupalištima voda je čista
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
Vrući srpanj konačno je donio ljetne temperature, a oprez i poštovanje mjera te smanjena financijska moć građana na račun COVID-a mnoge su prisilili da godišnji odmor provedu u svome gradu. Tako posljednjih tjedana osječka prirodna kupališta – ona uz Dravu te dva bajera - nikada nisu bila krcatija kupačima.

Stoga nije naodmet istaknuti da su cijelo ljeto u tijeku mjerenja kvalitete kupališnih voda na pet lokacija koje je Grad Osijek proglasio kupalištima. Riječ je o kupalištima uz Dravu - Pampas, Kopika i Podravlje (Željo), te bajeru Jug 2 i Našičkom bajeru. Iz Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije izvještavaju kako je do sada obavljeno pet uzorkovanja - i to 15. svibnja, 1. i 17. lipnja, te 1. i 20. srpnja. Svi uzorci dobili su ocjenu izvrstan. U nastavku sezone uzorkovanja će se obavljati svaka dva tjedna, a podatke će objavljivati Zavod za javno zdravstvo na svojim internetskim stranicima. U slučaju loše kvalitete vode za kupanje na nekoj od spomenutih lokacija, stanovništvo će biti dodatno obaviješteno preko medija.

Odluku o utvrđivanju lokacija za kupanje i trajanju sezone kupanja na području Grada Osijeka u 2020. godini Gradsko je vijeće usvojilo 8. svibnja, a njome je određeno kako sezona ove godine traje od 1. lipnja do 15. rujna. Inače, Grad Osijek je lokacije uz Dravu proglasio kupalištima još u rujnu 2018., prema Zakonu o vodama koji propisuje da jedinica lokalne samouprave donosi odluku kojom se utvrđuju lokacije za kupanje (kupališta) i trajanje sezone kupanja na površinskim vodama, prikazuje ocjenu o kakvoći površinskih voda za kupanje i obavlja klasifikacija te određuje profil vode za kupanje. U tom kontekstu nije naodmet spomenuti i kako se Pravilnikom o sigurnosti na uređenim kupalištima propisuju uvjeti koji se odnose na sigurnost korisnika i posjetitelja te na tehničko uređenje, postavljanje oznaka na kupalištu, korištenje, održavanje reda, promatranje, spašavanje i pružanje prve pomoći, osposobljavanje spasilaca te održavanje športskih natjecanja i priredbi. No kako svih pet osječkih kupališta pripada u "neuređena kupališta", njihovo uređenje nije obveza Grada. O tome bi u budućnosti svakako trebalo razmisliti zbog brojnosti kupača. I.Solar
Možda ste propustili...

LABORATORIJ ZA HUMANU REPRODUKCIJU

Očekuju još veći uspjeh u liječenju neplodnosti

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

Najčitanije iz rubrike