Mozaik
KREĆE NA PUT U DVADESETAK MJESTA DILJEM HRVATSKE

U inat koroni, Motovun Film Festival otvorio ovogodišnji program
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
Tradicija je ipak nastavljena. Unatoč dosad najneobičnijim okolnostima, održana je jedina ovogodišnja projekcija Motovun Film Festivala u samom Motovunu. Publika je ispunila gledalište koje je bilo ograničenog kapaciteta i organizirano s razmakom sukladno epidemiološkim mjerama.


- Često se pitamo je li čaša polupuna ili poluprazna, kao i je li sad motovunski trg polupun ili poluprazan, no naša su srca puna što ste podržali i ovogodišnje izdanje - obratio se publici Igor Mirković, direktor Motovun Film Festivala. Nakon zahvale na potpori u organizaciji manifestacije u složenim uvjetima, uslijedilo je zajedničko fotografiranje publike i festivalske ekipe sa zaštitnim maskama na licima. "Nadamo se da će fotografija s ovim ultimativnim modnim hitom sljedeće godine izgledati bizarno", rekao je Mirković.


Uslijedila je pretpremijera domaćeg filma "Tereza37", novog uratka redatelja Danila Šerbedžije i scenarističkog prvijenca glumice Lane Barić, koja je sjajno utjelovila ženu s kojom se svi možemo poistovjetiti. Tereza počinje preispitivati svoj život i brak te se prepušta novostečenoj slobodi, no ubrzo se nađe rastrgana između romantičnih nadanja i razočaravajuće stvarnosti. Publika, koja je imala čast prva vidjeti film, toplo je pozdravila autorsku ekipu nakon projekcije. Pretpremijera filma upravo u Motovunu još je značajnija zbog činjenice da su redatelj Šerbedžija i producentica Irena Marković svojedobno bili dio festivalske ekipe.


- Drago nam je da smo film prvi put prikazali upravo ovdje. Sretna sam da je festival ipak organiziran i nadam se da ćemo se sljedeće godine ovdje naći u normalnim okolnostima - kazala je Lana Barić, inače i članica žirija ovogodišnjeg festivala.


Publiku je čekalo i iznenađenje u obliku tradicionalne zdravice rakijom, koja se obično održi na zatvaranju festivala. U skladu s epidemiološkim okolnostima, rakija nije dijeljena, nego se nalazila u epruvetama zalijepljenim ispod sjedalica. Uz želju za boljom situacijom sljedeće godine, Brdo filmova kreće na put do svih kojima će ove godine nedostajati. Istodobno s motovunskim događanjem, prva je projekcija održana i u Splitu, u kojem će idućih dana biti prikazana još dva filma.


Već ovog vikenda kreće i istarska turneja koja će potrajati velik dio kolovoza kad atraktivan motovunski program stiže u desetak mjesta. Punih tjedan dana, od 1. do 7. kolovoza, u projekcijama će uživati dubrovačka publika, a tijekom ovog mjeseca filmovi će se prikazivati i u Šibeniku, Rijeci, Kostreni i Karlovcu.
Od 31. srpnja do 3. kolovoza traju i pretpremijere u Zagrebu na Ljetnoj pozornici Tuškanac, a od 26. kolovoza do 6. rujna će u glavnom gradu, točnije u Laubi, biti prikazan sav ovogodišnji program i dodijeljene festivalske nagrade. T.K.
Možda ste propustili...

POVRATAK NA SCENU KAO EKSPERIMENTALNI DUO

Libar je objavio EP “Nova zemlja”

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike