Mozaik
PLAŽA KAO KULISA SVIM ŽANROVIMA, OD KRIMIĆA DO KOMEDIJA

8 filmova s pravim morskim ugođajem
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
Ove sezone mnogi od nas nisu u mogućnosti otputovati na obalu. Utjehu preostaje potražiti u hladu svog doma i gledanju filmova

Za lijepa sunčana vremena i pravih ljetnih temperatura kojima svjedočimo ovih dana, htjeli mi to ili ne, jedino o čemu možemo razmišljati kupanje je u moru i izležavanje na plaži. Zbog raznih razloga, pri čemu planove dodatno komplicira epidemija koronavirusa, ove sezone mnogi od nas nisu u mogućnosti otputovati na željenu destinaciju. Utjehu preostaje potražiti u hladu svog doma, izležavanju na kauču i gledanju filmova. U nastavku vam donosimo listu od osam filmova koji će vam - bez obzira na to što niste na moru - bar na nekoliko sati plažu dočarati u dnevnom boravku. Havaji, Jamajka, Tajland, Bora Bora... Odabir destinacije je na vama!

MODRI HAVAJI (1961.)
Ova glazbena komedija prvi je od tri filma koja je Elvis Presley snimio na Havajima. Neprijeporni kralj rock‘n‘rolla igra Chada Gatesa koji se sretan vratio iz vojske na Havaje, gdje ga čeka njegova ekipa s plaže, daska za jahanje na valovima i, dakako, djevojka Maile (J. Blackman). Iako se od njega očekuje da slijedi obiteljsku tradiciju i zaposli se u kompaniji koja se bavi uzgojem i prodajom voća, to mu baš i nije po volji. Umjesto toga postaje turistički vodič u agenciji svoje djevojke. Neodoljiva atmosfera ovog eskapističkog filma uključuje božanstvene havajske plaže, ljepotice u bikinijima i raspjevanog Elvisa, koji, ako izuzmemo mjuzikle, izvodi neke od najboljih pjesama ikada izvedenih na filmu, među njima i "Can‘t Help Falling in Love".

RALJE (1975.)
Kultni triler/horor o velikoj bijeloj psini koja terorizira kupače u prekrasnom ljetovalištu u otočnom mjestašcu zasigurno će vam ublažiti bol prouzročenu time što ste umjesto na plaži zapeli uz televizor. Gradić Amity u cijelosti ekonomski ovisi o turizmu, pa kad šerif Martin Brody (R. Scheider) zatvori lokalnu plažu zbog smrtonosnog noćnog napada morskog psa na djevojku, gradonačelnik Larry Vaughn (M. Hamilton) poništi njegovu odluku. No životinja golemih proporcija ubrzo opet napadne i usred dana ubije dječaka nadomak plaži. Kako bi zaustavila krvoproliće, trojica profesionalaca - Brody, prekaljeni lovac na morske pse Quint (R. Shaw) i oceanograf Matt Hooper (R. Dreyfuss) - udruže snage i kreću u lov na veliku bijelu psinu.

KOKTEL (1988.)
Ako želite uživati u kadrovima Karipskog mora i nestvarnim prizorima s Jamajke, pogledajte kultni film u režiji Rogera Donaldsona koji vas vodi na tu rajsku destinaciju. Mladi Brian Flanagan (T. Cruise) neuspješno pokušava pronaći posao u marketingu, a kad uvidi da mu je za to potrebna diploma, odluči upisati studij te se zaposli honorarno kao konobar. Nakon što uz pomoć profesionalnog konobara Douga Coughlina (B. Brown) postane poznat, pruži mu se mogućnost otići na Jamajku raditi za bolju plaću kao koktel-majstor. Ondje upoznaje umjetnicu Jordan Mooney (E. Shue), u koju se zaljubljuje. Njihova romansa unosi velike promjene u Brianov život te on počinje shvaćati da je našao nekog tko će ga podučiti istini o ljubavi, sreći i o tome tko je zapravo on.

PAKLENI VAL (1991.)
Johnny Utah (K. Reeves) mladi je FBI-ev agent kojemu šef Ben Harp (J. C. McGinley) dodijeli istragu niza vješto izvedenih pljački banaka. Kad od svog starijeg partnera Angela Pappasa (G. Busey) dozna da su kriminalci maskirani u bivše američke predsjednike tijekom posljednje tri godine izveli čak 27 pljački te da im je nemoguće ući u trag, Johnny, uz Pappasovu pomoć, na temelju snimaka nadzornih kamera zaključi da se iza maski krije skupina odvažnih surfera. Stoga nabavi surfersku dasku te već prvog dana, nespretno jašući na valovima, upozna atraktivnu Tyler Endicott (L. Petty), vještu surfericu i bivšu djevojku markantnog Bodhija (P. Swayze), vođe skupine jahača na valovima koji neustrašivo prkose prirodi. Obilje uzbudljive akcije na plažama Malibua!

ŽAL (2000.)

Bježeći od zapadne civilizacije, mladi Amerikanac Richard (L. DiCaprio) putuje jugoistočnom Azijom i zaustavi se nakratko u Bangkoku te odsjeda u opskurnom hotelu. Tamo upozna ekscentričnog Daffyja (R. Carlyle), koji mu otkrije da se na jednom od tajlandskih otoka krije prekrasna plaža na kojoj se živi kao u raju. Richard sutradan na vratima sobe pronađe Daffyjev zemljovid do tajanstvenog otoka, ali otkriva da je Daffy počinio samoubojstvo. Udruživši se s francuskim ljubavnim parom iz susjedne sobe, on krene put otoka. Kada stignu na očaravajuću plažu, shvate da je otok naseljen - na njemu žive dvije skupine ljudi, beskrupulozni uzgajivači marihuane i radišni pacifisti koje vodi zagonetna Sal (T. Swinton).

PREBOLJETI SARAH MARSHALL (2008.)
Idilične plaže, zabava, piće, predivne žene... Sve je tu, ali Peter Bretter (J. Segel) nikako ne uspijeva zaboraviti svoju bivšu. On očajnički treba odmor i bijeg od stvarnosti nakon što ga je ostavila djevojka Sarah (K. Bell), televizijska zvijezda u usponu. Uvjeren da je ona ljubav njegova života, nije mogao sakriti očaj kada mu je rekla da je gotovo. Kako bi donekle sačuvao samopoštovanje, odlazi na predivno Havajsko otočje pokušati sve zaboraviti. No tamo neočekivano susreće Sarah s novim dečkom, britanskom rock-zvijezdom Aldousom Snowom (R. Brand), koji je i bio razlog njihova prekida. Peter utjehu pronalazi u flertu sa zaposlenicom odmarališta Rachel (M. Kunis), kojoj nakon nekoliko litara raznoraznih koktela pomalo otvara svoje srce.

NEVOLJE U RAJU (2009.)
Nekoć sretan par, Jason (J. Bateman) i Cynthia (K. Bell) Smith, šokira svoje prijatelje kada objavi da razmišlja o razvodu. Kako bi spasili svoj brak, odlučuju poduzeti još jedan korak i rezervirati mjesto u odmaralištu specijaliziranom za terapiju parova. Međutim, to si mogu priuštiti jedino ako odaberu grupni paket. Stoga, da bi uštedjeli troškove, sa sobom pozovu i nekoliko svojih prijatelja, također parova, pod krinkom da oni ne trebaju sudjelovati u grupnim terapijama. Film čiju glumačku postavu, uz Batemana i Bell, čine još i Vince Vaughn, Kristin Davis, Jon Favreau, Jean Reno i drugi, većim je dijelom sniman na prekrasnom otoku Bora Bora te je savršen za ljubitelje romantičnih komedija i za sve one koji sanjaju o posjeti otočju Francuske Polinezije.

NASLJEDNICI (2011.)
Slikovite pješčane havajske plaže služe kao pozadina za ovaj film o iskupljenju, oprostu i tajnama, koji je istovremeno smiješan i tužan. Priča prati nepredvidljivo putovanje jedne američke obitelji na životnoj prekretnici. Matt King (G. Clooney), suprug i otac dviju kćeri, Alexandre (S. Woodley) i Scottie (A. Miller), mora preispitati svoju prošlost i odlučiti kako dalje nakon što mu se supruga teško ozlijedi u brodolomu u blizini Waikikija. Naslijedivši ga od havajske kraljevske loze i misionara, Kingovi posjeduju jedan od posljednjih netaknutih dijelova tropskih plaža na otočju, ali kad Alexandra izjavi da je majka u vrijeme nesreće bila s ljubavnikom, Matt se zamisli nad nasljedstvom te, zajedno s kćerima, iznenada odluči potražiti suprugina ljubavnika.

Danijel Miklić
Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

Najčitanije iz rubrike