Kultura
DUBROVAČKI SIMFONIJSKI ORKESTAR NA 71. LJETNIM IGRAMA

Koncert posvećen Beethovenu
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
Dubrovački simfonijski orkestar nastupio je s pijanistom Marijanom Đuzelom pod ravnanjem dirigentice Nil Venditti u okviru glazbenog programa 71. Dubrovačkih ljetnih igara, u parku Gradac. Festivalski nastup dubrovačkih simfoničara pod pokroviteljstvom Kraša publici je predstavio program posvećen 250. obljetnici rođenja Ludwiga van Beethovena, iako su ga otvorili s uvertirom Rossinijeve opere Il turco in Italia, što je bio simpatičan uvod u ovu glazbenu večer s obzirom na to da je dirigentica tursko-talijanskog podrijetla. U izvedbi Beethovenova Petog koncerta u Es-duru, poznatijeg kao Carski koncert, orkestru se pridružio nagrađivani hrvatski pijanist Marijan Đuzel, koji je svoja pijanistička znanja usavršio na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu, a sinoć se pokazao zrelim i promišljenim interpretom Beethovena. Drugi dio večeri protekao je u znaku Beethovenove Prve simfonije, dok je prostor parka Gradac pružio ugodno utočište i ambijent u vrijeme kada su veliki koncerti prisiljeni na uzmak iz Kneževa dvora.

Nil Venditti nedavno je imenovana glavnom gostujućom dirigenticom Toskanskog orkestra, a ove i sljedeće sezone angažirana je i kao pomoćna dirigentica Nizozemskog filharmonijskog orkestra s kojim je već debitirala u amsterdamskom Concertgebouwu. Nakon prvog nastupa s Orkestrom iz Paua i izvedbe Beethovenove Sedme simfonije ravnatelj tog orkestra je oduševljeno izjavio kako je Beethovenova glazba njezina specijalnost, u što se sinoć svakako uvjerila i festivalska publika. Nil Venditti tako je Dubrovački simfonijski orkestar, inače iskusan u ovom repertoaru, pozvala sinoć na novo i svježe putovanje, prštavo i vedro, puno energije, hrabrosti i veselja koje mladost pruža. Osim skladbi na programu, festivalska je publika čula i Beethovenovu Bagatelu, Brahmsov Mađarski ples, ali i Puccinijevu elegiju Chrisantemi, koju je ova dvadesetipetogodišnja dirigentica posvetila svima koji su patili i pate od aktualnog koronavirusa.

Nastavak glazbenog programa 71. Igara vraća publiku u atrij Kneževa dvora na recital mezzosopranistice Janje Vuletić i gitarista Maroja Brčića, u subotu, 8. kolovoza. T.K.
Filharmonija je nastupila s pijanistom Marijanom Đuzelom pod ravnanjem dirigentice Nil Venditti
Možda ste propustili...

U ZAGREBAČKOJ BOOKSI DANAS, 15. LIPNJA;

Promocija knjige "Pro i protiv" autora Antuna Maračića

VINKOVAČKI FESTIVAL DOKUMENTARNOG ROCK-FILMA GOSTUJE DILJEM HRVATSKE

DORF u Valpovu, Virovitici, Bjelovaru i Čakovcu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KULTURNI CENTAR OSIJEK

Ponovno će ugostiti sjajnu predstavu "Ana, njezine najbolje namjere"

2

U MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI

Ljetni atelje - radionice za najmlađe polaznike

3

NOVI CIKLUS SLIKOVNICA "MALI LJUDI, VELIKI SNOVI"

Priče o životima istaknutih osoba