TvObzor
DEADLIFE: CITY OF ETERNAL RAIN (NRW RECORDS)

Suze na kiše
Objavljeno 31. srpnja, 2020.
Još jedan futuristički manifest za putovanje prema neizvjesnoj sutrašnjici. Soundtrack za treći Blood Runner...

Ah, Manchester, grad tamog zvuka i svijetla na kraju tunela, čiji se analogni odsjaji iz druge polovice 70-ih godina prošlog stoljeća poput zračenja neke umiruće zvijezde reflektiraju do našeg digitalnog doba u kojem smo svi skupa globalno umreženi i globalno razapeti između nade i beznađa sadašnjih dana buduće prošlosti.


No, bez straha, neću sad o Joy Division, niti o New Order, Bzzcocksima, Smithsima, Oasis, Happy Mondays ili Stone Roses, bogme ni o One Direction (megapopularni boy-band, da!) ili Winterfylleth (najbolji black-metal iz Manchestera!), nego o jednom ovodobnom studijskom čarobnjaku rođenom u mjestašcu Crewe 56 km udaljenom od Manchestera, daklem skoro pa u njegovom predgrađu, kamo se preselio u ranim tinejdžerskim godinama kad se počeo baviti elektronskom glazbom i DJ-iranjem potpisavši za mančestersku labelu NRW Records. Njegovo ime i prezime je Ed Hawx, no kao takvog ne zna ga nitko osim majke, jer je slavu na synthwave sceni stekao pod "mrtvačkim" pseudonimom Deadlife! I to za tek nešto više od četiri godine, pa sad na svom kontu ima već sedam albuma, uključujući i nedavno objavljeni "City of Eternal Rain". S obzirom da se synthwave posljednjih godina prometnuo o globalni subkulturni pop-fenomen na kojeg se pali čak i svijet ordinarnog metala, Deadlife zaslužuje pozornost i ako niste baš teški ovisnik o retro ugođaju 80-ih reflektiranom kroz digitalno zrcalo tekućeg desetljeća. S druge pak strane, Deadlife može poslužiti i kao primjer ograničenosti žanra koji kroz različite varijante, koliko god bile izazovne (evil-synthwave, recimo) melankoličnu monotoniju neminovno dovode prema predvidljivosti i dosadi.

ZA FANOVE: OMD, Human League, New Order, Carpanter Brut, Orax, Turboslash, New Arcades, Dana Jean Phoenix, Timecop1983, GosT, Magic Sword, Dance With the Dead, Daniel Deluxe, Volkor X, Mega Drive...


Darko Jerković
deadlife.bandcamp.com
“Vrijeme je da budem iskren, da izravno odražavam ono što osjećam unutar onoga što stvaram”. ‘Grad vječne kiše’ konceptualni je album inspiriran izravnim kontrastom mraka i svjetlosti, stvoren tako da biste se podsjetili na vrijeme koje um pamti, ali se ne može sasvim prisjetiti”. Tako zbori Ed Hawx, dok iz podzemlja Manchestera promovira Deadlife prema mainstreamu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata