Sport
NASTAVLJA SE NBA LIGA

Virus izazvao dugu stanku, kreirao specifičnu sezonu u kojoj participiraju i tri Hrvata
Objavljeno 31. srpnja, 2020.

Nije se igralo od 11. ožujka, a nakon više od četiri i pol mjeseca nastavlja se NBA liga, u formatu koji se morao prilagoditi aktualnoj epidemiološkoj situaciji.

Liga je modificirala osnovni dio sezone, u kojem neće participirati svi klubovi. Osam ih ostaje na odmoru, a to su oni koji u ovoj skraćenoj verziji nemaju izgleda dočepati se doigravanja. Šest ih dolazi s istoka, dva su iz Zapadne konferencije, a svi ostali pokušat će u osam utakmica osigurati što bolje pozicije za play-off. Slobodna su četiri mjesta (po dva u svakoj konferenciji), a nastavak s najboljim omjerom dočekuju košarkaši Milwaukeea i Los Angeles Lakersa. Bucksi predvode Istok s omjerom 53-12, a slijede ih Toronto (46-18), Boston (43-21), Miami (41-24), Indiana (39-26) i Philadelphia (39-26). Ova šestorka će sigurno igrati i u doigravanju, a za njega još konkuriraju Brooklyn (30-34), Orlando (30-35) i Washington (24-40). Veća je gužva na Zapadu, gdje su trenutni lideri Lakersi (49-14), a prate ih gradski rivali Clippersi (44-20), protiv kojih će se i sučeliti odmah na postkorona otvaranju sezone. O doigravanju pak već mogu razmišljati Denver (43-22), Utah (41-23), Oklahoma (40-24) i Houston (40-24), a svoju prigodu tražit će Dallas (40-27), Memphis (32-33), Portland (29-37), New Orleans (28-36), Sacramento (28-36), San Antonio (27-36) i Phoenix (26-39). Svaka pobjeda bit će važna za klubove koji žele među osam. Naime, ako je deveta momčad u konferenciji na četiri ili manje utakmica zaostatka za osmom, tada će se igrati jedna utakmica između ta dva sastava i pobjednik će produžiti sezonu.

Jasno da je ona specifična, koja će se odvijati i u specifičnim uvjetima. Sve će se utakmice igrati u tri dvorane u “Disney World” kompleksu na Floridi, naravno bez prisutnosti gledatelja. Posljednja tri tjedna, otkad su pristigli u Orlando, košarkaši borave u tzv. balonu kako bi se mogućnost zaraze svela na minimum. Tamo su i trojica hrvatskih košarkaša, od kojih će zasada samo jedan sigurno od 17. kolovoza krenuti i u play-off. Centar Clippersa Ivica Zubac priključio se tek nedavno suigračima, nakon što je bio i pozitivan na COVID-19, koji je kreirao probleme i u rosterima još nekih momčadi. Dobre partije u pripremnim utakmicama pružao je Mario Hezonja u dresu Portlanda, a Dario Šarić će s Phoenixom teško biti aktivan nakon sredine sljedećeg mjeseca. Da je zdrav, sa svojom Utahom izglede da daleko dospije imao bi i Bojan Bogdanović, koji je u stanci operirao šaku. Nažalost, ne preostaje mu drugo nego da od kuće na miru prati najučudniju sezonu dosad.

Nino Benčina
Doigravanje kreće 17. kolovoza, konferencijska finala su 14. rujna, a 30. počinje NBA finale
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike