Novosti
VEĆI BROJ OBOLJELIH NA ISTOKU ZEMLJE

Rad bolnica u Vukovaru i Vinkovcima nije ugrožen
Objavljeno 31. srpnja, 2020.

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno 78 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj trenutačno oboljelih (aktivnih slučajeva) ukupno 749. Troje je preminulih, među kojima su dvije osobe, 1935. i 1939. godište, preminule u KBC-u Osijek, a obje su imale značajne komorbiditete.


Među oboljelima u Hrvatskoj je 130 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru šest pacijenata.


U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8 sati u četvrtak, potvrđena je 31 nova pozitivna osoba na COVID-19: deset iz Vinkovaca, pet iz Cerne, tri iz Nuštra, po dvije iz Andrijaševaca, Ivankova, Otoka i Vrbanje te po jedna iz Posavskih Podgajaca, Tovarnika, Vođinaca i Županje, kao i jedan strani državljanin koji boravi u Posavskim Podgajcima.


Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije u toj županiji je 407, od kojih je 191 osoba izliječena, a tri su preminule.


Na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije navedeno je kako je u županiji deset osoba hospitalizirano zbog koronavirusa, devet u vinkovačkoj i jedna u vukovarskoj bolnici. U samoizolaciji je 598 osoba. Istaknuto je kako je većina oboljelih vezana uz svatovske svečanosti, ljude povezane na radnom mjestu te kontakt s prethodno pozitivnim osobama.


Vesna Bosanac, ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar, poručila je kako je situacija u potpunosti pod kontrolom.


"U našoj su bolnici od početka epidemije organizirane dvije trijažne ambulante koje neprekidno rade i kroz njih prolaze sve osobe koje ulaze u bolnicu. Na dan prođe prosječno 900 osoba. Prosječno u bolnici uzmemo 20 briseva dnevno, uključujući i dane vikenda, i u pravilu idućeg dana oko 8 sati imamo rezultat", rekla je Bosanac te dodala kako je od reaktiviranja rada COVID-19 ambulanti u njima uzeto 700 te u bolnici 763 brisa. "Posao je organiziran tako da hitne ambulante rade 24 sata. Primaju se svi pacijenti, i hitni, i naručeni, i oni koji su duže čekali. Iako su godišnji odmori, nastojimo postići sve što kroz prva četiri mjeseca nismo stigli", naglasila je.


Krunoslav Šporčić, ravnatelj Opće županijske bolnice Vinkovci, istaknuo je kako na infektološkom odjelu imaju devet hospitaliziranih osoba, među kojima je jedan bolesnik s težim oblikom kliničke slike, a ostali su dobro i relativno stabilni.


"Do sada smo troje bolesnika premjestili u Respiracijski centar u Osijek. Trenutačno imamo dva pozitivna liječnika i četiri u samoizolaciji, kao i šest medicinskih sestara te devet ostalih zdravstvenih radnika, što ne ugrožava funkcioniranje bolnice", poručio je Šporčić.
U Osječko-baranjskoj županiji u četvrtak je bilo sedmero novooboljelih. Riječ je o četiri osobe s područja Ispostave Osijek te po jednoj s područja ispostava Beli Manastir, Našice i Valpovo/Donji Miholjac.


D.Korpoš/D.Kuštro
Vesna Bosanac

ravnateljica Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar

Primaju se svi pacijenti, i hitni, i naručeni, i oni koji su duže čekali. Iako su godišnji odmori, nastojimo postići sve što kroz prva četiri mjeseca nismo stigli.
PISMO JOHNSONU
Nakon što je dio britanskih medija objavio da bi se za turiste koji se u tu zemlju vraćaju iz Hrvatske mogla uvesti dvotjedna karantena, dubrovački gradonačelnik Mato Franković pisao je premijeru Borisu Johnsonu s molbom da pri donošenju odluke Hrvatsku promatra prema regijama, a ne u cjelini. Franković je istaknuo kako je Dubrovnik jedno od najsigurnijih europskih odredišta za putovanja s detaljnim protokolima u svim situacijama, pa i u postupcima ako broj zaraženih počne rasti.
Možda ste propustili...

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana