Regija
OLAKŠANJE SLJEDEĆI TJEDAN

Vukovar u bitku s komarcima ide i aviotretmanom
Objavljeno 31. srpnja, 2020.
Iz Grada navode kako su planirali dva tretmana iz zraka u ovoj godini; prvi ide za nekoliko dana
VUKOVAR

Prošle se godine Vukovar, ali i cijeli istok Hrvatske, suočio s ogromnom najezdom komaraca, pa je pomoć u rješavanju toga problema zatražena od države kako bi borba s letećim napasnicima bila učinkovita i stanovnicima olakšan život.

Prema izjavama stručnih osoba, takva se situacija gotovo nikada ne događa dvije godine zaredom, no broj komaraca ponajprije ovisi o klimatskim prilikama, odnosno visokom vodostaju, dugotrajnom kišnom razdoblju i temperaturama zraka višim od 30 stupnjeva.

Ove je godine Grad Vukovar pravodobno krenuo s tretiranjem komaraca kako bi se, koliko je to moguće, suzbila njihova pojava. Prema informacijama iz Grada, u proračunu je za tu namjenu ove godine osigurano 1.175.000 kuna.

- Dosada je obavljeno 10 larvicidnih tretmana, kao i tri adulticidna sa zemlje, dok je planom predviđeno 13 larvicidnih i pet adulticidnih tretmana sa zemlje. Za sljedeći je tjedan planirano adulticidno tretiranje komaraca iz zraka (avion), koordinirano s adulticidnim tretmanom sa zemlje - najavljuju iz gradske uprave i dodaju kako su za ovu godinu planirana dva tretmana iz zraka.

Posljednje su tretiranje sa zemlje djelatnici Veterinarske stanice Vukovar obavili u utorak i srijedu aparatima za toplo zamagljivanje. Kao što je već godinama uobičajeno, postupak je podijeljen u dva dana, pa se prvoga obavi u centru grada te u Sotinu, na Mitnici i Sajmištu, dok dan kasnije uslijedi tretiranje na Lipovači i Lušcu i u gradskoj četvrti Borovo naselje.

Prema reakcijama građana i u svakodnevnim kontaktima i onima iznesenim na društvenim mrežama, zadovoljstvo dosad izvršenim tretiranjima komaraca baš i nije veliko. Stoga se nerijetko mogu i čuti i pročitati promišljanja kako ovaj način ne daje dugotrajne rezultate, pa se većina usuglasila u razmišljanju kako učinkovite borbe bez aviotretiranja nema.

Na naš upit hoće li Grad biti u mogućnosti osigurati dodatna sredstva u slučaju veće najezde komaraca, odgovoreno je kako će, ako do toga dođe, morati vidjeti koje im mogućnosti stoje na raspolaganju s obzirom na to da je za tretiranje komaraca provedena javna nabava te je iznos u proračunu Grada za 2020. godinu kao i iznos nabave u ovom trenutku konačan.

U svakom slučaju, Vukovarcima preostaje pričekati idući tjedan i najavljeni tretman iz zraka, koji bi u kombinaciji s aktivnostima u borbi protiv komaraca sa zemlje trebao donijeti dugo očekivano olakšanje.

Dragana Korpoš
NUŽAN PLAN NA RAZINI CIJELE ŽUPANIJE
Unatoč nezadovoljstvu velikog broja stanovnika najistočnije hrvatske županije, treba uzeti u obzir da je, koliko god pojedini gradovi i općine nastoje učinkovito riješiti problem pojave većeg broja komaraca i koliko god u toj borbi izdvojili novca i osigurali tretmana, činjenica kako je tu bitku nemoguće dobiti ako okolne općine i gradovi u vezi s tim problemom ne čine ništa. Stoga i stručnjaci upozoravaju da

bi se u svrhu boljeg rješavanja ovoga problema trebao napraviti zajednički plan. bar na području Vukovarsko-srijemske županije, jer komarci ne znaju za teritorijalna ograničenja, pa ako se tretiranja obave u Vukovaru, a ne i u okolnim općinama, ne može se očekivati da će situacija u Vukovaru trajnije biti dobra.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

2

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

3

DRŽAVNO POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Na prodaju 101,6 hektara,
početna je cijena 546.281 euro