Regija
VOLONTERI UREĐUJU PROSTOR

Našicama centar za djecu, mlade i obitelj
Objavljeno 31. srpnja, 2020.
Centar nudi usluge obrazovnog rada, ispunjavanje slobodnog vremena te pomaganje u svim životnim područjima
NAŠICE

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek kupio je kuću u Našicama za koju je u planu otvaranje savjetovališta za obitelji i gdje će biti poludnevni boravak za djecu s problemima u ponašanju te posebno prilagođen prostor za osobe s invaliditetom i posebnim potrebama.

Kako je rekao Tomislav Ramljak, predsjednik i jedan od osnivača Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, uvidjeli su da grad Našice ima potrebe i zaslužuje prostor za djecu, mlade i za obitelj.

Kupili nekretninu
- Prošle godine, u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Našice, kupili smo ovu nekretninu i u planu je gradnja objekta koji će biti namijenjen djeci i mladima. Ono što je najvažnije jest to da ćemo ovdje pokušati organizirati jedan mali volonterski centar, pokušat ćemo biti toplo i ugodno mjesto za okupljanje za savjetovanje, pomoć, edukacije, za sve ono što danas jednoj modernoj obitelji i djeci treba - rekao je Ramljak te naglasio kako će Našice dobiti kreativan, moderan i kvalitetan prostor.

Centar postoji već 14 godina, a unazad pet godina, kako navode, razmišljali su na koji način proširiti svoju djelatnost, jer su dotad radili s djecom s problemima u ponašanju kroz poludnevni boravak koji je počeo u Osijeku, a zatim su ga proširili i u ostalim slavonskim gradovima. Suradnica i socijalna pedagoginja Tena Zalović navela je da je njihov posao prepoznati djecu u riziku i kako se ne bi razvili nekakvi daljnji problemi, problemi s mentalnim zdravljem, s ponašanjem te ih uključuje u njihove programe. Najobuhvatniji je program poludnevni boravak gdje se, osim obrazovnog rada, pomoći u učenju, instrukcija, pisanja domaće zadaće i slično, radi i s njihovim obiteljima. Radi se i na ispunjavanju slobodnog vremena djece na kvalitetan način te im se pomaže u svim životnim područjima. To rade stručne osobe, uglavnom odgojitelji koji su psiholozi, socijalni pedagozi, ili nekog drugog zanimanja društvenog usmjerenja. Svakodnevno rade sa stotinjak djece s problemima u ponašanju u pet slavonskih županija. U Našicama su od 2016. godine s poludnevnim boravkom za djecu u riziku u OŠ Dore Pejačević Našice, gdje je maksimalan kapacitet 12 djece. Budući da usluga nije bila dostupna za sve građane, razmišljalo se premještanju u drugi prostor.

Što Našicama treba
- Ova nekretnina danas se čisti, uslijedit će rušenje i gradnja novog objekta, gdje će u novi poludnevni boravak moći ići učenici ne samo iz OŠ Dore Pejačević, nego i učenici OŠ Kralja Tomislava te učenici srednje škole, ako bude potrebno - rekao je Ramljak.

Čišćenju i pripremanju kuće za rušenje pridružili su se i volonteri udruge Otvoreno srce koji će dobiti jednu prostoriju za volonterske radove s osobama s Downovim sindromom. Kako je rekla socijalna pedagoginja Zalović, istražili su koji su još programi potrebni u Našicama te su uvidjeli da su to programi koji ciljaju na djecu s invaliditetom, odnosno za djecu s posebnim potrebama.

U Našicama Centar već zapošljava jednog stručnog djelatnika psihologa, a u novim prostorima bit će i socijalni pedagog.

- Kao organizacija civilnog društva zapošljavamo 22 stručna djelatnika, prema tome mislim da i Grad i Županija trebaju prepoznati snagu civilnog društva koji je generator zapošljavanja. Ove smo godine u šestom mjesecu potpisali ugovor te se u Osijeku gradi centar i prostor od 800 kvadrata koji je isključivo financiran sredstvima Europske unije, tako da će Slavonija dobiti najmoderniji centar za djecu, mlade i obitelj. I u Našicama će slijediti jedan korak, i evo, to je početak toga - rekao je Ramljak te naglasio kako se nada da će radovi biti gotovi tijekom sljedeće godine, što ovisi o financijskim sredstvima. Budući da se sve u Našicama plaća vlastitim novcem, pozvao je i sve građane, tvrtke, Grad Našice i Osječko-baranjsku županiju da pomognu u financiranju.

Magdalena Kunac
uključen 101 korisnik i 116 volontera
Centar pokriva područje Našica, Slavonskog Broda, Požege, Virovitice i Vinkovaca. Maksimalni je kapacitet poludnevnih boravaka u 2019. bio 72 korisnika. Korisnici se uključuju i isključuju iz tretmana, tako da tijekom jedne godine imaju veći broj od maksimalnog kapaciteta. Tijekom 2019. godine u poludnevni je boravak bio uključen ukupno 101 korisnik te 116 volontera, koji su odradili 3085,5 sati. Udruga vodi i Centar za sigurniji internet. U Danu sigurnijeg interneta na razini cijele Hrvatske sudjelovalo je ukupno 27.000 djece, mladih, učitelja i stručnjaka.
Možda ste propustili...

ZA DJECU OD 3 DO 11 GODINA

Otvara se Šumski pedagoški centar

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

Najčitanije iz rubrike