Osijek
NAJVEĆI ISLAMSKI BLAGDAN

Muslimani slave Kurbanski bajram
Objavljeno 31. srpnja, 2020.
Kurbanski bajram koji od sinoć slave muslimani diljem svijeta, pa tako i u Osijeku, najveći je islamski blagdan. U središtu ove svetkovine je prinošenje kurbana ili žrtve kao uspomene na iskušenje kroz koje je prošao Ibrahim (u židovskoj tradiciji poznat i kao Abraham). No, isto tako, muslimani prvog dana ovog blagdana hodočaste u Meku, odnosno odlaze na hadž.

Zbog toga se još zove i Hadž-bajram. Ove godine je odlazak na hodočašće u Saudijsku Arabiju uvelike ograničen zbog pandemije koronavirusa. Obveza je za svakog muslimana u životu bar jednom otići na hadžiluk u Meku. To je i jedna od pet temeljnih dužnosti koje mora ispuniti svaki musliman. Prva islamska dužnost jest izgovaranje šehadeta ili islamskog vjerovanja koji se izriče u svom arapskom izvorniku, a u prijevodu glasi: "Nema Boga osim Alaha, Muhamed je Alahov poslanik." Suparnička šijitska struja u islamu poznaje još i dodatak: "Ali je velija (namjesnik) Alahov." Zbog tog nesretnog Alije, rođaka proroka Muhameda, kojeg posebno štuju šijiti, potekli su potoci krvi između većinskih sunita i manjinskih šijita. Krvavi sukobi se odigravaju čak i na najsvetijem mjestu za sve muslimane, a to je Meka. Prije pet godina, na sam blagdan Kurbanskog bajrama, u međusobnom sukobu šijitskih hodočasnika iz Irana i sunitskih muslimana te ljudskom stampedu koji je uslijedio poginuo je čak 2431 islamski vjernik, a njih 427 vode se kao nestali. Druga obveza je namaz ili molitva koja se obavlja pet puta u točno određeno doba dana, a njega prati odgovarajuća gesta klanjanja. Pravilo je da muslimani na bilo koji od dva bajrama u džamiji ili mesdžidu obavljaju dvije molitve, sabah-namaz i bajram-namaz. Ove godine je Islamska zajednica u Hrvatskoj odlučila kako će se klanjati samo potonja molitva kako bi se smanjila mogućnost prenošenja zaraze koronavirusa u socijalnoj interakciji u stanci dviju molitava. Ostala dva islamska stupa su ramazanski post i zekat (plaćanje odgovarajuće poreza).

Prinošenje životinjske žrtve, obično je riječ o obrednom klanju ovce prema strogim pravilima halala, prati i podjela mesa na tri jednaka dijela. Jedna trećina se zadržava za sebe, drugi dio se poklanja rođacima ili prijateljima, a treći se daje siromašnima. D. Celing
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana