Osijek
OBNOVA NAJSTARIJE ŽUPNE CRKVE U OSIJEKU

Ministarstvo doniralo
čak 200.000 kuna
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije doniralo je početkom srpnja 200.000 kuna za obnovu tornja donjogradske župne crkve Preslavnog Imena Marijina. Obnova tornja započela je u studenome prošle godine, a trajat će sve do jeseni ove godine jer je riječ o iznimno opsežnim radovima u čijoj obnovi sudjeluju čak četiri tvrtke, građevinska i konzervatorska, i to Oslik, koji je zadužen za restauraciju zidne reljefne plastike, stolarska, jer se mijenjaju i prozori na tornju, te limarska. Naime, nakon što su duže od tri godine trajali opsežni istražni radovi Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, izrađena je projektna dokumentacija obnove koju je odobrilo upravo Ministarstvo kulture. Upravo je cilj istražnih radova i bio načiniti elaborat kako bi se krenulo u obnovu i to tako da se crkvu vrati u izvorno stanje. Tijekom 2018. na crkvi je uređen krov, odnosno promijenjeni su žljebovi i dotrajali crijep, a u 2019. najavljen je početak uređenja pročelja crkve zajedno s tornjem. U planu je i obijanje zidova koji su zahvaćeni vlagom. - Započeli smo s obnovom tornja i pročelja naše crkve. Skele će stajati na crkvi duže vrijeme. Jedan dio obnove financira Ministarstvo, a drugi dio i naši vjernici, kojima unaprijed zahvaljujemo. Crkva je oronula i dotrajala i moramo je temeljito obnoviti - komentirao je donjogradski župnik Ivan Jurić.

Recimo kako je upravo donjogradska župna crkva značajna građevina za Donji grad. Izgrađena je 1714. godine, 1792. crkva je dobila završni oblik koji se očuvao do danas.

Zanimljivo je da je donjogradska crkva, nakon one franjevačke u Tvrđi, za koju je temeljni kamen postavljen 1709. godine, ali je posvećena tek 1732., najstarija župna crkva u Osijeku. N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike