Sport
HT PRVA LIGA 2020./21.

Bijelo-plavi kreću sa Slaven Belupom u Gradskom vrtu
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Bijelo-plavi startaju 15. kolovoza, već u 2. kolu dolazi im Hajduk, a nakon toga gostuju kod Dinama

U zagrebačkom hotelu Hilton održan je ždrijeb natjecateljskih brojeva hrvatskih prvoligaških nogometnih klubova za sezonu 2020./2021., po kojemu su potom određeni parovi. Osijeku je pripao broj jedan, a kao i prošlu sezonu, i novu će otvoriti utakmicom u Gradskom vrtu protiv Slaven Belupa.


Novo izdanje HT Prve lige kreće 15. kolovoza, a jubilarno, 30. prvenstvo, trebalo bi završiti 15. svibnja iduće godine. Osim povjerenika natjecanja Josipa Breznog ždrijebu su nazočili i predstavnici klubova, a iza Osijeka po brojevima su se poredali Hajduk (2), Dinamo (3), Rijeka (4), Varaždin (5), Gorica (6), Šibenik (7), Lokomotiva (8), pobjednik ogleda Istra 1961/Orijent (9) i Slaven Belupo (10). Na temelju tih natjecateljskih brojeva primjenom Bergerovih tablica utvrdio se i raspored odigravanja utakmica koji je bijelo-plavima ponovno donio tri uzastopna derbija. Osječani će u prva četiri kola tri puta biti domaćini, a već u 2. kolu u Gradski vrt stiže Hajduk (22. kolovoza). Tjedan dana kasnije Osijeku slijedi gostovanje u Maksimiru kod Dinama, da bi nakon reprezentativne stanke seriju derbija zaključio domaćim ogledom protiv Rijeke (12. rujna). Podsjetimo, sličnu tešku seriju bijelo-plavi imali su i u prošlom prvenstvu, tada od četvrtog do šestog kola, kada su u nizu igrali s Dinamo, Rijekom i Hajdukom. U rujnu će Osječani još gostovati kod Varaždina (19.) te ugostiti Goricu (26.), a posljednja tri kola prvog ciklusa prvenstva odradit će u listopadu. Tada će prvo gostovati kod novog prvoligaša Šibenika (3.), zatim će biti domaćini Lokomotivi (17.), a potom u goste pobjedniku ogleda Istra 1961 - Orijent (24.). Zbog europskih klupskih utakmica te reprezentativnih termina jesenski je raspored vrlo zgusnut, pa će stoga ove godine biti odigrano samo 16 prvenstvenih kola. To 16. kolo na rasporedu je 16. prosinca, dok će nastavak uslijediti nikad ranije, kada je u pitanju HNL - već 23. siječnja. Prije toga, 19. siječnja, odigrat će se Superkup, kao što je već rečeno prvenstvo završava 15. svibnja, a četiri dana kasnije na rasporedu je finale Kupa Hrvatske.


Osim dvoboja Osijek - Slaven Belupo u 1. će se kolu još sastati Hajduk - Istra 1961/Orijent, Dinamo - Lokomotiva, Rijeka - Šibenik i Varaždin - Gorica. Najveći hrvatski derbi igra se već u 4. kolu, 12. rujna, kada će Hajduk na Poljudu dočekati Dinamo. U posljednjem kolu igrat će Slaven Belupo - Varaždin, Rijeka - Gorica, Dinamo - Šibenik, Hajduk - Lokomotiva i Osijek - Istra 1961/Orijent.


Europski izazovi za Osijek kreću 17. rujna, utakmicom 2. pretkola Europske lige, čiji će ždrijeb biti 31. kolovoza. Treće je na rasporedu 24. rujna (ždrijeb 31.8.), dok je doigravanje 1. listopada (ždrijeb 18. rujna). Jasno je kako svi priželjkuju i europsku jesen, što bi značilo da bi bijelo-plavi igrali u skupini u terminima od 22. listopada do 10. prosinca. U Kupu Osijek kreće od šesnaestine finala koja je predviđena za 7. listopada.
Uz specifičnost nove sezone zbog iznimno kratkog razmaka u odnosu na netom završenu, očekuje nas gust program utakmica od domaćih natjecanja preko europskih, pa do reprezentativnih ogleda, tako da nogometa definitivno neće nedostajati. Nadamo se samo da će se utakmice ipak moći igrati uz nazočnost gledatelja, što bi značilo da je situacija oko pandemije koronavirusa stavljena pod kontrolu.


Goran Roguljić
Prvenstvo počinje 15. kolovoza, a završava 15. svibnja iduće godine, dok je finale Kupa 19. svibnja
Raspored Osijeka u prvom ciklusu
1. kolo (15. kolovoza): Osijek – Slaven Belupo

2. kolo (22. kolovoza): Osijek – Hajduk

3. kolo (29. kolovoza): Dinamo – Osijek

4. kolo (12.rujna): Osijek – Rijeka

5. kolo (19. rujna): Varaždin – Osijek

6. kolo (26. rujna): Osijek - Gorica

7. kolo: (3. listopada): Šibenik – Osijek

8. kolo (17. listopada): Osijek – Lokomotiva

9. kolo (24. listopada): Istra 1961/Orijent - Osijek
Najčitanije iz rubrike