Novosti
MINISTAR FINANCIJA O PUNJENJU PRORAČUNA

Porezni prihodi oko 15 posto manji
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je u srijedu da su porezni prihodi od početka godine do sada između 14 i 15 posto niži u odnosu na lani, ocijenivši kako je punjenje proračuna na tragu Vladinih očekivanja i da su stvari pod kontrolom.


Uz napomenu da treba pričekati još dva dana do kraja mjeseca, koji su važni zato što većina proračunskih prihoda, ponajprije PDV-a, pristiže zadnji dan u mjesecu, Marić je kazao da je dosadašnje ostvarenje proračuna u srpnju na tragu očekivanoga, pa čak i u nekim segmentima blago bolje od toga. "Od 1. siječnja do danas imamo pad poreznih prihoda negdje između 14 i 15 posto, PDV je negdje na razini 15 posto minusa, doprinosi imaju nešto manji pad, a zatim su od kategorije do kategorije razlike", rekao je Marić, odgovarajući na novinarska pitanja uoči užeg kabineta Vlade.
Kako je istaknuo, proračunski prihodi u srpnju ocrtavaju dobrim dijelom aktivnosti iz lipnja, zbog otklona koji uvijek postoji, poglavito kod PDV-a, od 20, odnosno 30 dana do njegove naplate. Međutim, istaknuo je, na dnevnoj bazi u Ministarstvu financija prate fiskalizirane račune.H
Možda ste propustili...