Regija
PRVO OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA GASTROSHIZE

Zgrada Gradske uprave će biti osvijetljena zelenim svjetlom
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
SLATINA - Grad Slatina i gradska Turistička zajednica sudjelovat će u četvrtak u obilježavanju Međunarodnog dana gastroshize (Gastroschisis Awareness Day). Zgrada Gradske uprave u večernjim će satima biti osvijetljena zelenom bojom i na taj način Grad i Turistička zajednica iskazat će podršku svima koji boluju od gastroshize i njihovim obiteljima.
Gastroshiza je stanje defekta trbušne stijenke kroz koji ispada sadržaj iz abdomena, koji gotovo uvijek uključuje crijeva, a ponekad i druge organe. Kod beba rođenih s gastroshizom prvi veliki korak koji ukazuje na poboljšanje rada crijeva jest kada beba dobije prvu stolicu zelene boje. Upravo je ta boja odabrana kao službena boja gastroshize.


Međunarodni dan bolesti određen je u spomen na 30. srpnja 2008. godine, kad je uslijed razvijanja komplikacija zbog gastroshize nenadano preminuo tromjesečni Avery John Rauen. Njegova majka Megan osnovala je Avery's Angels Gastroschisis Foundation, koja je izrasla u veliku organizaciju koja okuplja ljude i djecu rođene s gastroshizom te njihove roditelje, liječnike, medicinske sestre, razne stručnjake i znanstvenike. Od prošle godine Avery's Angels djeluje i u Hrvatskoj preko majke djeteta rođenog s gastroshizom u Varaždinu 2014. godine, a ove godine prvi put Međunarodni dan gastroshize bit će obilježen i u Hrvatskoj pa će hrvatski gradovi večeras u znak podrške osvijetliti neke svoje znamenitosti.
Slatina se prva odazvala pozivu da sudjeluje u obilježavanje toga dana pa će večeras zgrada Gradske uprave u Parku 136. slatinske brigade biti osvijetljena zelenim svjetlom. P. Žarković
Možda ste propustili...

DVD BENIČANCI

Za dom 30.000 €

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike