Osijek
NAPOKON NOVI VRTIĆ

Tenjskim mališanima moderan vrtić kao višnjevački
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Trebala bi to biti moderna, energetski učinkovita zgrada na 1300 četvornih metara s prostorom za čak deset skupina

Na području MO Tenja i u 2020. godini nastavljen je višegodišnji pozitivan trend doseljavanja mladih obitelji. Podatak je to koji veseli lokalnu zajednicu, no i postavlja imperativ zanavljanja infrastrukture i sadržaja koji su nužni za život mladih ljudi s djecom. Ponajprije je to gradnja novog dječjeg vrtića, odnosno projekt koji se upravo iz Grada Osijeka “zakotrljao” prema realizaciji.

Velike potrebe
“Grad Osijek započeo je pripremu postupka javne nabave za izradu projektne dokumentacije novog dječjeg vrtića koji će biti u sustavu Dječjeg vrtića Osijek, a koji bi kapacitetom i vrijednošću investicije trebao odgovarati novosagrađenom vrtiću u Višnjevcu. Potreba za dječjim vrtićem u Tenji je velika. Dječji vrtić Vrapčić, koji sada stoji na usluzi roditeljima iz Tenje, uistinu ne odgovara potrebama. Potrebna mu je obnova i proširenje kapaciteta, stoga posebno zahvaljujemo odgojiteljicama koje tamo rade i koje svakodnevno daju sve od sebe da djeca to ne osjete. No obnova nije dugotrajno rješenje, Vrapčić ćemo se truditi održavati, ali jedino kvalitetno rješenje je gradnja novog vrtića u Tenji “, poručuje zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.

Trenutačno je u gradskom vrtiću Vrapčić u Tenji približno 40 mališana raspoređenih u dvije skupine u kojima na njih paze tri odgojiteljice. No, kako je riječ o objektu koji ni izdaleka ne pokriva potrebe tenjskih mališana čiji broj kontinuirano raste, Grad Osijek u ovom mjesnom odboru s 280 tisuća kuna godišnje sufinancira i redovite vrtićke programe tenjske djece u lokalnom privatnom vrtiću "Regoč".

S obzirom na to da se u izradi projektne dokumentacije traži da novi tenjski vrtić bude svojevrsna preslika lani otvorenog, novosagrađenog vrtića u Višnjevcu, pretpostavka je da će i vrijednost investicije biti na istoj razini. Stoga nije naodmet spomenuti kako je novi višnjevački vrtić stajao deset milijuna kuna te da je projekt s 1,5 milijuna sufinanciralo Ministarstvo demografije. Kao i da je danas riječ o najkvalitetnijem objektu u sustavu Dječje vrtića Osijek gdje je razina usluge i infrastrukture na zavidnoj razini.

Na 1300 kvadrata
Riječ je o modernoj zgradi, svijetloj i prostranoj koja se proteže na površini od oko 1300 četvornih metara, te ima dovoljno soba za čak 10 vrtićkih/jasličkih skupina. Svaka je jedinica od one sljedeće vizualno odvojena drugom bojom, a sve ih s unutarnje strane povezuje hodnik koji izlazi u veliko predvorje, a iz kojeg se prelazi u dvorane za rekreaciju, zbornice i prostorije za tehničko osoblje. S vanjske strane sve jedinice za boravak djece po skupinama povezane su velikim dvorištem ispunjenim igralima nanizanima na način da odgovaraju dobnoj skupini djece ispred čije se sobe nalaze. Također po dvije sobe/skupine u prostoru prema dvorištu dijele natkriveni atriji s umivaonicima za pranje ruku prije ulaska iz dvorišta u vrtić, te vrata za izravan ulazak u sanitarne čvorove. Dodatno, svaka soba ima svoj sanitarni čvor sa po dva umivaonika, dva WC-a i jedan tuš koji odgojiteljice mogu nadzirati kroz staklene panele. Ispred prostorija u kojima su jasličari nalazi se i pretprostor za prihvat djece s umivaonikom i prostorom za kolica. Tu je i modularna dvorana koja se može prema potrebi pregrađivati. Valja napomenuti i kako je ovaj novi objekt u sklopu Dječjeg vrtića Osijek racionalno projektiran i dobro je pozicioniran u smjeru energetske učinkovitosti. Tako sve sobe prema dvorišnoj strani umjesto klasičnih zidova imaju od poda do stropa staklene stijene. Vrtić je i u cijelosti klimatiziran, a ima u većem dijelu i podno grijanje.

Ivana Solar
Osijeku nedostaje još jedan novi vrtić
S obzirom na pedagoški standard i na prosječnu popunjenost jasličkih i vrtićkih skupina u podcentrima DVO-a, prema procjenama, gradski su vrtići trenutačno “kratki“ za čitav jedan objekt, odnosno za pet vrtićkih i jednu jasličku skupinu! Naime, u sklopu ovogodišnjih redovitih upisa u Dječji vrtić Osijek predano je 135 zahtjeva više negoli je slobodnih mjesta. Tu valja dodati i kako će, na račun obećanja Grada Osijeka da bez mjesta u vrtiću neće ostati ni jedno dijete obaju zaposlenih roditelja, najesen dodatno porasti broj djece po skupinama.
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

Najčitanije iz rubrike