Dome slatki dome
NAJVIŠE VOLI HLADOVINU

Zamioculcas je idealan za tamnije prostorije
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Zamioculcas je vrlo popularna tropska višegodišnja biljka podrijetlom iz istočne Afrike. Uzgaja se uglavnom zbog atraktivnog sjajnog lišća i jednostavne njege. U zemlji se nalazi gomoljasti dio, tzv. rizom, u kojemu biljka skladišti rezerve vode.

Osjetljiva je na prevelike količine vode i prekomjerno zalijevanje. Višak vode koji se nakupi u podlošku ispod posude treba odmah baciti kako rizom ne bi počeo truliti. Tijekom proljeća i ljeta biljci je potrebna prihrana, ali u vrlo malim količinama (četvrtina ili osmina propisane doze). Odgovaraju joj male posude. Idealan je izbor za tamne prostorije u kojima nema mnogo svjetla. Najviše voli hladovinu i tamu, ali joj optimalna količina svjetlosti odgovara kako bi potaknula rast. Tijekom letnih mjeseci brzo raste, a zima je razdoblje mirovanja kada treba i manje zalijevati.

Važno je napomenuti da je Zamioculcas zamiifolia biljka koja može izazvati trovanje ako dođe do gutanja nekog dijela biljke. Ne zahtijeva posebnu mješavinu zemlje kao ostali sukulenti, uspijeva i u supstratu s više humusa. Veličina posude se ne mijenja dok biljka u cijelosti ne napuni staru posudu rizomima, odnosno stabljikama. Ako je na svjetlijem mjestu, listovi gube svoju tamnozelenu boju, ali to ne smeta biljci.

Minimalna temperatura koju podnosi je 15 °C, a optimalna temperatura od 18 do 24 °C. Ako se nalazi na toplijem mjestu, može doći do većeg stvaranja novih izdanaka što zahtijeva povremeno orošavanje. Nikako je ne smijemo previše zalijevati jer od viška vode rizom lako trune i listovi žute. Na sobnoj temperaturi dovoljno je jedno obilno zalijevanje u mjesec dana. J.Kn.

Jasminka Knežević
Zamioculcas je osjetljiv na prevelike količine vode i prekomjerno zalijevanje
Najčitanije iz rubrike