Mozaik
U SKLOPU "SUNČANE STRANE PRISAVLJA"

Danas će se predstaviti 26. Sarajevo film festival
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Sarajevo film festival (SFF) predstavlja se u Zagrebu danas, u srijedu, 29. srpnja, u povodu ovogodišnjeg izdanja, a u okviru HRT-ova ljetnog projekta ‘‘Sunčana strana Prisavlja". U ime Sarajevo film festivala, koji će se održati od 14. do 21. kolovoza, gostuju Jovan Marjanović te članica žirija Natjecateljskog programa igranog filma, glumica Jadranka Đokić, koja uz glumicu Almu Pricu otvara festival svjetskom premijerom filma autora Pjera Žalice ‘‘Koncentriši se, baba‘‘, najavljeno je s HRT-a.


O Festivalu, nagradama Srce Sarajeva i atmosferi govorit će također redatelji Bobo Jelčić i Nebojša Slijepčević, uz izjave glumca Gaela Garcije Bernala, producenta Phillipea Bobera te redatelja Ladjia Lyja. Iste večeri slijedi koncert grupe Psihomodo pop nakon kojega će se prikazati intervju s redateljem Rubenom Östlundom novinarke i urednice Nataše Vukas Stanojkovski.


Projektom "Sunčana strana Prisavlja" HRT je odgovorio na novonastalu situaciju u kojoj su zbog pandemije otkazani brojni koncerti, festivali, kulturne manifestacije. Na open-air pozornici, smještenoj na travnjaku s južne strane zgrade, tijekom više od tri mjeseca, od 19. lipnja i 20. rujna, održava se niz besplatnih događanja. U ponedjeljak navečer tako je održan koncert grupe Pips, Chips & Videoclips u izravnom prijenosu na Trećem programu HTV-a, kao i zanimljivi paneli na teme vezane za izolaciju.


Sarajevo film festival izvijestio je da će ove godine biti domaćin dodjele nagrade Audentia za najbolju redateljicu, koju je utemeljilo Vijeće Europe i Eurimages radi promicanja ravnopravnosti spolova u filmskoj industriji. Njome se želi odati priznanje ženama koje su imale hrabrosti odabrati režiju za svoj životni poziv inspirirajući druge žene da slijede njihov put.


Osim nagrade, koju je dizajnirala umjetnica Ewa Rossano, dobitnici pripada i 30 tisuća eura. Audentia je prvi put dodijeljena 2016. godine na Istanbul film festivalu, potom su domaćini dodjele bili filmski festivali u Locarnu, Torontu i Göteborgu.


Objavljeno je i da će program Talents Sarajevo ove godine okupiti 62 sudionika, ali u online izdanju, koje će se održati od 14. do 18. kolovoza pod nazivom "New Beginnings". Sudionici su izabrani među više od 300 prijava, a dolaze iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Gruzije, Hrvatske, Kipra, Mađarske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Slovenije i Turske.

Među 49 filmova u ovogodišnjim programima konkurencije Sarajevo film festivala uvršteno je šest hrvatskih filmova i manjinskih koprodukcija. Nagrada Počasno srce Sarajeva 26. će put biti uručena Michelu Francu, meksičkom redatelju, scenaristu i producentu. Francu će se također odati priznanje retrospektivom njegovih djela u festivalskom programu "Tribute to". T.Kvorka
SFF je izvijestio da će ove godine biti domaćin dodjele nagrade Audentia za najbolju redateljicu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike