Ekonomija
794 RADNA MJESTA

Đuro Đaković dobio kredit Hrvatske banke za obnovu i razvitak od 150 milijuna kuna za jačanje likvidnosti
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Za 25. kolovoza sazvana je glavna skupština na kojoj bi dioničari trebali odlučiti da se gubitak pokrije smanjenjem temeljnog kapitala

Društva Đuro Đaković grupe i Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), potpisali su ugovor o kreditu od 150 milijuna kuna koji bi trebao ojačati njihovu likvidnost, priopćeno je iz Đure Đakovića. Ugovor s HBOR-om potpisali su Đuro Đaković Specijalna vozila, zajedno s društvima Đuro Đaković Grupa, Đuro Đaković Strojna obrada i Đuro Đaković Energetika i infrastruktura. Ujedno je sklopljen i ugovor o okviru za izdavanje domaćih i inozemnih činidbenih bankarskih garancija po nalogu Đuro Đaković Specijalna vozila u ukupnom iznosu od 150 milijuna kuna. HBOR-ov kredit realiziran je nakon što je Vlada u siječnju odlučila dati državno jamstvo, a Europska komisija u svibnju odobrila Vladinu odluku o jamstvu za kredit Đuro Đaković Grupi u visini od 300 milijuna kuna, koji bi trebao pokriti njezine hitne potrebe za likvidnošću u sljedećih šest mjeseci.

Nakon Vladine odluke, potpisan je ugovor s HPB-om o kreditu u iznosu 150 milijuna kuna, što je bio prvi dio od ukupnog iznosa za koji je Vlada dala jamstvo. Đuro Đaković zapošljava 794 radnika i ima razgranat industrijski portfelj, uključujući obranu, transport i energiju. Temeljna djelatnost tvrtke je proizvodnja teretnih vagona za posebne namjene. Kompanija je zapala u probleme izgubivši stabilnost financiranja proizvodnje, a posebno teške okolnosti nastupile su sredinom 2019., kada je banka koja je pratila financiranje proizvodnje teretnih vagona otkazala nastavak suradnje. Poteškoće su i posljedica rezanja potrošnje za nacionalnu obranu zadnjih nekoliko godina.

Đuro Đaković Grupa za 25. kolovoza sazvala je glavnu skupštinu na kojoj bi dioničari trebali odlučiti da se gubitak, koji je krajem prošle godine premašio 223,64 milijuna kuna, najvećim dijelom pokrije pojednostavljenim smanjenjem temeljnog kapitala, i to smanjenjem nominalnog iznosa i spajanjem dionica.

Smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka iz prethodnog razdoblja provelo bi se smanjenjem nominalnog iznosa dionica, a kako bi nakon toga njena nominala bila 20 lipa, što je manje od zakonskog minimuma, izvršilo bi se i spajanje dionica.

Naime, dobivenih nešto više od 50,7 redovnih dionica (točnije 50,76615) nominale 20 lipa spojilo bi se u jednu dionicu nominale deset kuna, što je zakonski najmanji dopušteni nominalni iznos dionice.

Đuro Đaković Grupa prošlu je godinu završila s gubitkom od 104,46 milijuna kuna, a preneseni gubitak iz prethodnih razdoblja iznosi 119,18 milijuna kuna, podaci su iz poziva za skupštinu. S obzirom na preneseni i gubitak iz prošle godine, ispunjeni su uvjeti iz Zakona o trgovačkim društvima o pretpostavkama za pojednostavljeno smanjenje temeljnog kapitala radi pokrića gubitaka te se temeljni kapital pojednostavljeno smanjuje "isključivo radi pokrića gubitaka u svrhu saniranja društva", obrazlaže se u pozivu.

Temeljni kapital, pak, iznosi 203,06 milijuna kuna i podijeljen je na 10.153.230 dionica, nominale deset kuna po dionici.
Hina
Država ima 38 posto dionica
Dioničarima kojima ne bi pripao cijeli broj novih dionica, dobiveni bi se broj zaokružio na prvi manji cijeli broj, uz istovremenu obvezu da im se isplati razlika u novcu u iznosu od 2,86 kuna za svaku dionicu za koju je broj upisan na računu vrijednosnih papira bio umanjen. Nakon provedenog pojednostavljenog smanjenja temeljnog kapitala, novi bi temeljni kapital iznosio dva milijuna kuna, i bio podijeljen na 200.000 redovnih dionica, svaka nominale deset kuna, navodi se u prijedlozima odluka za skupštinu. Inače, u vlasničkoj strukturi Đuro Đaković Grupe država (putem CERP-a, HZMO-a i sl.) ima nešto više od 28 posto dionica, Nenad Bakić ima 17,7 posto dionica, Ivan Božidar Ivanović 8,7 posto dionica, itd.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana