Osijek
USKORO RADOVI NA SIMBOLU GRADA NA DRAVI

Obnova pješačkog mosta započinje krajem kolovoza
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Unatrag tridesetak godina most je imao dvije veće obnove, 1993. i 2007. godine

Nakon što je prošle godine izrađen elaborat o provedenom specijalističkom pregledu i istražnim radovima, a na temelju njega izvedbeni projekt sanacije, uskoro bi trebala započeti prva faza dugoočekivane temeljite obnove pješačkog mosta, ili Mosta mladosti, kako se taj vjerojatno najpoznatiji simbol grada na Dravi zvao do Domovinskog rata i kako ga mnogi Osječani i danas nazivaju.

Unatrag tridesetak godina most je imao dvije veće obnove, 1993. i 2007. godine, kada je postavljen novi asfalt, obnovljeni spojevi ploča, obojena ograda, zamijenjena i popravljena rasvjeta, međutim, vrijeme je učinilo svoje i sada će uslijediti najopsežnija obnova jer mostu je nakon četiri desetljeća, da se tako izrazimo, prošao rok trajanja.

Nekoliko faza
- S obzirom na to da naš pješački most tijekom 40 godina nije imao veće zahvate u smislu sanacije i rekonstrukcije, podijelili smo taj projekt u nekoliko faza. Već u srpnju započinje prva faza sanacije, a pratimo i epidemiološku situaciju kao i moguće održavanje pojedinih manifestacija na prostoru kod mosta te ćemo prilagođavati radove. Svima je u cilju da most bude siguran i vjerujem da će naši sugrađani imati strpljenja - istaknuo je krajem lipnja zamjenik gradonačelnika Boris Piližota.

A kako nam je u utorak rekao Siniša Gregoran, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prometnu i mjesnu samoupravu Grada Osijeka, čeka se još samo da završi Sunset Run 2020., prvi osječki noćni polumaraton, koji se održava 22. kolovoza, nakon čega će se prionuti na posao. Radovi bi, ističe Gregoran, trebali potrajati tri godine.

"Projekt obnove obuhvaća pripremne radove, radove na armiranobetonskoj konstrukciji, čeličnoj konstrukciji, na upornjacima, kao i ostale radove. Svi su radovi detaljno opisani, izrađeni su pripadajući troškovnici, a izvođenje radova prilagođeno je faznoj izvedbi. Potrebno je izvesti potpunu zamjenu gornjih priključnih elemenata (hvataljke za koje su pričvršćene vješaljke - čelična užad, ukupno 102 komada), zamjenu sto metara vješaljki, antikorozivnu zaštitu, čišćenje i uređenje te antikorozivnu zaštitu pilona, sanaciju upornjaka. Hodna površina ima 50 armiranobetonskih ploča presvučenih asfaltom koji je prethodno potrebno potpuno ukloniti i očistiti betonske ploče. Predviđena je sanacija 45 ploča, a pet je potrebno potpuno zamijeniti. Predviđena je i zamjena oštećene armature, nakon čega i zaštitno premazivanje, a radovi uključuju i obnovu pješačkih ograda", reko je Gregoran.

Radovi 90 dana
Prema projektantskom troškovniku, ukupan je iznos za potpunu sanaciju Pješačkog mosta 13.066.910 kn (16.333.637,50 kn s PDV-om). Radovi u prvoj fazi (čelična konstrukcija) stajat će 3.018.900 kn (bez PDV-a), a predviđeno je da traju 90 dana.

Da je mostu prijeko potrebna obnova, potvrdio je i događaj iz listopada 2018. godine o kojemu smo pisali u Glasu Slavonije, nakon što nam je jedan naš zabrinuti čitatelj poslao fotografiju puknute spone koja povezuje čeličnu konstrukciju, odnosno glavno uže razapeto između pilona s užadima što nose betonske elemente luka. Srećom, odmah nakon našeg poziva gradskoj upravi, odnosno Odsjeku za promet, djelatnik je izišao na teren i pregledao sporno mjesto. Zbog alarmantnog stanja izdan je odmah nalog da se navedeni element čelične konstrukcije mosta sanira u što kraćem roku kako se ne bi ugrožavala stabilnost te građevine iznad Drave.

Pješački most nad Dravom jedan je od reprezentativnih osječkih arhitektonskih djela. Da podsjetimo, jedinstvenog je izgleda i u cijeloj Hrvatskoj. Visok je 35 metara. Sagrađen je 1981. prema projektu beogradske Mostogradnje. Od gradnje do Domovinskog rata službeno se nazivao Most mladosti, a mnogi ga Osječani i danas tako nazivaju. U Domovinskom ratu služio je za prelazak gardista i vozila preko Drave jer je cestovni most bio srušen.

U svakom slučaju, uz nadaleko poznatu eleganciju, lijepo je znati da će nakon obnove i sigurnost osječkog pješačkog mosta biti na najvišoj razini.

Ivan Alilović
OBNOVA KREĆE NAKON SUNSET RUNA
Sunset Run, osječki noćni polumaraton, koji će se održati 22. kolovoza, označit će ujedno i start dogoočekivane obnove pješačkog mosta. Kako je riječ o odlično posjećenom događaju, koji osim utrka na sedam, 14 i 21 kilometar uključuje i odličan noćni provod na Kopiki, s obnovom mosta, s obzirom na to da njime, kao i Mostom dr. Franje Tuđmana, prolazi trasa utrke, pričekat će se sve dok ne završi taj sportsko-zabavni događaj. Ranije istog mjeseca mostom će koračati i brojni posjetitelji Pannonian Challengea, najvećeg festivala ekstremnih sportova u ovom dijelu Europe.
Radovi u prvoj fazi (čelična konstrukcija) stajat će 3.018.900 kn (bez PDV-a), a predviđeno je da traju 90 dana
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike