Kultura
LJETO JE ZA PLESAČE IDEALNO GODIŠNJE DOBA

Djeca oduševljeno jedva dočekala ponovno zaplesati
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Požeška pedagoginja Ilijana Lončar nada se da će sve odgođeno uspjeti nadoknaditi

Situacija s koronom sve nas je zatekla i dovela u nezgodan položaj, i privatno i poslovno. Osobno nikada nisam bila bez mogućnosti rada u dvorani, na sceni, gostovanjima, organizacijom projekata, komunikaciji s djecom, roditeljima, suradnicima, kolegama... - ovu nesretnu situaciju s koronavirusom koju još uvijek prolazimo komentirala nam je Ilijana Lončar, poznata plesačica i plesna pedagoginja, koja se nakon višetjednog boravka na Jadranu vratila u rodnu Požegu.


Novonastalim se okolnostima od sredine ožujka do kraja svibnja i Ilijani Lončar doista bilo teško priviknuti:


- Odlučila sam što više iskoristiti vrijeme bez rasporeda i nadoknaditi sve propušteno doma, od detaljnog spremanja do svakodnevne šetnje brdima kako bih ublažila stres oko neizvjesnosti kojom smo odjednom bili okruženi. Dio vremena posvetila sam sebi i vlastitim željama koje si rijetko mogu ispuniti u žrvnju obveza koje inače imam. Puno sam više istraživala internet-prostranstva sa zanimljivim temama o plesnoj umjetnosti. Vježbala sam uz online satove dragih mi pedagoga i koreografa. Bilo je to pravo otkriće kao i kazališne predstave.


Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar također je prolazila kroz izazovno razdoblje. Nakon što je sve potpuno stalo i edukacijski program i dogovorena gostovanja, festivali, njihova završna produkcija, obilježavanje Svjetskog dana plesa i projekt Svi na plesnu predstavu - što će, nada se Ilijana Lončar, nastojati nadoknaditi do kraja ove godine - drago im je da su se uspjeli vratiti u dvoranu u lipnju.


- Djeca su oduševljeno jedva dočekala ponovno zaplesati i tako smo našu jubilarnu, 20. sezonu priveli kraju podjelom pohvalnica - sretna je Ilijana Lončar, koja za vrijeme karantene nije održavala virtualne satove jer se nadala bržem povratku face to face varijanti koja za nju i ples općenito ima apsolutnu vrijednost.


Kao i svi - planove su pomicali, odgađali, pa planirali, pa odgađali...


- Sve što smo planirali u kazalištu odgodili smo za jesen i iskreno se nadam da ćemo imati povoljnu epidemiološku situaciju realizirati započete projekte. Za dio njih imamo i obvezu prema Ministarstvu kulture koje sufinancira primjerice gostovanja profesionalnih plesnih predstava - pojašnjava požeška pedagoginja, koja se upravo vratila iz Svetvinčenta.


Srećom za plesače, ljetna je sezona za njih pogodnija od drugih umjetnost jer se većina radionica i predstava može prilagoditi vanjskim prostorima, nisu toliko masovne, pa su i epidemiološki prilagođenije propisima HZJZ-a.


- Ono što smo uspjeli izrealizirati je gostovanje na 9,5 posebnom izdanju Šibenskog plesnog festivala koji se održao od 18. do 21. srpnja. Na svečanom smo otvorenju, kao suorganizatori, postavili izložbu plesnih fotografija autora Mladena Božičkovića pod nazivom Friends in dance and life u povodu obilježavanja 20 godina prijateljstva UO Plesna radionica Ilijane Lončar iz Požege i Plesnog teatra Sjene iz Šibenika. Također je u plesnom programu otvorenja svoju solokoreografiju otplesala Požežanka Anamarija Jakoubek. Osobno sam kao plesna pedagoginja vodila četverodnevnu radionicu kreativnog plesa Budi kreativan - budi svoj u sklopu Art Cube edukativnog programa festivala. Odlično je što se sada preko ljeta puno toga može odraditi na otvorenom i doista je dobro to iskoristiti. Moja sljedeća destinacija bio je Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu, gdje sam mogla pratiti cijeli festivalski program i pohađala radionicu suvremenog plesa poznate plesne umjetnice Roser Lopez Espinosa - kaže Ilijana Lončar, čije su želje i planovi za jesen vrlo jednostavni i jasni:

U nadi za bolje sutra, plesnim umjetnicima i cijelom svijetu lijepi pozdrav!


Narcisa Vekić
20 sezona
OSTVARILA JE PLESNA RADIONICA
Planovi i želje za jesen: U nadi za bolje sutra, plesnim umjetnicima i cijelom svijetu lijepi pozdrav!
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U NASTAVKU USPJEŠNOG ART TJEDNA

Izložba u povodu 25 godina postojanja vinkovačkog HDLU-a

2

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

3

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente