Novosti
OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

U kolovozu potpore za mikropoduzetnike
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Traje obrada dvjestotinjak prijava za potpore za razvoj i unapređenje poslovanja * U pripremi i mjera za OPG-ove sa smještajem

Osječko-baranjska županija, podsjetimo, pričekala je s donošenjem vlastitih konkretnih mjera potpore poduzetnicima za ublažavanje posljedica poslovanja izazvanih koronavirusom i očuvanje radnih mjesta. Stav županijske vlasti bio je kako državne mjere neće obuhvatiti sve kategorije, pa su stoga pričekali da uvide kako popuniti taj prostor. Odaziv na županijske mjere objavljene krajem lipnja pokazao je kako su bili na pravom putu.



Po radniku 1000 kuna

Istaknimo kako je županija od početka pandemije koronavirusa provodila određene aktivnosti pomoći poduzetnicima, od moratorija na poduzetničke kredite u kojima županija subvencionira kamatu, reprograma postojećih kredita, investicijskih kredita s 0 posto kamate do povoljnih kredita za održavanje tekuće likvidnosti, te indirektno sudjelovala u mjerama Vlade RH i kroz smanjenje županijskih prihoda od 15 milijuna kuna.


"Ali bili smo svjesni kako će, zbog specifičnosti naše županije glede orijentacije na poljoprivrednu proizvodnju i turističku djelatnost, neke kategorije ostati bez podrške s nacionalne razine", pojašnjavao je ranije župan Ivan Anušić. Pratili su mjere Vlade RH i što poduzetnici traže te se odlučili za dva projekta izravne pomoći poduzetnicima.


Krajem lipnja su predstavljene, a potom i na sjednici Županijske skupštine potvrđene potpore za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja za gospodarstvo te mjere pomoći turističkom sektoru kroz potpore OPG-ima koji pružaju uslugu smještaja. Potpore za pokretanje, razvoj i unaprjeđenje poslovanja namijenjene su poduzetnicima koji su imali dodatna ulaganja u svoje poslovanje, a mjera za ublažavanje posljedica poslovanja izazvanih koronavirusom namijenjena je mikropoduzetnicima (trgovačka društva, obrti, zadruga koji imaju manje od deset zaposlenih) koji nisu obuhvaćeni mjerom Vlade RH.


"Javni poziv za potpore za pokretanje, razvoj i unapređenje poslovanja je privremeno zatvoren, u tijeku je obrada pristiglih prijava kojih ima oko 200", izvijestili su iz Županije.


U pripremi je i novi javni poziv kao mjera pomoći mikropoduzetnicima koji imaju do devet zaposlenih, a kojima je otežano poslovanje zbog pandemije izazvane koronavirusom. Javni poziv bit će objavljen 20. kolovoza, a osigurano je pet milijuna kuna. Sredstva će se dodjeljivati obrtima, trgovačkim društvima i zadrugama osnovanim na području županije i koje imaju manjak prihoda od 20 i više posto u odnosu prema lipnju 2019./lipnju 2020. Intenzitet potpore bit će 1000 kuna po radniku.


Tijekom kolovoza objavit će se i javni poziv za dodjelu potpora obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima koja pružaju uslugu smještaja za suzbijanje negativnih učinaka u poslovanju izazvanih COVID-19 u ukupnom osiguranom iznosu od 1,7 milijuna kuna.
Manje nezaposlenih

"Razlog njihova donošenja je činjenica da je turistički sektor među najugroženijih granama gospodarstva zbog epidemije koronavirusa, pa Osječko-baranjska županija donosi mjere pomoći u obliku potpora OPG-ovima i domaćinstvima koji pružaju uslugu smještaja, kategoriji koja nije obuhvaćena mjerama iz državnog proračuna", pojašnjavaju u županijskim službama.


Istovremeno u Osječko-baranjskoj županiji nastavljaju i provođenje ostalih programa i potpora, a sve se informacije mogu dobiti u Upravnom odjelu za gospodarstvo ili saznati preko web-stranice Osječko-baranjske županije.
Da su mjere Vlade RH bile pravovremene i izdašne za područje osiromašenog istoka Hrvatske, dokaz je kako je u jeku epidemije koronavirusa znatno smanjeno masovno otpuštanje radnika i zatvaranje poslovnih subjekata. U prilog tome govori podatci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje da je krajem svibnja, a potom i lipnja, u Područnoj službi Osijek evidentirano smanjenje broja nezaposlenih u odnosu prema prethodnim mjesecima.


Dario Kuštro
POTPORE ZA RAZVOJ POLJOPRIVREDE
Sagledavajući potrebe poljoprivrednih gospodarstava na području županije, a s obzirom na obavljena ulaganja, kao i ona ranije planirana, odlučeno je o ponovnom otvaranju 14 javnih poziva za dodjelu potpora koje su usmjerene stvaranju pretpostavki za razvoj poljoprivrede i unaprjeđenje ruralnog prostora, poticanju konkurentnosti poljoprivrede i postizanje održivog razvoja ruralnog prostora. Njihova ukupna vrijednost je 3.745.000 kuna. Ti su javni pozivi otvoreni do utroška planiranih sredstava, a najkasnije do sredine studenoga.
Možda ste propustili...