Novosti
RUSKI VELEPOSLANIK U LJUBLJANI NADA SE RJEŠENJU SPORA

Rusi žele nazad dionice Mercatora
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
Ruski veleposlanik u Sloveniji Timur Ejvazov nada se da će do kraja godine biti otklonjene zapreke za prijenos Mercatora na Fortenova grupu, izazvane odlukom slovenskog regulatora za tržišno natjecanje, napominjući da bi to bilo i u ruskom interesu.


"Pozorno pratimo događaje u Mercatoru i Agrokoru", kazao je Ejvazov u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer", dodavši da se nastavljaju razgovori kako bi se našao kompromis, pri čemu ruska strana očekuje da će se obostrano rješenje naći do kraja ove godine. O tome je već razgovarao s nadležnima u slovenskim ministarstvima gospodarstva i vanjskih poslova. Prema njegovim riječima ruske banke, koje su investirale u Agrokor, shvaćaju važnost Mercatora za slovensko gospodarstvo i važnost Mercatora kao velikog kupca za slovenske dobavljače, ali ne i poteze slovenske regulatorne agencije za tržišno natjecanje koja je privremeno zaplijenila 70 posto Agrokorovih dionica u Mercatoru.
"Pokazali smo veliku dozu strpljenja, no treba razumjeti i to da je Sberbank državna banka. To je banka u kojoj je novac ruske države, i zato svim naporima moramo tražiti rješenja", kazao je ruski veleposlanik. Slovenski viši sud prije mjesec dana smanjio je kaznu slovenskog regulatora za tržišno natjecanje izrečenu Agrokoru, a koja je izazvala odgodu prijenosa s Mercatora na Fortenova grupu, i to s 53,5 na samo jedan milijun eura, što je, navodno, trebao biti kompromis za deblokadu procesa prijenosa dionica na Fortenovu.H


Dijana Pavlović
Možda ste propustili...