Osijek
LJETNI UPISNI ROK U SREDNJIM ŠKOLAMA

Gimnazije popunjene, mjesta ima još u strukovnim školama
Objavljeno 28. srpnja, 2020.
Najveći interes je za III. gimnaziju u Osijeku te za Elektrotehničku školu

U ponedjeljak, 27. srpnja, u brojnim je osječkim srednjim školama počela dostava dokumenata i upisnica koje su uvjet za upis u određeni program obrazovanja, a njima će učenici potvrditi da će zaista i upisati željenu školu. U nekim se školama upisi provode dva dana, 27. i 28. srpnja, a u drugima cijeli ovaj tjedan. Inače, u I. razred redovitog obrazovanja u Hrvatskoj planira se broj upisnih mjesta za ukupno 44.903 učenika u 2080 razrednih odjela. Kako nam objašnjavaju ravnatelji s kojima smo razgovarali mjesta su se na ljetnom roku uglavnom popunila, iako ih je nešto ostalo i za jesen, uglavnom u strukovnim školama.

Slobodna mjesta
Jedna od onih škola koja nema problema s popunjavanjem upisnih kvota je Elektrotehnička i prometna škola Osijek, čiji je ravnatelj Antun Kovačić izuzetno zadovoljan trenutačnom situacijom. Kaže da vlada veliki interes za programima koje nudi ta strukovna škola, pogotovo za onima koji nude predznanja za neke od poslova budućnosti. “Ove godine imamo mnogo prijavljenih, nažalost, morali smo i odbijati učenike. Planirali smo ih upisati 168, međutim, zbog učenika s teškoćama, upisat ćemo ih 164 te vrlo vjerojatno neće ni biti jesenskog upisnog roka. Poseban interes vlada za tehničara za računarstvo za kojeg upisujemo dva razreda, odnosno 48 učenika, a bilo ih je prijavljeno čak 273”, objasnio je Kovačić. Odličnu popunjenost bilježe i u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Osijeku, kaže ravnateljica Kristina Kopf, ističući kako je ipak ostalo nešto mjesta za jesenski rok. “Izuzetno smo zadovoljni popunjavanjem mjesta na ovom ljetnom upisnom roku, velik broj učenika se prijavio, a ostalo je još 16 slobodnih mjesta u četiri razreda koje planiramo upisati u sljedeću školsku godinu. Važno je napomenuti da kod nas svi učenici pohađaju isti program u prvom razredu te se po njegovu završetku odlučuju za daljnje usmjerenje. Za upis u našu školu bilo je potrebno položiti prijamni ispit, koji se održavao 13. i 15. srpnja, a kako mu je pristupio velik broj učenika bilo nam je važno ispuniti sve epidemiološke preporuke, pa smo tako osigurali dovoljan broj učionica u kojima nije bilo više od osam pristupnika te dovoljno zaštitnih sredstava”, istaknula je Kopf. Slično je i u Ekonomskoj i upravnoj školi Osijek, čija ravnateljica Lidija Žaper potvrđuje kako je mjesta ostalo samo na jednom od tri smjera koja nude. “Planiramo upis 144 učenika u šest razrednih odjela, odnosno tri smjera, a prema trenutačnoj situaciji gotovo smo popunjeni. Potpuno smo popunjeni za programe upravnog referenta i ekonomista, dok je nešto mjesta ostalo za poslovnog tajnika, a točan broj bit će poznat u sljedećih nekoliko dana”, objasnila je Žaper.

Popunjeni
Potpunu popunjenost bilježe osječke gimnazije u kojima vrlo vjerojatno neće ostati slobodnih mjesta u jesenskom roku, potvrđuju nam ravnatelji s kojima smo razgovarali. “Sa zadovoljstvom mogu potvrditi da smo već u ovom ljetnom roku popunjeni, i ako svi učenici i potvrde svoje upisno mjesto, tada zasigurno neće biti jesenskog roka”, potvrdio je Dražen Đapić, ravnatelj I. gimnazije Osijek (Opća). Golemu zainteresiranost, kao i ranijih godina, bilježe u III. gimnaziji Osijek (Matematička), u kojoj su, kaže ravnatelj Dražen Jakopović, mogli upisati i šest ili sedam razreda, umjesto predviđenih pet. “Mi smo ove godine na ljetnom roku imali zaista mnogo zainteresiranih zbog čega nam je i donji prag bio izuzetno visok. Upisujemo pet razreda po 26 učenika, odnosno jedne godine pet, jedne šest, a iako bismo voljeli da možemo više, nismo u mogućnosti zbog prostornih ograničenja. Nažalost, bez obzira na to što su pritisak i interes bili toliki da bismo bez problema upisali bar još dva razreda, mnogi su ipak ostali ispod crte, a odlučivale su zaista nijanse. Našu školu inače žele upisati i učenici iz nekih drugih gradova, poput Đakova, Vinkovaca, ili Vukovara, iako i u svojim gradovima imaju gimnazijske programe”, zaključio je Jakopović. Nešto mjesta za jesenski rok ostalo je pak u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji u Osijeku, potvrđuje ravnatelj Sebastian Šujević. “Ove smo godine na ljetnom upisnom roku imali kvotu od 72 učenika, a nepopunjeno je ostalo pet mjesta prema trenutačnim podacima koja će onda biti slobodna za jesenski rok”, dodao je Šujević.

Ema Nenadić
44.903

učenika traže svoje mjesto za upis u neki od srednjoškolskih programa u Hrvatskoj sljedeće šk. godine
JESENSKI ROK
U subotu, 1. kolovoza, bit će objavljen okviran broj slobodnih mjesta za jesenski rok, dok će konačna brojka biti poznata 12. kolovoza. Početak prijava u sustav i prijava obrazovnih programa slijedi 21. kolovoza, dok će konačne ljestvice poretka biti poznate 1. rujna. Već sljedećega dana, odnosno 2. rujna, krenut će dostava potrebnih dokumenata i upisnica kojima će učenik potvrditi svoje mjesto u željenoj školi, a nakon toga bit će poznato koliko je mjesta ostalo nepopunjeno.
Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

Najčitanije iz rubrike