Regija
COVID-19 I GOSPODARSTVO VPŽ-A

Prioritet obrtnika: zadržati
radnike pod svaku cijenu
Objavljeno 28. srpnja, 2020.
Prema anketi, 67,9 posto poduzetnika do kraja godine ne planira davati otkaze
VIROVITICA - Predstavnici HGK – Županijske komore Virovitica, predsjednik Zlatko Pleša, direktorica Kristina Pleša, viša stručna suradnica Suzana Kolesarić i tajnik HOK – POK-a VPŽ-a Božidar Jeremić, prezentirali su nedavno županijskom čelnicima, županu Igoru Androviću i zamjenicima Mariju Klementu i Darku Žužaku, te pročelniku Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Bojanu Mijoku, rezultate ankete o utjecaju epidemije COVID-19 na gospodarstvo županije.
Pad 20 - 50 posto
Zlatko Pleša istaknuo je da je inicijativom HGK – Županijske komore Virovitica, a u suradnji sa Županijom i HOK - Obrtničkom komorom VPŽ-a, provedena online anketa među tvrtkama i obrtima na području županije radi utvrđivanja mjera pomoći gospodarstvu zbog otežanog poslovanja. Anketa je sadržavala 16 pitanja, a provođena je od 10. do 26. lipnja. Na anketu su odgovorila 193 poslovna subjekta, od čega 123 trgovačka društva (63,7 posto) i 70 obrta (36,3 posto). Gledano prema veličini, najzastupljeniji su, sa 68,4 posto, mikropoduzetnici, 23,8 posto je malih, 6,2 posto srednjih i 1,6 posto velikih gospodarskih subjekata.

- U anketi je sudjelovalo najviše tvrtki i obrta iz prerađivačkog sektora, 20,2 posto, kao i iz ostalih uslužnih djelatnosti, te 15,5 posto iz trgovine na veliko i malo. Ispitane su tvrtke istaknule da smatraju da smanjeni promet, obveze isplate plaće, poreza i doprinosa za radnike koji ne rade u uobičajenom opsegu te otežanost transporta najozbiljnije otežavaju poslovanje. Uspoređujući isto razdoblje (ožujak/travanj/svibanj) 2019. i 2020. godine, 39,9 posto anketiranih izjasnilo se da imaju pad prometa 20 - 50 posto, a 17,6 posto ima pad prometa do 20 posto. Na pitanje o predviđanju utjecaja COVID-19 na ukupne primitke/prihode do kraja 2020. (u usporedbi s 2019.), njih 35,2 posto odgovorilo je da očekuje pad prihoda za 20 do 50 posto, a 29,5 posto očekuje pad prihoda od 20 posto. Procjenjujući dinamiku poslovanja do kraja 2020. godine, s obzirom na ograničenja, 70,5 posto poslovat će bez značajnijeg prekida poslovanja, a 16,1 posto nastavit će poslovati za mjesec-dva – iznio je Pleša.

Teško, ali ide
- 67,9 posto poduzetnika do kraja 2020. godine nastavit će poslovanje uz isti broj zaposlenika, njih 24,9 posto smanjit će broj zaposlenika, a 7,2 posto poduzetnika očekuje povećanje broja zaposlenika. Na pitanje što smatraju da će do kraja 2020. najviše otežati njihovo poslovanje zbog epidemije, njih 139 smatra da će smanjenje prihoda biti rezultat pada potražnje, 103 smanjenje priljeva kao rezultat pada prihoda i pada dinamike naplate potraživanja, devet nedostatak radne snage zbog samoizolacije/karantene - dodao je Pleša.

Provjerili smo kako navedeni podatci izgledaju na terenu, na orahovačkom području. Predsjednik Udruženja obrtnika Orahovica, Damir Vanek, potvrdio je iznesene podatke te za sektor obrtništva naglasio:

- Kada pogledamo naše udruženje, realan je podatak da je pad prometa na 20 do 50 posto. Nekoliko je obrta zatvoreno, nažalost, u doba koronavirusa, ali moram naglasiti kako su većini pomogle izvrsne mjere Vlade RH. Dao sam si truda i analizirao koliko te mjere znače i došao do podatka kako je Hrvatska treća u Europi, iza Njemačke i Nizozemske, po visini pomoći Vlade u odnosu prema BDP-u. Također nas je razveselila najava ministra financija Marića kako će od 1. siječnja iduće godine biti smanjen porez na dohodak s dosadašnjih 24 na 20 posto. Poslovanje je otežano, ali ipak se svi nekako borimo.

Damir Vanek vlasnik je stolarije ‘‘Vanek‘‘, koja se bavi proizvodnjom boja i lakova za drvnu industriju i izradom hrastovih fronti za namještaj. O tome koliko je koronavirus utjecao na njegovo poslovanje kaže:

- Na sreću, mi nismo morali zatvarati proizvodnju ni jedne sekunde, tako da je proizvodnja išla, smanjenim intenzitetom, naravno, ali ipak je išla. Unatrag nekoliko godina ograničio sam se samo na domaće tržište, i to veleprodaju, i mogu reći da nas je koronavirus zasad samo okrznuo. Svi obrtnici u udruženju, pa tako i ja, istog smo stava, pod svaku cijenu zadržati svoje zaposlenike. Name, kada jednom stvoriš kvalitetnog radnika koji je kod tebe dugi niz godina i zna posao, jednostavno ga ne smiješ pustiti jer jako puno gubiš. Svi smo bili spremni čak i dići kredit samo da zaposlenici ostanu, to je uvijek bio prioritet.

Vladimir Grgurić
TVRTKE I OBRTI IZNIJELI NIZ PRIJEDLOGA
- U anketnom pitanju gospodarstvenicima koriste li neke od gospodarskih mjera Vlade za očuvanje poslovanja, njih 68,9 posto već ih koristi, i to njih 68,4 posto mjere HZZ-a za očuvanje radnih mjesta. 79 tvrtki smatra da bi im odgoda otplate te otpis kamata na sufinancirane kredite za trajanja epidemije pomoglo u poslovanju, njih 58 smatra da bi im smanjenje prireza najbolje moglo ublažiti posljedice epidemije, 44 ih smatra da bi im pomogla potpora za financiranje bolovanja djelatnika koji se nalazi u samoizolaciji/karanteni zbog inficiranosti COVID-19 virusom, 41 smatra da bi bilo potrebno sufinanciranje kamate na kredite za obrtna sredstva - naveo je Zlatko Pleša.

I tvrtke i obrti iznijeli su niz prijedloga koji će biti razmotreni i poslani resornim ministarstvima.
dobra vijest
POVEĆANJE

BROJA RADNIKA

OČEKUJE 7,2 %

PODUZETNIKA
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

U BELIŠĆANSKOJ KNJIŽNICI

Nova kreativna radionica za djecu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana