Mozaik
APEL ZNANSTVENIKA

Vodenoj žabi prijeti izumiranje
Objavljeno 28. srpnja, 2020.
Više znanstvenih institucija ujedinit će snage kako bi se zaštitila vodena žaba iz jezera Titicaca, koja je na putu nestanka, objavio je bolivijski Prirodoslovni muzej. "U okviru koordiniranog napora formirana je međunarodna ekipa kako bi se zaštitila i bolje upoznala golema žaba iz jezera Titicaca i kako bi joj se osigurala dugoročna budućnost", objavio je muzej u priopćenju u nedjelju.


Prirodoslovni muzej iz Bolivije, Sveučilište Cayetano Heredia (Peru), Zoološki vrt iz Denvera, nevladina organizacija NaturalWay iz Perua i Zoološki muzej i Papinsko katoličko sveučilište iz Ekvadora udružili su snage, uz potporu Svjetskog fonda za okoliš UN-a. Najveće vodene žabe na svijetu, težine do jednog kilograma, imaju goleme nabore kože, zbog čega izgledaju pomalo zgužvano, te su zbog toga dobile šaljivo ime Titicaca skrotum žabe. Njihova koža povećava svoju površinu i zbog te osobine mogu apsorbirati više kisika iz okoliša. Nalaze se na crvenoj listi ugroženih vrsta. Tražene su zbog svojih navodnih afrodizijačkih svojstava, a uz to pate zbog onečišćenja jezera Titicaca, koje se nalazi na visini od 3800 metara iznad mora, na granici Bolivije i Perua.

Prije četiri godine pronađeno je oko 10.000 uginulih žaba duž 30 kilometara dionice rijeke Coate koja se odvaja od jezera Titicaca. I tada su znanstvenici prstom upirali prema onečišćenju, ljudskoj kanalizaciji i otjecanju teških metala iz rudarenja. Dio znanstvenika sumnja i kako je za smanjenje broja žaba kriva i pastrva, koja je invazivna vrsta. H
Možda ste propustili...

U OKVIRU PROGRAMA ZVONILA SU ZVONA…

Prvi Đakovo Craft Beer Festival

TOP-LISTA PRODAJE ALBUMA DONOSI NOVA IZDANJA

Live “Opća opasnost u Domu sportova” na sjajnom 6. mjestu

U BELIŠĆU ODRŽANI DANI ŽIDOVSKE KULTURE

Zanimljiv prikaz detalja iz života prijateljskog naroda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRVI CRAFT BEER FESTIVAL

Deset craft pivovara Đakovčanima predstavilo više od 20 vrsta piva

2

IVAN DEČAK O NOVOM SINGLU I KONCERTIMA

Sviramo, to je najvažnije

3

STIŽE 10 CRAFT PIVOVARA S VIŠE OD 20 VRSTA PIVA

Đakovo Craft Beer Festival u Strossmayerovu parku