Mozaik
PROJEKT SE PROVODI VEĆ 25 GODINA

Među stotinu najboljih našlo se osam slavonskih restorana
Objavljeno 28. srpnja, 2020.
Objavljeni su u novoj knjizi “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti”

Rijetko će pravom ljubitelju gastronomije promaknuti edicija "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti". Već 25 godina vrijedna Karin Mimica, voditeljica Kluba Gastronaut, izdaje to značajno izdanje koje sve zainteresirane informira što zapravo od cjelokupne hrvatske gastroponude nešto i vrijedi.

- Vodeći restorani će u njemu biti prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. Uz restorane koji su izabrani među stotinu vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima - ističe Mimica, koja je projekt pokrenula davne 1995. u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom.

Projekt "100 vodećih hrvatskih restorana - Restaurant Croatica" provodi se u kontinuitetu već 25 godina i najstariji je nacionalni brend oznake kvalitete u ugostiteljstvu. Nositelji titule jednog od vodećih okupljeni su i u projektu Klub Gastronaut koji je do sada organizirao više od 120 tematskih gastronomskih skupova i zalaže se za prezentaciju destinacija, potencijala, kulture i povijesti kroz prizmu gastronomije.

- Tijekom studenoga i prosinca prošle godine za restorane su u prvom dijelu izbora preko portala www.gastronaut.hr glasali gosti (u konkurenciji je bilo više od 2400 restorana), a u drugom ugostitelji. Završnu riječ dao je Časni odbor projekta provjerom podataka koji se odnose na ponudu i uslugu restorana te utvrdivši listu restorana s kojom se možemo ponositi na nivou države i koja je baza za vodič kroz 100 vodećih hrvatskih restorana i njihove specijalitete. Izabrani restorani postaju i nositelji titule Restaurant Croatica 2019., a uz plaketu dodjeljuje im se i naljepnica koja preko QR koda vodi na online izdanje knjige na hrvatskom i engleskom jeziku - zaključila je Mimica.

Tiskano izdanje bit će distribuirano u knjižare, na veće kioske i prodavaonice pošte početkom kolovoza. Dodjela plaketa Restaurant Croatica ove je godine odgođena za 6. listopada 2020. kako bi se na njoj mogli pridružiti i ugostitelji koji trenutačno odrađuju glavnu sezonu. Nipošto ne treba propustiti ovu vrijednu publikaciju, a sve ostalo što se dogodi - bit će za prste polizati.

Slobodan KADIĆ
Od Zlatnog luga do Kormorana
Samo se osam slavonskih restorana našlo na popisu najboljih. Oni najnoviji još nisu imali priliku za dokazivanje, ali ne trebaju gubiti nadu. Veliko osvježenje svakako je restoran Zlatni lug iz Donjih Emovaca pokraj Požege koji svojom vrhunskom ponudom hrane i vina u autentičnom podrumu (uz pristojne cijene) znatno odskače od svih restorana u okruženju. Ostali restorani su: Višnjica iz Višnjice, Schon Blick iz Vetova, Krčma kod Ruže iz Osijeka, Josić iz Zmajevca, Kormoran iz Bilja, Baranjska kuća iz Karanca te Dunav iz Iloka.
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

Najčitanije iz rubrike