Autoglas
CARS&COFFE SIB VELIKA ZANIMLJIVA OBITELJ

Odgovorni ljubitelji vozila na 4 kotača
Objavljeno 28. srpnja, 2020.
Nisu svi mehaničari, ali jednako vole automobile. Okupljaju se radi druženja, razmjene iskustava, pomoći oko kvarova

Zaljubljenika u vozila na četiri kotača ima u svim kutcima Hrvatske i svijeta, pa tako i u Osijeku. Jedna takva udruga, opuštenog imena Cars&Coffe SiB, nekoliko puta tjedno organizira druženja u svim dijelovima Slavonije, a najčešće u Osijeku i Našicama. Njima nije važno vozi li tko BMW, Mercedes, Volvo, Nissan, Hondu, VW, Fiat ili neku drugu marku vozila poput legendarnog Trabanta ili ruske Volge. Dobrodošli su svi i mladi i stari i muškarci i žene. Iskustvo nije bitno, najvažnije je da se radi o odgovornim vozačima.

Mrežni pozivi

Prvo okupljanje i nastajanje cars and coffe

Grupa je nastala u rujnu 2017. godine nakon spontanog, ali vrhunski odazvanog auto meetinga na parkingu kafića Kayenn u Osijeku. Od tada je grupa postala jedna velika zanimljiva obitelj s nekoliko stotina entuzijasta i zaljubljenika u automobile i tuning. Obitelj u doslovnom smislu jer su neki ondje upoznali i svoje sadašnje supružnike.

- Mi smo zaljubljenici u aute, mehaničari, doktori, medicinsko osoblje, učitelji, policajci, trgovci, frizeri, radnici u građevini i svim mogućim drugim poslovima. Nismo svi mehaničari, ali svi jednako volimo aute. Okupljamo se radi druženja, razmjene iskustava, stjecanja prijatelja i pomoći oko kvarova - kaže Filip Olujić, promotor Udruge.

Članovi donirali Rijeku ljubavi

Pozivi na druženja upućuju se ljubiteljima limenih ljubimaca na četiri kotača preko grupe na Facebooku i Instagramu. Mjesečno se okupljaju od pet pa do 11 puta, nekada se nađu kod autopraonica, nekada na kavama, na kartingu ili jednostavno na nekom parkingu. Jednom godišnje organiziraju i veliki roštilj za sve.

- Ne podržavamo divljanje na cesti i nasilnu vožnju. Za takve stvari postoje određeni eventi koje uvijek prijavljujemo policiji, na primjer drift eventi, track day ili street utrke, gdje sigurno i uz stručnjake svatko može testirati svoj automobil. Najvažnije nam je druženje i, tko zna, možda netko vidi automobil kakav bi baš možda i sam poželio i "sredio" ga u takvom stilu, da bude jedinstven i da se razlikuje od onoga što se može kupiti ravno iz tvornice - dodaje promotor Udruge.

Razni automobili članova Udruge
Donatori

Iako se radi o grupi zaljubljenika iz Osijeka, odnosno Slavonije i Baranje, sudjelovali su oni na druženjima diljem Hrvatske, ali i izvan nje. Neki od gradova gdje su se družili, natjecali i stjecali nova znanja i prijatelje su Zagreb, Karlovac, Varaždin, Virovitica, ali i Sarajevo u Bosni i Hercegovini.

Tijekom 2018. godine organizirali su tuning event "LEVEL UP - meet & style show", koji je okupio ne samo zaljubljenike i natjecatelje iz Slavonije i Baranje nego i ostalih županija Lijepe Naše, ali i zemalja susjeda, Srbije, BiH i Mađarske. Kako su njihovi automobili jedinstveni, jedno od njihovih vozila, člana Gorana, završilo je u videospotu hrvatske glazbene grupe Krankšvester.


Članovi grupe ostvaruju određene pogodnosti vezane uz automobile, a organizirali su i donatorsku akciju pod nazivom "Cars & Coffee SiB i Rijeka Ljubavi", koju planiraju ponoviti. Kako poručuje Filip Olujić, svi zaljubljenici u automobile dobro su došli, a što je više ovakvih odgovornih vozača okupljenih na jednom mjestu, i ceste će biti sigurnije.

Sandra Lacić
BILI I NA RACEU
Članovi udruge Cars&Coffe SiB pokazali su se i kao natjecatelji na nedavno održanom 23. Osijek Street Race Showu. Natjecanje je održano nakon ponovnog pooštravanja epidemioloških mjera, što je spriječilo dolazak brojnih vozača iz Srbije te Bosne i Hercegovine, nastup članova Cars&Coffe SiB-a bio je odličan za organizatore. “Jedan dio ekipe se natjecao na stylu i tu je Honda Jazz našeg Vladislava odnijela pehar za najbolji ‘JDM car’. Ekipa s racea nije ništa odnijela kući, no dobro su se zabavili”, poručuju iz Udruge.
3

nepune godine stara je Udruga zaljubljenika u aute Cars&Coffe SiB
11

mjesečnih okupljanja dosadašnji je rekord članova udruge
Što je više ovakvih odgovornih vozača okupljenih na jednom mjestu i ceste će biti sigurnije