Mozaik
TEMPERATURNI REKORD NA ARKTIKU

Rekordna 22 stupnja C na norveškom Svalbardu
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
Svalbard, norveški arhipelag na Arktiku, ovoga je vikenda potukao apsolutni temperaturni rekord dosegnuvši 22 Celzijeva stupnja. S 21,7 stupnjeva, izmjerenih u subotu blizu mjesta Longyearbyen, arhipelag je imao najtopliji dan od početka mjerenja. Prethodni rekord dogodio se 16. srpnja 1979., kada je bilo izmjereno 21,3 stupnja. Svalbard se nalazi tisuću kilometara od Sjevernog pola.


Temperaturni rekord daleko je iznad uobičajenih temperatura za ovo godišnje doba: u srpnju, koji je najtopliji mjesec na Arktiku, temperature se na Svalbardu kreću između 5 i 8 stupnjeva Celzijevih. Arktik se zagrijava dvaput brže od ostatka planeta, kažu znanstvenici. Ljeto 2020. u regiji obilježeno je gotovo vrućinama u ruskom Arktiku: temperature od 5 stupnjeva C iznad normale u siječnju u Sibiru te vrhunac od 38 stupnjeva C početkom srpnja u arktičkom krugu.

Prema službenom norveškom izvješću "Klima u Svalbardu 2100.", prosječna temperatura na Svalbardu za razdoblje od 2070. do 2100. trebala bi porasti od sedam do deset stupnjeva u odnosu na razdoblje od 1970. do 2000., ako se nastavi dosadašnji čovjek utjecaj na klimu. Na Svalbardu je smještena i "Vegetacijska Noina arka", inagurirana 2008., a riječ je o banci u kojoj se čuva sjemenje za budućnost u slučaju kataklizme. Taj ‘biljni sef‘ osmišljen protiv klimatskih promjena i sam je bio žrtva globalnog zagrijavanja. Moralo se uložiti 20 milijuna eura kako bi se sanirao kada su u njega 2016. prodrle vode izazvane topljenjem permafrosta, vječno zamrznutog tla. H
8

Celzijevih stupnjeva prosječna je temperatura na Svalbardu u srpnju
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike