Zdravlje
STUDIJA UGODNIJI ŽIVOT

I naizgled mali postupci čine svakodnevicu boljom
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
Ne morate od sebe očekivati nemoguće, i sitnice mogu donijeti pozitivne promjene

Ponekad i mali, naizgled nebitni postupci čine svakodnevicu boljom. Recite zbogom dostavi brze hrane. Izaberite jedan mjesec i potrudite se da kod kuće pripremate sve obroke, od doručka do večere.

Iako vam ne izgleda jednostavno, učinit ćete sjajnu stvar za smanjivanje svojih mjesečnih troškova. Vaše jutarnje raspoloženje određuje kakav će vam biti ostatak dana. Pozitivan stav ublažava stres. Ustanite ranije, istuširajte se i uz omiljenu glazbu popijte prvu jutarnju kavu ili čaj. Ovaj će vam mali ritual pomoći da posao započnete opušteniji.

Ako ste ranoranilac, ustanite prije drugih i idite u šetnju praznim ulicama. Studija je pokazala da ljudi ne griješe u 90 posto slučajeva ako svoje odluke baziraju samo na osnovi instinkta. Znanstvenici kažu kako je intuicija snažan alat jer naš mozak ima sustav specijaliziran za procjenu vrijednosti i precizno donošenje odluka.

Za mnoge koji nekontrolirano troše “keš sustav” je pametno rješenje. Na kuverte zalijepite naljepnice s namjenom, a u njih odlažite novac predviđen za mjesečnu potrošnju. Kada stigne račun, odgovarajući iznos gotovine iz kuverte se “povuče”, a zamijeni ga plaćeni odrezak. Kada se kuverta isprazni, potrošen je limit. Ako i kada nešto ostane, taj novac svrstajte u ušteđen.

Roditelji su pod stalnim stresom jer uvijek imaju malo vremena za sve obveze. Ali ako izdvojite vrijeme za djecu, trud će se isplatiti. Istraživanja pokazuju da spontan razgovor veže djecu uz roditelje umnogome više od planiranih aktivnosti.

Svakodnevne obveze rangirajte prema važnosti. Na prvom su mjestu one koje nitko osim vas ne može učiniti i koje bi, ako ih ne obavite na vrijeme, mogle ugroziti neki projekt. Potom upišite one koje biste mogli obaviti poslije i, na kraju, one koje možete prenijeti na suradnike. Tim ih redom i obavljajte. I za brak se treba boriti. Na njemu treba stalno raditi i kada partneri žive skladno i bez velikih sukoba. Iznenađujte jedno drugog pažnjom, bilo da je to kava ili doručak u postelji ili neka lijepa knjiga. Bitno je ulaganje u međusobnu bliskost.

Jednostavnim dekorom možete učiniti da vaš životni prostor djeluje opuštajuće i smirujuće. Zelena je boja prirode i nade, odmara oči i stvara opuštajuću atmosferu. Ako je kombinirate s crvenom, rezultat će biti vrlo stimulativan. Zelenom možete unijeti i osjećaj živosti u mračnije prostorije, naročito ako kombinirate srednje i tamnije nijanse sa svijetložutom. Zelenu također koristite ako želite unijeti duh prirode u svoj dom. Česte negativne misli opterećuju nas do te mjere da kvare kvalitetu života i ugrožavaju psihičko i fizičko zdravlje, tvrde psiholozi. Zbog toga je važno svladati mehanizam "čišćenja" negativnih misli iz mozga. Bar jednom godišnje posavjetujte se sa svojim obiteljskim liječnikom.
Jasminka Knežević
Česte negativne misli opterećuju nas do te mjere da kvare kvalitetu života i ugrožavaju psihičko i fizičko zdravlje
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike