Ekonomija
REKORDNO NIZAK

Kineski BDP ove godine raste za 2,2 %
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
Očekuje se kontinuirani oporavak kineskog gospodarstva u ostatku godine pod utjecajem poticajnih mjera uvedenih zbog šteta od pandemije koronavirusa te pod pritiskom slabe svjetske potražnje i rasta napetosti SAD - Kina, pokazala je anketa Reutersa.


Očekuje se da će drugo po veličini svjetsko gospodarstvo u 2020. godini porasti za 2,2 posto, ocijenila je polovina anketiranih analitičara u Reutersovu istraživanju, u odnosu prema prethodnoj procjeni iz travanjske ankete o 1,8-postotnom rastu.


Ta je stopa najslabija od 1976. godine, posljednje godine "Kulturne revolucije". Kinesko gospodarstvo poraslo je za 3,2 posto u drugom tromjesečju u odnosu prema godini prije, nakon rekordnog pada za 6,8 posto u prva tri mjeseca ove godine. Uzrok je izbijanje epidemije koronavirusa i stroge mjere zatvaranja koje su paralizirale velik dio zemlje. Analitičari upozoravaju da se oporavak uvelike oslanja na državne poticaje, a potrošnja ostaje slaba. Nacionalni raspoloživi dohodak po stanovniku u prvoj je polovini godine oslabio za 1,3 posto, pokazali su službeni podatci. Proizvodnja i građevinarstvo oporavljali su se relativno brzo zahvaljujući velikim poticajima u infrastrukturi i u izgradnji kuća. No uslužni je sektor zaostajao jer su se područja ugostiteljstva i zabave našla u teškoćama povratka na razine prije pandemije zbog ponovnog rasta broja novih slučaja koronavirusa i opreznog raspoloženja potrošača.


Izvoz se donekle poboljšao zahvaljujući uglavnom velikoj globalnoj potražnji za medicinskom opremom iako se očekuje da će ta potražnja ubrzo oslabjeti.
Pogoršani odnosi Washingtona i Pekinga također pritišću procjene. U dramatičnom pogoršanju odnosa dviju zemalja ovog tjedna SAD je zatražio da Kina zatvori svoj konzulat u Houstonu pod optužbama za "krađu intelektualnog vlasništva." Kina je, pak, u petak naložila zatvaranje američkog konzulata u jugozapadnom gradu Chengdou. H
Najčitanije iz rubrike