Magazin
TJEDNI OSVRT

Milanović - predsjednik koji se trudi to ne biti
Objavljeno 25. srpnja, 2020.

Konstituiran je 10. saziv Hrvatskog sabora i to pod maskama, zbog korone doslovno, ali i figurativno. Već prvog dana iskrilo je i među novim i manje poznatim zastupnicima. S radom se krenulo optimistično, pa je izglasan i zakon o manjem broju ministarstava. Ipak, sve je zasjenio nedolazak predsjednika države Zorana Milanovića jer bi bilo prirodno da je bio prisutan s obzirom na to da se radi o najvažnijoj instituciji u državi koju je omalovažio.

Iako se već znalo da neće doći, jer je tako priopćeno s Pantovčaka, čuđenje je i dalje bilo prisutno jer je tim svojim neuobičajenim činom, čak i u starijim demokracijama, postao prvi hrvatski predsjednik koji nije nazočio svečanoj konstituirajućoj sjednici Sabora jer je smatrao da je on svoju ustavnu dužnost obavio time što je sazvao prvu sjednicu, a što je izazvalo nemale polemike u javnosti. No doznalo se da je predsjednik popodne primio predstavnike Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju, a poslije je navodno ispred njegova omiljenog restorana Tač na Vrhovcu viđen službeni automobil kojim se inače koristi. Iz Ureda predsjednika tvrde pak da je prije, za trajanja i nakon konstituirajuće sjednice predsjednik bio u Uredu.

Nakon što su već prije Milanovićev diskutabilni potez kritizirali odreda gotovo svi politički analitičari i stručnjaci za državni protokol, RTL-ov Zoran Šprajc još je samo ironično i najpreciznije konstatirao kako predsjednik “ispunjava obećanje da će biti predsjednik kojemu se zapravo ne da biti predsjednik”, dodavši: “Već nakon šest mjeseci je ispunio svoje prvo i zadnje i jedino predizborno obećanje – da će biti drugačiji predsjednik”, kazao je Šprajc. Ali i Milanović je također već reagirao, pa je i svoje puse, kako kaže, “hejterima i lažnim analitičarima” nadasve osebujnim pristupom objavio na svom Facebooku.

Kako god, Milanović nas iznenađuje svakodnevno. Prvo nas je iznenadio samim time što je pobijedio na predsjedničkim izborima, pa smireno prihvatio gotovo nikakve ovlasti, a koje bi, uz to, dodatno smanjio te instituciju Predsjednika doslovno sveo na protokolarni fikus. Uspio nas je zakratko naviknuti i na razne neuobičajene političke ekscese i zgroziti mnoge kontroverznim viđenjem svoje dužnosti, poput neizlaska na glasanje na parlamentarnim izborima.

Pa ako je i od Milanovića, previše je, no on ne odustaje, nego poručuje: “Bit će još promjena, ovo je tek početak.” A to bi moglo značiti da će s njim i novostima na hrvatskoj političkoj sceni biti vrlo zabavno.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti
jučer, danas i sutra