Regija
GODINAMA NE SLUŽI GOTOVO NIČEMU

Traži se projekt, nitko ne zna što s vojarnom
Objavljeno 23. srpnja, 2020.
Jedna od mogućnosti o kojoj se razmišlja(lo) je i osnivanje veleučilišta ili premještanje odjela nekog od osječkih fakulteta
BELI MANASTIR

Državna imovina na području jedinog baranjskog grada, kao i u cijeloj Baranji, već je godinama predmet rasprava, dogovora, dopisa i slično. Treba upozoriti kako je za propadanje te imovine (bar njezina dijela) ponekad teško naći krivca. Realnost je posve drukčija od želja, pa se dogodilo da, primjerice, belomanastirska vojarna već niz godina ne služi gotovo ničemu. Svi bi htjeli da se s njom nešto počne događati, ali je velika kočnica nedostatak investitora, koje nitko silom ne može natjerati na ulaganje. O budućnosti vojarne, mrtvom kapitalu na ulazu u jedini baranjski grad, razmišljaju i u belomanastirskoj gradskoj upravi.

- Nedavno sam obavio razgovor s predstavnicima Ministarstva državne imovine, a jedna od tema bila je upravo vojarna - kaže gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob naglašavajući kako je pitanje vojarne jedno od rijetkih (prioritetnih) koje nije uspio riješiti. No, nastavlja, to ne znači da na tome neće nastaviti raditi. Vjeruje da bi, uz dobar projekt, za koji će biti zadužene gradske službe i agencije, bez obzira na činjenicu što je cijeli kompleks u državnom vlasništvu, bilo moguće javljanje na razne fondove. Grad, naime, nema mogućnosti za veća ulaganja u obnovu vojarne, koja, prema svemu sudeći, zahtijeva prilično velika sredstva. Rob ističe kako bi možda cijela priča išla drugim smjerom da netko nije zaboravio ‘‘odjaviti‘‘ uporabnu dozvolu za dio vojarne koji je, u vrijeme velikih poplava u Slavoniji, bio stacionar za napuštene pse iz Gunje i ostatka hrvatske Posavine.

- Sigurno je da vojarna neće služiti za gospodarske djelatnosti, što ne znači da se u budućnosti neće moći koristiti za društvene djelatnosti, odnosno potrebe raznih udruga. Dio tamošnjih objekata već koristi Crveni križ prilikom dodjele raznih donacija i DVD za smještaj svojih vozila. No mogućnosti su daleko veće i učinit ćemo sve da konačno počne nečemu služiti - kazao je Rob dodajući kako bi rado primijenio model Čakovca, u čijem su vojnom kompleksu smještene udruge, HGSS, streličari, Turistička zajednica, društveni centar... Jedna je od mogućnosti, o kojoj se sve glasnije razmišlja, i osnivanje veleučilišta ili premještanje odjela nekog od osječkih fakulteta, o čemu je već bilo riječi prije šest godina, kada je belomanastirsku OŠ dr. Franje Tuđmana posjetila tadašnja predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović. O svemu je izviješten i premijer Andrej Plenković, koji je vojarnu posjetio u svibnju 2017. godine. "Očito je da vojarna stoji neiskorištena, o čemu ću razgovarati s ministrom Marićem i drugim ministrima, te učiniti sve kako bismo zajednički pronašli način da se vojarna stavi u gospodarsku funkciju", kazao je tada Plenković.
Ivica Getto
jedino sigurno
U VOJARNI

NEĆE BITI

PROIZVODNIH

DJELATNOSTI
Sve ostalo na idejama i planovima
Vojarna se prostire na 68.000 kvadrata, a u njezinu je sklopu 20-ak objekata. Posljednjih dvadesetak godina korištena je nekoliko puta. Prvi put tijekom poplave u Posavini, kada su djelomice obnovljeni neki prostori u kojima su bili zbrinuti psi s ugroženog područja, potom u vrijeme migrantske krize, kada je u njoj bio prihvatni centar (i tada je dio objekata djelomice obnovljen), te tijekom podjele humanitarnih paketa. Svi su gradski čelnici govorili kako je za vojarnu potrebno dugoročno rješenje, ali je sve ostalo samo na idejama i planovima.
Najčitanije iz rubrike