Novosti
NESTAJE 160 RADNIH MJESTA I TRADICIJA

Meggle Hrvatska zatvara tvornicu u Osijeku, radnici i lokalna vlast šokirani
Objavljeno 17. srpnja, 2020.
Uprava tvrdi da je odluka o gašenju proizvodnje više puta odgađana * Radnici: Radili smo punom parom

Vezani članci

ŽUPAN RAZOČARAN NAJAVOM NJEMAČKE TVRTKE

Anušić pozvao Meggle grupu na razgovor: Ne gasite mljekaru

MARIJA VUČKOVIĆ O GAŠENJU PROIZVODNJE MEGGLEA

Ministarstvo poljoprivrede prati situaciju

Osječka mljekara, Meggle Hrvatska, informacijom o gašenju proizvodnje u Osijeku i ukidanju oko 160 radnih mjesta u četvrtak je iznenadila i šokirala radnike, građane, ali i državne i lokalne dužnosnike.


U redakciju Glasa Slavonije vijest o zatvaranju tvornice prvo je neslužbeno stigla od radnika pozvanih na sastanak u tvorničkom krugu koji nisu slutili što je bio razlog sazivanja skupa. Njihove poruke našim novinarima svjedočile su kako nitko nije slutio objavu odluke kojom oni uskoro ostaju bez posla, pogotovo zato što je tvornica posljednjih mjeseci radila punim kapacitetima, plaće su isplaćivane redovito kao i drugi dodatci.

"Optimizacija"

Iz Uprave Megglea ubrzo su priopćeni razlozi odluke o gašenju proizvodnje u Osijeku, a iako se u priopćenju tvrdi kako su istražene sve opcije kojima bi se izbjegao takav scenarij, iz Osječko-baranjske županije čuli su se drugi tonovi. Župan Ivan Anušić, ne skrivajući nezadovoljstvo, tvrdi kako Uprava Megglea Hrvatska ni u jednom trenutku nije upoznala županijsku upravu s eventualnim poteškoćama. Dodatno nezadovoljstvo župana izazvala je i informacija kako se proizvodnja seli u Kragujevac i Bihać, ali o tome u priopćenju Megglea nema ni riječi.


"Meggle grupa sa sjedištem u Njemačkoj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja u cilju postavljanja dugoročno održivih modela poslovanja na svim tržištima. Sukladno tome donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku do kraja godine. Meggle će od 1. siječnja 2021. na hrvatskom tržištu poslovati kroz novi model poslovanja. Odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i gašenju proizvodnje u Osijeku donesena je zbog dugogodišnjih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina preko krize Agrokora do najnovije koronakrize. U procesu restrukturiranja i zatvaranja proizvodnje bit će otkazano oko 160 ugovora o radu zaposlenicima čija se radna mjesta gase. Meggle će kao poslodavac u procesu restrukturiranja postupati odgovorno i socijalno osjetljivo te osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu uz socijalni dijalog sa zaposlenicima i svim relevantnim tijelima. Odluka o gašenju proizvodnje odgađana je više puta posljednjih nekoliko godina s nadom da će se uvjeti poslovanja i okolnosti poboljšati te je konačno donesena tek kada su definitivno istražene sve druge opcije. U proizvodnju i poslovanje u Hrvatskoj Meggle grupa u posljednjih 15 godina uložila je više od 130 milijuna kuna. Meggle će sukladno odluci o gašenju proizvodnje raskinuti suradnje sa svojim kooperantima i dobavljačima sirovina. Sve svoje ugovorne obveze prema njima Meggle će, kao i do sada, pravovremeno i u cijelosti ispuniti. Na hrvatskom tržištu je potražnja za sirovim mlijekom kronično veća od ponude te će Meggle svojim pouzdanim dobavljačima, među kojima je i 200 malih seoskih domaćinstava, pomoći u brzom pronalaženju novih kupaca ili otkupljivača", stoji u priopćenju.
Sindikati nespremni

Podsjetimo da Meggle u Hrvatskoj posluje od 1996. godine stigavši preko distribucijskog centra s uredom u Matuljima kod Opatije. Tri godine poslije tvrtka je počel proizvodnju, u suradnji s osječkom mljekarom IPK Mia, iz koje je nastala tvrtka Meggle Mia. U rujnu 2004. Meggle Mia se pripojila mljekari IPK Mia te su poslovanje nastavile kao jedno poduzeće s novim nazivom Meggle Osijek, a krajem 2005. proizvodni pogon u Osijeku pripojio se tvrtki Meggle Adria, čime se osniva današnja tvrtka Meggle Hrvatska, sa sjedištem u Osijeku. Meggle Hrvatska treća je mljekara u Hrvatskoj, a donedavno je zapošljavala 185 radnika. Meggle Hrvatska bila je izuzetno poželjan poslodavac, redovito je isplaćivala plaće, koje su bile među najvišima na ovom području, poštovali su i sva ostala materijalna prava radnika, a bili su poznati i po brojnim priznanjima, ali i donacijama. U nekoliko su navrata bili dobitnici Zlatne kune, koju dodjeljuje Hrvatska gospodarska komora - Županijska komora Osijek. U vrijeme epidemije koronavirusa iz uprave je istaknuto kako su odmah vrlo odgovorno i unutar tvornice reagirali na zdravstvenu krizu provevši sve mjere opreza i zaštite zdravlja svojih zaposlenika.

U Meggleu djeluju dva sindikata - Sindikat trgovine i Sindikat PPDIV-a, čiji su nam čelnici u četvrtak rekli kako su šokirani viješću i da se još nisu spremni očitovati jer su za gašenje tvrtke doznali netom prije našeg poziva. Tek je jedan od predstavnika sindikata uspio prozboriti da je problem kada se ugasi jedno radno mjesto, a prava katastrofa kad se ugasi cijela tvornica. O svemu će se očitovati u petak, a za sljedeći tjedan imaju dogovoren sastanak s Upravom Meggle Hrvatska. Za komentar gašenja tvornice s dugom tradicijom u njegovu gradu u četvrtak smo zamolili i gradonačelnika Osijeka Ivana Vrkića, ali je on odbio dati izjavu Glasu Slavonije.


Zdenka Rupčić
VUČAK: NAJVAŽNIJI SU NAM KOOPERANTI

Marjan Vučak, predsjednik Uprave Meggle Hrvatska za naš je list pojasnio razloge zatvaranja tvornice u Osijeku.

Možete li ukratko navesti koliko je, osim 160 radnika i 200 kooperanata, još osoba - poslovnih partnera i drugih, ugroženo zbog zatvaranja osječke mljekare.

- Na žalost, zbog ranije istaknutih razloga, Meggle Hrvatska otkazuje 160 ugovora o radu zaposlenicima. Nadamo se kako druga radna mjesta neće biti ugrožena ovom odlukom.

Jeste li organizirali prijelaz vaših kooperanata kod nekih drugih prerađivača. Neki koje smo kontaktirali su u šoku jer im je ovo bio prvi glas. Kamo će sad s mlijekom?

- Ovu smo vijest najprije komunicirali našim zaposlenicima smatrajući da je korektno i odgovorno da oni budu prvi kojima ćemo priopćiti tu vijest. Nakon toga najvažniji su nam naši kooperanti i s njima ćemo već sutra započeti izravne razgovore jer im želimo pomoći u daljnjim koracima. Kako je potražnja na hrvatskom tržištu za mlijekom veća od proizvodnje nema sumnje da će svi naši kooperanti u najkraćem roku pronaći nove kupce, a i mi ćemo im u tome dati aktivnu podršku jer se radi o pouzdanim dobavljačima visokokvalitetne sirovine.

Spomenuli ste neke od ključnih razloga za zatvaranje tvrnice - aflatoksin, Agrokor, koronakrizu. Kako se to odrazilo na poslovanje Megglea?

- Niz izazova s kojima se godinama suočavamo, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize, ima negativan utjecaj na naše poslovanje. Navedene krize rezultirale su značajnim gubitcima i imale negativan utjecaj na našu održivost i profitabilnost. Jednako tako, negativan utjecaj je imala i najrecentnija kriza uzrokovana koronavirusom koja će rezultirati padom prodaje i prihoda i do 40 posto u ovoj godini.

Davor Adžić

suvlasnik tvrtke Landia

BILI SMO ZADOVOLJNI SURADNJOM

Davor Adžić, suvlasnik tvrtke Landia d.o.o. Tordinci, u čijem je sastavu suvremena robotizirana farma mliječnih krava i bioplinsko postrojenje za proizvodnju električne energije, bio je zatečen kada smo mu rekli za najavu Megglea o zatvaranju proizvodnju u Osijeku, a tordinačka farma je jedna od najvećih koja svakodnevno isporučuje cisternama Meggleu mlijeko. "Bilo je priča o tome, ali ništa službeno nisam dobio od Megglea da prekidamo suradnju. S naše farme mliječnih krava svakodnevno su odvozili 7500 litara mlijeka i to one prve, ekstra kvalitete. Samo smo njima predavali mlijeko i svih ovih godina bili smo obostrano zadovoljni suradnjom jer mi smo se trudili isporučivati kvalitetno mlijeko, a oni na vrijeme plaćati", rekao je Adžić. Kapacitet tordinačke farme, sigurno jedne od najsuvremenijih u Hrvatskoj, je 250 mliječnih krava pasmine holstein i swiss brown sa slobodnim sustavom držanja. M.Flego
U HGK-u RAZOČARANI ODLUKOM
Igor Mikulić, viši stručni suradnik iz Odsjeka poljoprivrede, prehrambene industrije i šumarstva HGK Županijske komore Osijek, kaže kako su u komori iznenađeni odlukom poslovodstva tvrtke Meggle Hrvatska. "Jasno je da svaki poslovni subjekt mora voditi računa o svojim poslovnim interesima i razvoju tvrtke, no vjerovali smo da je kompanija poput Megglea jamac stabilnosti i razvoja mliječne industrije u Osijeku i zbog toga smo posebno razočarani ovim potezom te kompanije. Gašenje 160 radnih mjesta veliki je gubitak, kako sa socijalnog stajališta, tako i ukupnog ekonomskog za Osijek i ovaj dio Slavonije i Baranje. Prerađivačka industrija i u njoj prehrambena bile su u proteklih više od stotinu godina nositelj razvoja istoka Hrvatske. Prehrambena industrija je ta koja stvara visoke dodane vrijednosti i daje puni smisao primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. I stoga će gašenje mliječne industrije u Osijeku, posebice u već ionako teškim uvjetima u kojima posluju naši proizvođači mlijeka, biti nenadoknadiv gubitak za domaću proizvodnju hrane. Mliječna industrija u Osijeku ima tradiciju proizvodnje od 1949. godine. Nadamo se da ona ipak neće biti i trajno ugašena."
Najčitanije iz rubrike