Kultura
FANTASTIC ZAGREB: PROGRAM U KINU TUŠKANAC

Stoti rođendan remek-djela "Kabinet Dr. Caligarija"
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Od sutra Fantastic Zagreb Film Festival kreće s prikazivanjima kultnih filmova i u Kinu Tuškanac s projekcijama od 19 sati. Program otvara Kabinet Dr. Caligarija koji ove godine slavi stoti rođendan! Remek-djelo njemačkog ekspresionizma smatra se i jednim od temeljnih djela žanrovske kinematografije, a Fantastic Zagreb prikazuje digitalno restauriranu kopiju sa zvučnim zapisom! Istu večer od 21.30 na Ljetnoj pozornici Tuškanac gledamo krvavo zabavnu crnu komediju Dođi k tatici (Come To Daddy), jedan od najvećih svjetskih festivalskih hitova u kojem u naslovnoj ulozi briljira Elijah Wood.


Petak donosi dva kultna naslova: 12 majmuna Terryja Gilliama i Divlji planet" Renéa Lalouxa. Animirani klasik Divlji planet nadrealno je putovanje u svijet halucinacije i okrutnosti koji istovremeno obiluje maštovitom i toplom animacijom iznimne ljepote kroz prizmu snolikog hipnotičkog vizualnog spektakla. Priča je to o dalekom planetu Ygamu, gdje visoko razvijeni androidi Draagsi dominiraju nad malim humaonidima Omsima koje smatraju životinjama. No Omsi žele slobodu i kreću u njezino osvajanje. Film progovara o vječnom pitanju slobode i prava na jednakost i otvoren je za razne interpretacije brišući razliku između egzistencijalnih okvira čovjeka i životinje. Uoči projekcije održat će se promocija romana Stefana Wula Fanatastični planet po kojem je Laloux snimio film i razgovor u kojem će sudjelovati filmolog Silvestar Mileta i Davorin Horak.

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac u 21.30 prikazuje kultni 12 majmuna (12 Monkeys). Putovanje u prošlost nije jednostavno što će James Cole (Bruce Willis) shvatiti na teži način. Zatočen u zatvoru, James dobiva ponudu koju ne može odbiti – treba otputovati natrag u 1990. kako bi skupio informacije o katastrofalnom virusu koji će istrijebiti većinu čovječanstva kako bi zaradio svoje pomilovanje i vratio se na slobodu. Film koji je stekao vojsku obožavatelja danas je aktualniji nego ikada ranije i pokazao je svu raskoš Terryja Gilliama kao redatelja besprijekorne vizualne poetike i atmosfere nadrealnog i začudnog. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

2

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

3

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas