Dome slatki dome
MODERNE VRTNE GARNITURE

Udobnost mora biti najvažnija
Objavljeno 16. srpnja, 2020.
Pri odabiru vrtne garniture obavezno isprobajte sve njezine elemente, s jastučićima za sjedenje

Na kvalitetu vremena provedenog u vrtu, na terasi ili balkonu uvelike će utjecati vrtna garnitura, koja se može sastojati od stola i stolica, fotelja, dvosjeda, trosjeda, taburea, ležaljki i ljuljački, ovisno o tome kolikim prostorom raspolažete. Uz ugodan ambijent, udobnost i ergonomija vrtnih garnitura ključni su faktori uživanja.

Ergonomija
Moderne vrtne garniture pružaju odgovore na sva pitanja te ispunjavaju zahtjeve i onih najkompliciranijih, kojima su udobnost i ergonomija podjednako važni kao dizajn vrtnih garnitura. Dizajn je bitan dio priče, jer upravo on podiže ili smanjuje vizualnu vrijednost ambijenta. Ako su to stol i stolice, oko njih treba ostaviti dovoljno prostora za normalno komuniciranje i posluživanje. Isto je i u situacijama u kojima je garnitura dopunjena foteljama ili ležaljkama. Ako imate manju terasu ili balkon, odaberite manje elemenata ili odaberite garnituru manjih dimenzija. Prenatrpanost prostora masivnim elementima ili prevelikim brojem komada namještaja stvara suprotan efekt od željenog.

Udobnost vrtne garniture, a to se prije svega odnosi na stolice, fotelje i različite vrste ležaljki ili ljuljački, mora biti vrhunska.Pri odabiru vrtne garniture obavezno isprobajte sve njezine elemente, i to s jastučićima za sjedenje i naslanjanje kao i bez njih. Tako ćete otkriti odgovara li vam viši ili niži naslon za leđa, stolice ili foteljice s rukohvatom ili bez njih, tvrđa ili mekša podloga ležaljke ili ljuljačke.

Isprobajte
Odabir dizajna vrtne garniture ovisi o vlastitim kriterijma i željama, ali postoje neka pravila koja bi trebalo slijediti. Ako je fasada definirana aluminijskim elementima, odaberite metalnu vrtnu garnituru ili onu od pletene žice, koja se odlično slaže s modernim minimalističkim fasadama kao kulisama, ako su ograde kovane, odaberite kovanu vrtnu garnituru, a ako je u prostoru drvo, odaberite drvene ili pletene ratan-garniture.
Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.
Prirodno ili umjetno
Na tržištu se nude proizvodi od prirodnih i umjetnih materijala, a odabir ovisi o mogućnostima održavanja. Ako je vrtna garnitura natkrivena te tako nije izložena intenzivnim vanjskim utjecajima, ponajprije kiši, možete odabrati prirodne materijale – drvo, ratan ili tkaninu, koji su nešto kompliciraniji za održavanje u smislu trajnosti. Ako je garnitura u cijelosti izložena vanjskim utjecajima, preporuka je odabrati metalne ili plastificirane materijale.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana