Novosti
LIJEČNICI UPOZORAVAJU

Obračun plaće i dalje je nezakonit
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) u utorak je ponovno upozorila na nezakonitosti u evidenciji rada i obračunu plaće zdravstvenih djelatnika te zatražila usklađenje Kolektivnog ugovora (KU) u zdravstvu sa Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima.

"Tvrdimo da bolnice godinama ne evidentiraju i ne isplaćuju naknadu za cjelokupni prekovremeni rad, kao ni druge dijelove plaće u mjesecima u kojima neradni dan pada na standardni radni dan (od ponedjeljka do petka)", navodi se u priopćenju HUBOL-a. Ističu da je to posebno izraženo kod onih djelatnika koji na blagdan rade noćnu smjenu i plati im se dva sata blagdana, a oni koji ne rade dobiju plaćenih osam sati naknade za blagdan. Kao konkretan primjer navode lipanj ove godine, kada su blagdani Tijelovo i Dan antifašističke borbe, kao neradni dani, bili u četvrtak, odnosno u utorak.

Iz HUBOL-a navode kako u bolnicama nije evidentirano da je lipanj imao zapravo 20 radnih dana (a ne 22) te je mjesečni fond radnih sati (20 x 8) iznosio 160, a ne 176 sati. HUBOL tvrdi da se tako već godinama ukupni broj sati na mjesečnoj razini povećava, što je nepravilno i ruši cijenu radnog sata. Stoga traže zakonitu evidenciju rada i obračun plaće te usklađenje tih odredbi Dodatka Kolektivnom ugovoru za zdravstvo sa Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, kako bi se, kažu, "ispravila još jedna nepravda i nezakonitost u evidenciji rada i obračunu plaće zdravstvenih djelatnika".

Status liječnika i problemi liječničke profesije bile su teme i sastanka koji je u utorak predsjednik RH Zoran Milanović održao s izaslanstvom Hrvatske liječničke komore. Predstavnici Komore informirali su Milanovića da je HLK započeo proces izrade i donošenja Zakona o plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora za liječnike kojim bi se uredili rad, status i položaj liječnika, a što bi u konačnici dovelo do zadržavanja liječnika u Hrvatskoj i očuvanja zdravstvenog sustava. Kao glavni problem naveli su prekovremene sate, odnosno platni sustav koji je reguliran samo kroz dežurstva, a kao jedno od mogućih rješenje tog problema vide u povećanju osnovne liječničke plaće. H/D.Pav.