Crna kronika
GORI NA SVE STRANE

Kazna za izazivanje požara do 150.000 kn
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Osim vrlo visokih novčanih kazni za fizičke osobe, zakon u ovom slučaju propisuje i kaznu zatvora u trajanju do dva mjeseca

Vatrogasci u Slavoniji i Baranji tjednima se bore protiv požara na otvorenim prostorima koje izazivaju neodgovorni pojedinci. Iz policije podsjećaju da se novčane kazne za izazivanje požara kreću do 150.000 kuna, ali prijeti i zatvor.


Iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske podsjećaju da je u vrijeme požarne sezone na snazi zabrana loženja vatre na otvorenom.

Često nehaj

- Na temelju Zakona o zaštiti od požara, za fizičku osobu koja izazove požar propisana je novčana kazna od 15.000 do 150.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana. Osoba koja izazove požar iz nehaja, što je najčešći slučaj, kaznit će se novčanom kaznom od 2000 do 15.000 kuna. Propisana je i kazna u iznosu od 1000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi informacije o požaru. Za pravnu osobu koja propustom izazove požar predviđena je kazna od 15.000 do 150.000 kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 2000 do 15.000 kuna. Ovim radnjama građani mogu počiniti i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom za koje se može izreći kazna zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, a ako je počinjeno s namjerom, propisana je kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina, ovisno o posljedicama - upozoravaju.


U posljednjih nekoliko dana gotovo da nema dana bez požara. U nedjelju oko 17 sati u blizini Privlake izgorjelo je nekoliko stotina bala sijena i slame u poluotvorenom sjeniku. Plamenom je zahvaćeno i krovište koje se urušilo. Očevidom je utvrđeno da je požar izazvan ljudskim faktorom, najvjerojatnije nehajem. Vlasnik, 85-godišnjak iz Privlake, oštećen je za desetke tisuća kuna. U ponedjeljak oko 14.30 oštećen je plastenik 49-godišnjaka u Vukovaru. Utvrđeno je kako je 45-godišnji sumještanin na susjednoj poljoprivrednoj površini palio suho raslinje te se vatra nošena vjetrom proširila i zbog termičkog djelovanja oštećeni su folija i sjenila plastenika. Šteta iznosi nekoliko tisuća kuna. U nedjelju je u Zoljanima 59-godišnjak palio granje, a vatra se proširila na drva za ogrjev. Krajem prošlog tjedna u Našičkom Novom Selu 67-godišnjak je odložio pepeo i žar na biootpad koji se zapalio. Vatra se proširila na pod šupe koji je bio posipan suhom slamom i sijenom.
Dojavite policiji

- Podsjećamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare koji se mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Apeliramo da ovo shvate ozbiljno kako bi opasnost od izbijanja požara sveli na minimum i dali doprinos u provođenju mjera zaštite od požara. Posebnu pozornost obratite na požare u svojoj okolici, ali i na osobe koje bi se s tim mogle dovesti u vezu. Saznanja o tome dojavite policiji na 192 ili Službi civilne zaštite na broj 112. Savjesnim ponašanjem i brigom za okolicu smanjuje se mogućnost izbijanja požara koji mogu imati tragične posljedice. Apeliramo na osobe starije dobi i lošeg zdravstvenog stanja da ne pale biljni otpad nego ga kompostiraju - kažu u PU.


Podsjećaju građane da su prije početka loženja vatre dužni obavijestiti vatrogasce, spaljivanje korova i biljnog otpada napraviti na predviđenim mjestima dovoljno udaljenima od stambenih i drugih objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova. Prostor oko mjesta za spaljivanje treba očistiti od zapaljivog raslinja u širini najmanje pet metara, pripremiti sredstva za gašenje (voda, pjena, prah), a ako nemate aparate za gašenje, poslužit će i pijesak, lopate...
Vatru ne paliti noću i za vjetrovita vremena, a osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra ne ugasi.


Sandra Lacić
GORJELO JE I U OKOLICI ORAHOVICE
Izbjegnuta je tragedija u Malom Rastovcu gdje je izbio požar na njivi. 69-godišnjakinja je palila korov u vrtu, a vatra se proširila na obližnji strnjak. Vatrogasci DVD-a Breštanovci i Veliki Rastovac spriječili su širenje. “Izgorjela su tri hektara strnjaka i nešto vrta. Vlasnica vrta je neozlijeđena, ali to je upozorenje”, kaže zapovjednik VZ Crnac Izidor Lončar. Zapovjednica VZ VPŽ-a Mateja Fras Venus kaže da su u tjedan dana na požare izišli devet puta. “Preventivno su organizirana dežurstva po postrojbama i ophodnje”, kaže. V.G.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

POLICIJA UPOZORAVA NA KRIVOTVORINE

Kolaju krivotvoreni euri