Osijek
KORONA JE OSTAVILA TRAGA, ALI...

Krmpotić: Gradski se proračun dobro puni, likvidnost nije ugrožena
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
​Na sjednici Gradskog vijeća ostalo je neodgovoreno pitanje oporbenih vijećnika o dinamici punjenja gradskog proračuna, uvjetovano situacijom koju je izazvalo širenje zaraze koronavirusom. U gradskoj smo upravi postavili isto pitanje.

David Krmpotić, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Osijeka, konkretan je: Gradski se proračun puni očekivanom dinamikom. Prvih je šest mjeseci ostvarenje poreznih prihoda na razini 49,1 posto godišnjega plana. Podsjetio bih samo da smo prvim ovogodišnjim rebalansom, u svibnju, smanjili svoja očekivanja vezana uz porezne prihode za 15 milijuna kuna. Naime, unatoč vrlo dobrom prvom kvartalu, koji je bio iznad naših očekivanja te se nastavio trend rasta iz prethodnih godina, zbog krize prouzročene COVID-19 u drugom smo kvartalu izgubili devet milijuna kuna poreznih prihoda, odnosno oko tri milijuna kuna mjesečno.

Iznimno je zadovoljan ostvarenjem poreza na promet nekretninama i komunalnim doprinosom, koji su znatno iznad očekivanja, Krmpotić čak kaže, viši su 80 posto od godišnjeg plana.

- S druge strane, dio gradskih prihoda nema linearnu dinamiku, jer su proteklih mjeseci na snazi bile mjere za pomoć poduzetnicima u teškoćama, pa bolja ostvarenja očekujemo u drugoj polovini godine (prihod od komunalne naknade, zakup poslovnih prostora, javnih površina i sl.). Važno je istaknuti kako je, unatoč svemu, gradski proračun ostvario višak u prvih šest mjeseci u iznosu od 2,5 milijuna kuna - kaže pročelnik.

Kaže kako Grad od početka krize, unatoč znatnom padu prihoda, nema problema s likvidnosti, i to zbog više razloga.

- Dobar rezultat poslovanja iz prošle godine (24 milijuna kuna viška, nap. a.) omogućio nam je dobru polazišnu poziciju u trenutku izbijanja krize, zatim koristimo mjere koje je provela Vlada RH vezane uz beskamatnu pomoć lokalnim jedinicama te na raspolaganju imamo i kratkoročni kredit koji smo ugovorili u vrijednosti od deset milijuna kuna s kamatom od 0,64 %, ali koji trenutno ne koristimo - kaže naš sugovornik.

Rashodna strana proračuna smanjena je prvim rebalansom na svim proračunskim pozicijama koje nisu bile nužne za funkcioniranje grada, a u isto vrijeme osigurana su sredstava za pomoć poduzetnicima te gradskim poduzećima i ustanovama pogođenima krizom. Proračunski rashodi trenutno su u skladu s tako planiranom dinamikom.

Veliki infrastrukturni projekti (unaprjeđivanje i razvoj osječke Tvrđe, Centar za posjetitelje, gradnja stanova, IT park, sanacija odlagališta otpada, dovršetak Kulturnog centra i sl.), koji su (su)financirani EU sredstvima, sredstvima nacionalnih fondova ili dugoročnim kreditnim zaduženjem Grada, realiziraju se planiranom dinamikom.

- S obzirom na krizu, koja je i dalje u tijeku, u pripremi je drugi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna, kojim će se dodatno uštedjeti sredstva na rashodima koji trenutno nisu nužni, a osigurat će se sredstva za uredno funkcioniranje gradskog sustava - kaže Krmpotić.

No, prema najavama, s obzirom na neizvjesnost oko trajanja krize i njezinih daljnjih učinaka na gospodarstvo, pa time posredno i na gradski proračun, do kraja godine očekuje se i treći rebalans proračuna. D.Kuštro

Dario Kuštro
49,1 %

godišnjega plana ostvareno je od poreznih prihoda u prvih šest mjeseci
Možda ste propustili...

“SMJEŠKO” ZA MAME I BEBE

Na promenadi kućica za dojenje i previjanje

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

Najčitanije iz rubrike