Osijek
ZALIHE KRVNE GRUPE 0 NA MINIMALNOJ RAZINI

Darujte krv! Zbog nestašice prijeti otkazivanje operacija
Objavljeno 14. srpnja, 2020.

Iako je krajem prošlog tjedna Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek uputilo apel dobrovoljnim davateljima da se odazovu u Klinički zavod za tranfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek zbog potrebe za krvnom grupom 0, ipak mu se nije odazvao očekivano veliki broj darivatelja. Zbog toga, kako doznajemo od prof. prim. dr. sc. Marine Samardžija, dr. med., v. d. predstojnice Zavoda, nije isključeno da će se morati prolongirati tzv. hladni operativni programi.


- Još uvijek ne razmišljamo o tome, no odluka o tome donosi se dan po dan. Točnije, moramo poduzeti sve da ne dođe do otkazivanja operacija, jer smo već sad na minimalnim zalihama. Naime, imali smo jako veliku potrošnju jednog potrošača krvne grupe 0, teškog kardiokirurškog bolesnika, te smo morali posegnuti za zalihama. Moramo biti oprezni i voditi računa o svakoj dozi krvi, posebice sad kad nema studenata, a brojni su građani otišli na more - apelira dr. Samardžija, podsjećajući kako je krvna grupa 0 nezamjenjiva i ne može se nadomjestiti ni jednom drugom krvnom grupom. Stoga je i najdragocjenija pa se strahuje da bi, ne bude li dovoljan broj darivatelja krvi te krvne grupe, moglo doći do drukčije dinamike rada nego što je sadašnja. Uz to, uz KBC Osijek, naglašava naša sugovornica, opskrbljuje se još šest bolnica, a kako sad stvari stoje, situacija se po pitanju zaliha krvne grupe 0 treba hitno popraviti. Štoviše, dr. Samardžija ističe kako krvi na zalihama općenito nedostaje, dakle svih krvnih grupa, no stavlja naglasak na krvnu grupu 0 jer, kako kaže, ne može se predvidjeti hoće li se već sutra pojaviti teži pacijent s tom krvnom grupom kojem se nijedna druga ne može nadomjestiti.


- Apeliram na darivatelje da dođu na Transfuziju u KBC Osijek u redovno rano vrijeme, uz naglasak da utorkom i četvrtkom radimo poslijepodne, a srijedom cijeli dan. Molimo građanstvo da pomogne održati kontinuitet operativnih zahvata i ostalih situacija gdje nam je potrebna krv. Ne bismo željeli da se moramo dovesti u situaciju da moramo obustavljati programe što je loše u svim situacijama, a posebice sad kod epidemije koronavirusa što komplicira situaciju u cijelom zdravtvenom sustavu – naglašava dr. Samardžija, nadajući se da se neće doći do minimalnih kritičnih zaliha i neželjenih poteza.
Stoga, ne preostaje ništa drugo nego sjetiti se pohvalnih prizora koje su iz Osijeka prenosili portali diljem Hrvatske. Podsjetimo, u nedjelju, 20. travnja, u vrijeme "lockdowna" zbog korone Osječani su satima stajali u redu ispred Gradske četvrti "Gornji grad" i to po najvećem suncu u želji da daruju krv i spase tuđe živote. Istim potezom možemo pomoći i danas, jer samo jednom dozom krvi spašava se nekoliko života.

Marija Mihelić
Marina Samardžija, prof. prim. dr. sc.

v.d. pročelnice Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek

O odlukama koje donosimo u vezi zaliha doza krvi prisiljeni smo razmišljati dan po dan
RASPORED DDK
Na Transfuziji se krv može dati ponedjeljkom i petkom od 7.30 do 14.30, utorkom i četvrtkom od 12 do 19 te srijedom od 7.30 do 18.30 sati. Za akcije su zadužene organizacije Crvenoga križa pa je danas (utorak) akcija organizirna u Županji, a u srijedu u Slavonskom Brodu, u četvrtak u Orahovici. U petak će se akcija DDK održati u vojarni u Vinkovcima te u subotu u Crvenom križu u Vinkovcima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana