Ekonomija
ŽETVA PŠENICE

Prinosi i kvaliteta rekordni, ratari nezadovoljni cijenom
Objavljeno 14. srpnja, 2020.
Hrvatska bi trebala osigurati zalihe pšenice za najmanje godinu dana, kažu iz HPK-a

Cijena pšenice trebala bi pratiti naše izdatke. Ovako, cijela bi ovogodišnja žetva mogla otići gotovo u nepovrat.Ističe to Šandor Sabo, poljoprivrednik iz Karanca, koji je, kao i većina slavonsko-baranjskih ratara, zadovoljan prinosima, ali ne i otkupnom cijenom pšenice koja u susjednim zemljama postiže višu cijenu nego u Hrvatskoj.
Žetvu pšenice završio je prošloga petka, prinos mu se kreće između 7,5 i rekordnih 12 tona po hektaru, ali ne može reći da je zadovoljan i da će mu ovogodišnja žetva, bez obzira na meteorološke uvjete, ostati u pamćenju.


- Seljak se od prihoda sigurno neće obogatiti. Kupit će nove strojeve, zaposliti nove ljude i sve će, zapravo, ostati ‘‘kod kuće‘‘ - kaže ne misleći pritom samo na vlastitu kožu, već i matičnu općinu te državu.
Petar Pranjić, poljoprivrednik iz Novog Čeminca, pak, odlazi korak dalje i tvrdi kako su seljaci opet prevareni. Siguran je kako otkupljivači rade kako njima odgovara, naglašavajući da na proteine gledaju samo onda kada je dobar hektolitar, na što se bazira većina slavonsko-baranjskih seljaka, dok su proteini u igri kada ih je - manje. Ove godine, kada su svi presretni prinosima, nastavlja Pranjić, ne može se pomiriti s činjenicom da su opet važniji proteini. Kaže kako je posrijedi obično torbarenje, koje nema smisla. Seljaci, u globalu, prozivaju otkupljivače, koji seljacima ni ove godine - nisu ostali ‘‘dužni‘‘. Direktorica otkupljivača pšenice, gospodarsko-interesnog udruženja mlinsko-pekarske industrije Žitozajednica, Nada Barišić, izjavila je kako su, zapravo, u problemu otkupljivači pšenice, jer Hrvatska ove godine ima goleme viškove koji se neće moći plasirati na izvozna tržišta, dodajući kako je otkupna cijena koja se trenutno nudi realna. Javila se i Hrvatska poljoprivredna komora (HPK).- Izražavamo nezadovoljstvo izjavama gospođe Nade Barišić. HPK je početkom lipnja objavio na konferenciji za novinare kako se ove godine očekuje dobar urod i dobra žetva pšenice, što je u situaciji s koronakrizom velika prednost za državu koja je ovisna o uvozu hrane i uvozi goleme količine mlinsko-pekarskih proizvoda. Naša je procjena tada bila da Hrvatska ove godine očekuje proizvodnju pšenice od najmanje 750 tisuća tona sa zasijanih 136 tisuća hektara, a poljoprivrednici su očekivali otkupnu cijenu za pšenicu standardne kakvoće ne nižu od 1,20 kuna po kilogramu. Nažalost, čelni ljudi Žitozajednice sada nisku otkupnu cijenu, koja je jedna od najnižih u Europi, ali i regiji, opravdavaju nemogućnošću izvoza na vanjska tržišta, što je apsurdna izjava za državu koja ima problema u brojnim proizvodnjama i štetna je za domaće poljoprivrednike - ističu u HPK-u. Dodaju kako će prosječna otkupna cijena pšenice u Hrvatskoj biti oko 1 kn/kg, što je ispod očekivanja i realnih troškova proizvodnje.


- Moramo biti zadovoljni što je ove godine prinos iznad prosjeka te što ćemo imati dovoljno pšenice za domaće potrebe, ali i za izvoz. U ovoj situaciji, kada ne znamo kako će se dalje razvijati situacija s koronakrizom (...) pozivamo Vladu RH da stane u zaštitu domaćih poljoprivrednih proizvođača. Hrvatska bi trebala osigurati zalihe pšenice za najmanje godinu dana, te bi se tržišni viškovi trebali zadržati u robnim zalihama. Isto tako, uvjereni smo da u sadašnjoj situaciji otkupljivači namjerno i svjesno manipuliraju podatcima i tvrdnjom da će Hrvatska imati proizvodnju od oko milijun tona, s ciljem dodanog rušenja otkupne cijene kojom ionako nismo zadovoljni - kažu u HPK-u naglašavajući kako koronakriza nije negativno utjecala na ratarsku proizvodnju. Da će prinosi biti iznad očekivanog prosjeka, poručuju i iz Hrvatske gospodarske komore. Ističu kako se očekuje oko 750 tisuća tona pšenice sa zasijanih 136 tisuća hektara. Dodaju kako bi za izvoz moglo ostati 350 tisuća tona.


- Spremnost proizvođača omogućuje normalan tijek žetve koja teče sukladno planiranoj dinamici. Skinuto je 50 posto pšenice i ako ostanu ovakvi vremenski uvjeti, očekujem da će žetva završiti za dva tjedna. Za sada su rezultati jako dobri. Prinosi su iznad očekivanog prosjeka, a kvaliteta je jako dobra. Dominira pšenica druge i treće kategorije. Ima i najveće kategorije, a i one niskih razina proteina. Cijene otkupa su nešto niže nego lani - poručio je predsjednik Udruženja poljoprivrede HGK-a Vlado Čondić Galiničić dodavši kako će se za otkup pšenice i ove godine primjenjivati Pravilnik o ugovornim odnosima. Ivica Getto

ZABILJEŽENI SU REKORDNI URODI JEČMA - I DO 11 t/ha
"Ječmom sam zadovoljan, prosječno sam imao 8 t/ha uz dobar hektolitar. To je dobar rezultat, no imali su drugi i puno bolje prinose, recimo moj prijatelj Željko Bertić, koji također njive ima u marinačkom ataru, prosječno je ječma imao 10 t/ha na jednom dijelu i 11 t/ha. Ja to nikada nisam vidio, to su rekordi. Kakva će cijene biti, još je rano govoriti, mogu reći da je meni jedan otkupljivač poslao ponudu koja iznosi 0,88 kn/kg za najlošiju kvalitetu i 1,15 kn/kg za najbolju", kaže Ivo Kelić, poljoprivrednik iz Marinaca koji je jako zadovoljan urodom, kvalitetom i prinosom. Obrađuje 200 hektara u blizini Marinaca i dobar dio površina sam je razminirao, ali nikakve povlastice zbog toga nije imao pri plaćanju zakupa. Osim pivarskog ječma na 98 hektara, Kelić ima i uljanu repicu, kukuruz, suncokret i repu. Kao i uvijek, ratari su nezadovoljni otkupnom cijenom. Ivan Kelić drži kako bi cijena ječma trebala biti 10 lipa veća za svaku klasu - prva klasa 1,25kn/kg, druga 1,10 kn/kg i treća 0,95 kn/kg, jer bi tom cijenom proizvođači pokrili troškove i bili u plusu, a i otkupljivači bi zaradili. M.Flego
Ratari nisu očekivali uspješnu žetvu
S obzirom na jako blagu zimu bez oborina i neobično hladan i kišan svibanj i lipanj, ratari nisu očekivali uspješnu žetvu. - Što se tiče ječma i pšenice, mogu reći da je situacija zadovoljavajuća jer možemo govoriti o prinosima od oko 7-9 t/ha. Prinosi su, dakle, vrlo dobri, kvaliteta primjerena, sve u svemu jako dobra godina. Poljoprivrednicima problem predstavlja cijena, otkupljivači još uvijek nisu ponudili konkretne cijene i svi s nestrpljenjem čekaju da vide kako će one izgledati - kaže zamjenik županijskog pročelnika za poljoprivredu Darko Juzbašić. U PIK-u Vinkovci također su zadovoljni prinosima ječma, jer prinos je oko 9 t/ha, a pšenica je također na vrlo dobrih 8 t/ha. Napominju da je kiša u svibnju odgovarala žitaricama koje su dobro nalile zrno. Nešto je slabiji protein, razlog tome je vjerojatno što proljetna prihrana nije završila u biljci zbog oborina. M.Flego
Dio seljaka tvrdi kako će najbolje proći ‘‘torbari‘‘
Možda ste propustili...

PROGNOZE TRANSFORMACIJA KRIZE SE NIŽU JEDNA ZA DRUGOM I NE NAZIRE IM SE KRAJ

Zašto će se neke tvrtke u idućih šest godina ili spasiti ili uništiti?

NAGLI PAD PROIZVODNJE U HRVATSKOJ

Naznake stabilizacije industrije u eurozoni

Najčitanije iz rubrike