Mozaik
ODABRANE NAJBOLJE PJESME SPLITSKOG FESTIVALA

Žiri nagradio Lorenu, a publika Nenu i Zoranu
Objavljeno 14. srpnja, 2020.
Jubilarni festival održan je uz posebne sigurnosne mjere zbog epidemije COVID-19

Pobjednici ovogodišnjeg, jubilarnog, 60. izdanja Splitskog festivala su Neno Belan i glumica iz splitskog HNK-a Zorana Kačić Čatipović, koji su u duetu otpjevali pjesmu "Čarobna stvar", čiji je tekst napisala Alka Vuica. Njih je publika na Prokurativama nagradila prvim mjestom i Zlatnim galebom.

- Zorana ima čaroban glas, to smo primijetili kad smo radili mjuzikl "Bambina". Odmah sam joj prišao i ponudio suradnju na Splitskom festivalu. Na moju veliku radost, ona je prihvatila. S čarobnom Zoranom nastala je "Čarobna stvar". Alka Vuica podarila nam je čaroban tekst, sve je čarobno i ovo je čarobna noć - rekao je Belan za Slobodnu Dalmaciju. Inače, Zorani je ovo druga pobjeda na Festivalu, gdje je 2003. pobijedila kao 17-godišnjakinja pjevajući duet s Giuliannom "Kako ću volit to ludo more".

Prema ocjenama stručnog ocjenjivačkog suda, treće mjesto ovogodišnjeg Splitskog festivala osvojio je Goran Karan, drugo Tedi Spalato, a prvo mjesto, a time i nagrada Zlatni val, pripala je Loreni za pjesmu "Kako samo mater zna" bračnog para Tončija i Vjekoslave Huljić. Tu su pjesmu i akreditirani novinari ocijenili najboljom. Publika je trećim mjestom nagradila Tomislava Bralića i klapu Intrade, a drugo je mjesto osvojio Marko Tolja.

Frizure i svečane toalete pjevačica koje su nastupile na Prokurativama cijele je večeri nosila bura, a, kao i prve večeri, sve je bilo u dosad neviđenom ozračju posebnih sigurnosnih mjera. Svakom posjetitelju festivala na ulazu se mjerila temperatura, a umjesto na tribinama sjedili su za udaljenim stolovima. Prije nego što je na binu izišao voditelj Duško Ćurlić, kojemu su se pridružile Doris Pinčić i Mirna Maras Batinić, najizvođeniju prošlogodišnju festivalsku pjesmu, "Sva blaga ovog svijeta", otpjevali su Mia Dimšić i Marko Tolja.

- Bilo je pitanja hoćemo li uopće obilježiti 60 godina vašeg i našeg omiljenog festivala - rekao je Čurlić, na što je nastavila Pinčić: "Grad poznat po dišpetu može to napraviti samo na najbolji mogući način."

Prva je nastupala mlada Splićanka Adriana, jedan od talenata iz "The Voicea", a nakon nje zaredali su nastupi Borisa Oštrića i Ribara, još jedne zvijezde "Voicea" Marina Jurića Čivre, Tenora Dalmacije, Ive Perkušića, klape Praska, Filomene, Petra Dragojevića i Ibrice Jusića. Sljedeća je nastupila glazbena skupina The Frajle iz Novog Sada, a nakon nje na pozornici na Prokurativama nastupati su nastavili Hari Rončević, klapa Rišpet, Alen Nižetić, Jole i Lorena. Svoje su pjesme na jubilarnom izdanju Splitskog festivala predstavili i Mladen Grdović, Marko Tolja, Giuliano, Neno Belan u pratnji Zorane Kačić Čatipović, Tedi Spalato, Goran Karan te za sam kraj natjecateljske večeri Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Voditelji Duško Ćurlić, Mirna Maras Batinić i Doris Pinčić na kraju natjecateljskog dijela finalne večeri 60. izdanja Splitskog festivala zahvalili su svim izvođačima, gradu domaćinu i šarmantnoj publici, za koju su naglasili da i u doba mjera zna biti na jako visokom nivou.

Tanja Kvorka
GRDOVIĆ: HOUDEK JE LJUBOMORAN
Mladen Grdović je umjesto uz bevandu vrijeme do proglašenja pobjednika kratio ispijajući mineralnu vodu.

- Mi pjevači ne možemo uopće nastupiti, a kamoli da se nešto održi, tako da je pravo čudo što se festival održao. Propalo mi je dosta koncerata, turneja po Americi i Kanadi, cijeli srpanj mi je otkazan, za kolovoz još čekamo. Veliki su to financijski gubitci, u posljednjih osam mjeseci izgubio sam sigurno 100.000 eura. Nisam tražio pomoć od države niti imam namjeru. Rekao sam, ako svi budu tražili tu potporu, dajmo taj iznos djeci koja nemaju što jesti. Ako moji kolege mogu snimati spotove od nekoliko tisuća eura, onda mogu i donirati nešto - iskren je Mladen, dodajući kako ima pjevača koji su nekad bili velike zvijezde, a danas nemaju ni za cigarete - rekao je za Slobodnu Dalmaciju.

O Jacquesu Houdeku, koji je na društvenim mrežama oštro kritizirao pjevače retrospektivne večeri Splitskog festivala, kaže: “On je ljubomoran i posesivan. Lijepo pjeva, to mu ne mogu osporiti. Ali ne valja mu to gađanje iz čistog mira. Da je on tu pjevao, drukčije bi govorio.”
Možda ste propustili...

PREDSTAVLJEN KRATKI TEASER ZA NOVU TURSKU ROMANTIČNU SERIJU

“Thank You, Next” stiže na Netflix

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

HRT: PODRŠKA BABY LASAGNI U PET HRVATSKIH GRADOVA

I Osijek je zaplesao na "Rim tim tagi dim"

Najčitanije iz rubrike