Crna kronika
CRNI VIKEND NA HRVATSKIM PROMETNICAMA

Petero poginulih, još je jedan život izgubljen zbog obijesne vožnje?
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Među poginulima je i jedno dijete te 22-godišnji mladić. Policija traži svjedoke teške prometne nesreće u Zagrebu

Šest osoba, među kojima i dijete, smrtno je stradalo u prometnim nesrećama koje su se u Hrvatskoj dogodile protekloga vikenda. Crni niz počeo je u petak poslijepodne, kada je na području Jastrebarskog poginulo dijete koje je vozilo moped.

- U petak u 17.25 u mjestu Guci Draganički dijete je prije stjecanja prava na upravljanje, sa zaštitnom kacigom na glavi, upravljalo mopedom Tomos sporednom cestom ulice Guci Draganički u smjeru jugozapada. Došavši do raskrižja s ulicom Guci Draganički, prošlo je pokraj znaka za obvezno zaustavljanje i ušlo u raskrižje skrenuvši udesno na sjeverni, a odmah zatim na južni kolnički trak, namjeravajući nastaviti vožnju u smjeru jugozapada, ne propustivši vozila koja imaju prednost prolaska. Pri tome je na južnom kolničkom traku na njega naletio Audi zagrebačkih registracija, kojim je upravljao 29-godišnjak, a koji se kretao ulicom Guci Draganički u smjeru sjevera. U nesreći je, unatoč pružanju liječničke pomoći, smrtno stradalo dijete, vozač mopeda, a tijelo je prevezeno na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku. Na dijelove mopeda naletio je i teretni automobil marke MAN zagrebačkih registracija kojim je upravljao 35-godišnjak i VW Golf s također zagrebačkim pločicama kojim je upravljao 28-godišnjak - doznajemo iz Policijske uprave zagrebačke.

Ovo nije prvi put da na hrvatskim cestama ginu djeca na mopedu ili motociklu. Naime, i 2011. poginulo je dijete motociklist. U samo četiri dana prošloga tjedna u prometu je u Hrvatskoj teško ozlijeđeno još troje djece.

Niz pogibija od prošlog vikenda nastavio se u subotu oko 17.40 u mjestu Sirova Katalena, na području Đurđevca, gdje je poginuo 22-godišnjak. Policija je očevidom utvrdila da je mladić upravljao Audijem bez položenog vozačkog ispita te da se nije koristio sigurnosnim pojasom. Zbog neprilagođene brzine automobil je prednjim lijevim bočnim dijelom udario u ugao objekta te se nakon rotiranja zaustavio uz zapadni rub ceste. Od zadobivenih ozljeda vozač je na mjestu nesreće preminuo.

Nekoliko sati poslije, u 21.20, poginuo je 40-godišnji vozač u Svetoj Heleni. Vozač je upravljao Nissanom zagrebačkih registracija županijskom cestom broj 3016 u mjestu Sveta Helena u smjeru sjeverozapada, prema mjestu Brezovec Zelinski. Došavši do kućnog broja 39d ulice Sveta Helena i ušavši u desni zavoj, izgubio je nadzor nad vozilom i sletio s ceste u smjeru zapada, u kanal s južne strane kolnika. Potom je naletio na prometnu oznaku i na istočni rub betonskog kolnog ulaza kućnog broja 3m u mjestu Brezovec Zelinski.

U nedjelju je niz nesreća nastavljen već u 6.58 u Aleji Matije Ljubeka kod stupa javne rasvjete broj 132 na zagrebačkom Jarunu. Ondje je vozač sletio Chryslerom s ceste i zabio se u rasvjetni stup. Jedna je osoba poginula. Automobil je u udaru u stup i stablo uništen do neprepoznatljivosti. Kako bi se utvrdile okolnosti te prometne nesreće, iz policije su pozvali očevidce da im se jave. Smatra se, objavili su neki portali, kako je ova nesreća posljedica obijesne vožnje.

Pedesetosmogodišnji vozač smrtno je stradao nedugo nakon te nesreće u slijetanju automobilom s ceste u Vinižadi, nedaleko od Poreča, u Istarskoj županiji. Kako doznajemo, vozač je u nedjelju oko 11.10 izgubio nadzor nad upravljačem Peugeota i nakon udara u metalni odbojnik završio na površini uz cestu. Automobil se prevrnuo nekoliko puta dok se nije zaustavio. Vozač je preminuo na putu do bolnice.

Sandra Lacić
SUDAR TRAKTORA I AUTA KOD VELIKE
Kako je izvijestio Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave požeško-slavonske, u subotu u 17.55 potvrđena je dojava o prometnoj nesreći između Velike i Češljakovaca. Ondje su se sudarili traktor i automobil, a nakon nesreće dvije osobe prevezene su vozilom Hitne pomoći u Opću županijsku bolnicu Požega na liječenje. Od siline sudara traktor je odbačen u kanal pokraj ceste. Očekuje se da će policija danas objaviti rezultate očevida, kao i težinu ozljeda osoba koje su završile u bolnici. U vrijeme očevida cesta na kojoj se nesreća dogodila bila je zatvorena za sav promet.
OSAM OZLIJEĐENIH
U petak i u subotnjoj noći u Osječko-baranjskoj županiji dogodilo se osam prometnih nesreća. U četiri nesreće osam je osoba lako ozlijeđeno, a u preostale četiri nastala je materijalna šteta. Šest nesreća bilo je na području Osijeka i dvije kod Našica.
Na dijelove mopeda koji je vozilo dijete naletjeli su kamion kojim je upravljao 35-godišnjak i VW Golf 28-godišnjaka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON OČEVIDA SLIJEDI KRIMINALISTIČKA ISTRAGA

Potvrdilo se ono na što se od početka sumnjalo, požar u hali HŽ-a je podmetnut

2

MLADOM DILERU PRIJETI ZATVORSKA KAZNA

Nabavio ecstasy i marihuanu za prodaju na norijadi, optužen je

3

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi