Zdravlje
KORONAVIRUS

Prevladavajući soj “sposobniji” od izvornog
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Genska inačica koronavirusa koja izaziva COVID-19 i koja danas prevladava u svijetu u laboratoriju se pokazala sposobnijom zaraziti ljudske stanice od izvornog oblika, koji se pojavio u Kini, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u četvrtak u časopisu Cell. Istraživanje provedeno u laboratoriju sugerira da bi se ta mutacija mogla lakše prenositi među ljudima u stvarnom svijetu od prijašnje varijante, no to još nije dokazano.

"Mislim da podatci pokazuju kako postoji mutacija koja omogućava virusu da se bolje umnožava i možda ju prati jača koncentracija virusa", kaže u komentaru za medicinski časopis Journal of the American Medical Association glavni američki infektolog Anthony Fauci, koji nije bio uključen u istraživanje.

"Nema informacija je li zaraženoj osobi od toga gore ili nije. Samo se čini da se virus uspješnije razmnožava i možda se lakše prenosi, no sad se to tek nastoji potvrditi", dodaje on.

Znanstvenici iz laboratorija Los Alamos u New Mexicu i Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini udružili su se sa Sveučilištem Sheffield kako bi analizirali uzorke koje je objavio GISAID, svjetski izvor sekvencija genoma.

Utvrdili su da sadašnja varijanta, nazvana D614G, ima malu ali moćnu promjenu šiljka proteina koji se izdiže s površine virusa i kojom se virus koristi za proboj i zarazu ljudske stanice.

Znanstvenici su u travnju prva otkrića objavili na stranici bioRxiv, no tada su kritizirani jer nisu dokazali da je sama mutacija odgovorna za dominaciju te inačice u svijetu jer je to moglo biti posljedica drugih faktora ili pukog slučaja.

Tim je stoga proveo druge pokuse.

Analizirao je podatke 999 britanskih pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-19 i uočio da oni s tom inačicom virusa imaju višu koncentraciju virusnih čestica u organizmu, no težina njihove bolesti nije bila drukčija. Laboratorijskim pokusima pokazali su da je ta inačica od tri do šest puta sposobnija zaraziti ljudsku stanicu.H
Možda ste propustili...

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike