Zdravlje
SKOLIOZA LIJEČENJE

Manje bolova uz vježbe za svaki dio vašeg tijela
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Edukacija pacijenta te razumijevanje mehanizma nastanka krivine jako su bitni jer tretman zahtijeva aktivan angažman pacijenta

Schroth metoda jedinstvena je metoda fokusirana na ponovno uspostavljanje posturalnog balansa. U svijetu je prihvaćena kao najcjelovitija te najefektivnija metoda koja daje rezultate u liječenju skolioza i kifoza. Specifičnom i cjelovitom procjenom, vježbama, pozicioniranjem te korektivnim tehnikama disanja metoda nastoji ispraviti sve nepravilnosti kralježnice.

Svakom klijentu pristupamo individualno te se obavezno prvo moraju proći dijagnostički pregled i individualni sati. Tek nakon što klijent uspješno usavrši vježbe na individualnim tretmanima, vježbe nastavlja provoditi u mini grupama te svakodnevno kod kuće. Metoda se provodi i kod djece i odraslih. Edukacija pacijenta o njegovoj krivini te razumijevanje mehanizma nastanka krivine jako su bitni jer tretman zahtijeva aktivan angažman pacijenta i zbog toga se ne primjenjuje u djece mlađe od 10 godina. Terapija skolioza podrazumijeva novi stil života. Glavni ciljevi metode su: izbjegavanje operacije, usporavanje progresije, povećanje mobilnosti, povećanje respiratorne funkcije, korekcija kroz sve tri ravnine, smanjenje bolova, posturalna stabilnost.

Kako izgleda Schroth tretman? Obavlja se procjena tipa skolioze s pomoću testova, mjerenja i rendgenske snimke, pravilno pozicioniranje tijela radi stvaranja simetrije, korektivno 3D disanje na konkavnim regijama trupa, vježbe kroz sve tri ravnine, posebne mobilizacijske tehnike i edukacija klijenta za provođenje vježbi kod kuće i primjena nove pravilne posture.

Schroth terapija provodi se i kod odraslih jer se skolioza ne smije zapustiti tijekom godina. Nažalost, budući da je kod odraslih osoba završen rast, ne možemo više djelovati na korekciju kralježnice kao kod djece te se radiološki neće vidjeti poboljšanje. Glavni cilj kod odraslih je sekundarna prevencija problema koje skolioza donosi. Utječemo na smanjenje bolova, povećanje respiratornog volumena pluća, smanjenje opterećenja na unutarnje organe, estetsko poboljšanje, smanjenje progresije (koja ne staje završetkom rasta). Odrasli također osjete trenutno olakšanje nakon što shvate što je zapravo skolioza te kako kvalitetnije živjeti s njom.

Schroth mini grupa zamišljena je kao rad s osobama sa skoliozom nakon što klijent prođe inicijalni pregled i klasifikaciju skolioze i nakon što uspješno individualno svlada Schroth vježbe. Grupa se bazira na Schroth vježbama za korekciju skolioze kroz trodimenzionalno disanje, a vježbe se izvode s raznim rekvizitima (ogledala, švedske ljestve, štapovi, Schroth blokovi, rižine vrećice itd.). No, osim vježbi po Schrothu, usmjerit ćemo se i na povećanje snage mišića, fleksibilnosti te smanjivanje bolova stabilizacijskim vježbama za cijelo tijelo.

Važna je velika upornost, kontinuiranost i svjesnost u radu. Bitno je klijentu objasniti prirodu deformacije i što zapravo radimo da bi to mogao primijeniti na sebi i da može samostalno vježbati kod kuće. Potrebna je svakodnevna primjena naučenih vježbi, ali i osvješćivanje razlike između lošeg i dobrog posturalnog držanja.

Martina Slivonja, bacc. phys, Schroth terapeut
Korekcije deformacija kralježnice
Martina Slivonja licencirana je instruktorica joge i pilatesa nakon obuke verificirane od Ministarstva znanosti i športa RH. Svoje znanje konstantno dopunjuje radionicama i seminarima te na raznim konvencijama, a ima i dugo iskustvo u radu u području rekreativnih aktivnosti te se bavi zdravljem kralježnice.

Korektiv studio je centar koji se bavi korekcijom deformacija kralježnice Schroth metodom, korektivnim vježbama za djecu s lošim držanjem i grupnim vježbama za poboljšanje zdravlja, kombinacija kineziterapije, pilatesa, joge i ostalih specifičnih vježbi.(097 681 3740)
Vježbe se izvode s raznim rekvizitima (ogledala, švedske ljestve, štapovi, Schroth blokovi, rižine vrećice itd.)
Najčitanije iz rubrike