Regija
DIŽU ZDRAVSTVENI STANDARD

Županija će nabaviti uređaj za otkrivanje uzročnika COVID-19
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
S novim uređajem od uzimanja uzorka do rezultata testa na koronavirus trebat će od dva do četiri sata

Analizirajući broj osoba zaraženih od koronavirusa, Virovitičko-podravska županije među onim je hrvatskim županijama koje su zabilježile mali broj zaraženih. Podsjetimo, bila je posljednja županija u kojoj se pojavila bolest COVID-19, a do petka, 10. srpnja, zabilježeno je dvanaestero zaraženih. U Stožeru civilne zašite Virovitičko-podravske županije ističu kako je to i zasluga savjesnog ponašanja stanovnika te županije, ali i posljedica na vrijeme poduzetih epidemioloških i sigurnosnih mjera.

U vrijeme kada se nagovještava drugi val epidemije, u Virovitičko-podravskoj županiji razmišljaju i o toj mogućnosti te se spremaju za nju. Naime, Županija kreće u nabavu uređaja za otkrivanje koronavirusa.

- Nama su zdravlje i sigurnost naših stanovnika na prvom mjestu jer to nema cijenu. Kada nekome treba hitna operacija, neće morati čekati na rezultat testiranja ima li COVID-19 i do drugog dana, nego će rezultat imati brzo, čime spašavamo život ljudi. Osim toga, zašto trošiti i dragocjeno vrijeme i resurse ako to sve možemo imati tu kod nas, u našoj županiji - naglasio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, istaknuvši kako je samo u posljednje dvije godine, uz potporu Vlade Republike Hrvatske, Virovitičko-podravska županija izgradila i opremila novu dnevnu bolnicu u Virovitici, nabavila magnetsku rezonanciju i novi CT uređaj, uz opremanje i obnovu mnogobrojnih ambulanti Doma zdravlja.

A što će nabava uređaja za otkrivanje koronavirusa značiti za epidemiološku sliku županije, kazao nam je i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo "Sveti Rok", dr. Miroslav Venus:

- Sredstvima Virovitičko-podravske županije nabavit će se automatizirani PSR uređaj, koji će moći detektirati koronavirus. Dodatna vrijednost uređaja je što će se njime moći obavljati različiti spektar analiza, a ne samo COVID-19.

Gledajući pak COVID-19, znatno će se ubrzati dobivanje rezultata testova.

- Danas je situacija s uzimanjem uzoraka za testiranje na koronavirus sljedeća: ujutro od, recimo, osam do devet sati uzimamo uzorak, stavljamo ga na podlogu, transportiramo u Zagreb. Ovisno o gužvi, rezultate nekada dobijemo isti dan, obično tek drugi, a nekada je znalo proći i više od 24 sata da dobijemo rezultate. S ovim novim uređajem trebat će nam od dva do četiri sata od uzimanja uzorka do dobivanja rezultata. Osim toga, danas možemo uzorke uzimati samo od osam do devet sati ujutro, a kada budemo imali svoj uređaj, moći ćemo to raditi u bilo koje doba dana, a time znatno podižemo i razinu sigurnosti i zdravstvene brige i skrbi za naše stanovnike. Gledajući i potencijalni dolazak drugog vala, ovo je odličan potez - zaključio je dr. Miroslav Venus.

Dijana Stanić Rešicki
Danas se uzorci uzimaju od 8 do 9 sati ujutro, a s novim uređajem moći će se uzimati u bilo koje doba dana
Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

ZAVRŠEN PROJEKT VAŽAN ZA OSNOVCE, SPORTSKE UDRUGE I REKREATIVCE

Uskoro će učenici dviju osnovnih škola vježbati u moderno uređenoj dvorani

ZAKUP POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA - ČEKA SE MINISTARSTVO

Gradu je neprihvatljivo za povrat predvidjeti više od 60 % zemljišta

Najčitanije iz rubrike