Novosti
IVAN VRKIĆ OBZNANIO KRAJ POLITIČKE KARIJERE

Neću se više kandidirati za gradonačelnika Osijeka
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Proces mirne reintegracije i vođenje Osijeka vrhunci su moga djelovanja

Možda i više nego što se očekivalo, rezultati netom završenih izbora za deseti saziv Hrvatskog sabora pokazali su se kao svojevrsna prekretnica u domaćoj politici. I dok su neki od političara odstupili s vodećih dužnosti u svojim strankama, drugi, suočeni s ne baš sjajnim rezultatima, najavljuju kraj svoje političke karijere. Među takvima je i Ivan Vrkić.

Osječki gradonačelnik natjecao se u 4. izbornoj jedinici na listi HNS-a u koaliciji s kandidatima HSS-a braće Radić. Nije izborio mjesto u Saboru, što ga i nije toliko razočaralo, ali tek dvjestotinjak preferencijalnih glasova za njega je jasan znak. Vrkić je u razgovoru za naš list jasno najavio kraj svoje političke karijere rekavši kako mu se čini da su mu građani ovime poslali poruku o razlazu.

Iako su ovo bili parlamentarni izbori, a ne izbori za lokalnu vlast, kojom prilikom lokalna zajednica
ipak drukčije promišlja kada se biraju kandidati, stava ste kako rezultate svakih izbora doživljavate jednako osobno.

- Ivan Vrkić je integralna osoba i ja svaki izborni rezultat doživljavam jednako, ne mogu se dijeliti na više osoba. Ono što sam napravio - napravio sam, a pitanje je uvijek kako na to ljudi reagiraju. Oni imaju svoju percepciju, a njihova percepcija je poruka meni. Nakon ovih izbora i dobivenih glasova - znak je da se približavamo kraju i da ja svoj mandat, prema svojim sposobnostima i onome što činim i radim, polako, ali sigurno privodim svome kraju. ​

U posljednjih godinu i pol dana oporavljate se od posljedica kardiovaskularne operacije, što vas je dobrim dijelom omelo u funkcionalnom vođenju gradske uprave. Je li to presudilo?

- Tražili smo svojevremeno rješenje kako postupiti u takvoj situaciji, ali ga nije bilo, nego da ostanem do kraja svoga mandata. Kako sada stvari stoje, moj oporavak i zdravlje dovedeni su do određene razine, ali je jasno kako se više neću kandidirati. Što se mene tiče, ne znam tko će me naslijediti, ali, tko god to bude, može računati na to da mu želim sve najbolje.

Još je cijela godina dana do kraja vašeg mandata. Što ćete staviti u prvi plan u tom razdoblju i u ovakvom promišljanju?

- Pred nama je završiti velike projekte. Upravo započinjemo još jedan u Tvrđi, to je cjelovita obnova njezine infrastrukture, projekt je vrijedan 137 milijuna kuna. Nastojimo i dalje spojiti Gornji i Donji grad šetnicom uz Dravu, dio realizacija toga posla preuzele su na sebe Hrvatske vode, a krunu nasipa - šetališta - odradit će Grad. U planu je još nekoliko kružnih tokova, biciklističkih staza i cesta, a sve to vodi k onome što je oduvijek bilo najvažnije - podići opći standard građana Osijeka.

Ali primarno je da procijenimo kako će se razvijati situacija sa širenjem zaraze koronavirusom. Ako bude trebalo, ako tako situacija bude nalagala, zaustavit ćemo sve komunalne investicije kako bismo bili u mogućnosti osigurati potrebna financijska sredstva za pokriće svih onih troškova koji se odnose na činjenicu da nam gospodarstvo i poduzetništvo u takvim trenucima ne samo ne stanu nego, nasuprot tome, da se i tada razvijaju. I ta će mjera biti na snazi sve dok se ne poboljša javnozdravstvena situacija.

Za vama je bogata životna i još više profesionalna karijera. U trenucima kada obznanjujete njezin kraj, što biste izdvojili?

- U svakom slučaju to je proces mirne reintegracije, koju sam sredinom devedesetih godina odrađivao na istoku Hrvatske. To je svakako vrhunac moje karijere i moga političkog djelovanja. Ali, uz to, nisam nezadovoljan i ovim što radim kao gradonačelnik Osijeka u ova dva uzastopna mandata. Dakle, reintegracija i mandati gradonačelnika Osijeka moja su dva velika životna projekta.

Vratimo se na netom završene parlamentarne izbore. Obilježili su ih pobjeda HDZ-a, pobjeda politike koju vodi Andrej Plenković. Kakvu budućnost vidite pred Plenkovićem, kao izvjesnim novim mandatarom i šefom nove vlade?

- Ja sam još i ranije iznosio stajalište da ću se, ako budem u prilici, za njega izjasniti. To sam javno rekao i prije nego što je na izborima to on i potvrdio. Mislim da je to dobro za Hrvatsku i da je Andrej Plenković spas za Hrvatsku.

Dario Kuštro
Ne znam tko će me naslijediti, ali, tko god to bude, može računati na to da mu želim sve najbolje
Možda ste propustili...