Sport
ZAVRŠNI JURIŠ BIJELO-PLAVIH

Navijačka poruka Osijeku: Samo opušteno, bolji ste od Puljana, pobijedite, pa da se zajedno radujemo
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Istra 1961 posljednja je uspjela pobijediti Osječane, i to još tamo početkom ožujka

Nogometaši Osijeka kreću u završni juriš za osvajanje drugog mjesta i plasman u kvalifikacije Lige prvaka. U tri derbija koja su igrali proteklog tjedna odličnim su se rezultatima doveli u poziciju u kojoj će sami odlučivati hoće li na kraju sezone ostvariti najbolji plasman u klupskoj povijesti. "Dvojka" je blizu, ali za nju se mora pobijediti sve redom.


Prva od tri preostale prepreke bit će Istra 1961 u Gradskom vrtu. Netko neupućen, ako bi pogledao tablicu, došao bi do zaključka kako će Osječani u tom susretu imati lak zadatak s obzirom na to da se pulska momčad nalazi pri dnu prvenstvene ljestvice. Međutim, ovosezonski međusobni susreti ponudit će posve drukčiju priču. Ako Osijek na kraju ne bude drugi, nedostajat će mu baš bodovi koje je prosuo u susretima s Istrom 1961.

Neće to biti šetnja

Izgubio ih je pet jer je na pulskoj "Drosini" jednom poražen, jednom je remizirao, a do jedine pobjede koju su ostvarili nad Puljanima bijelo-plavi su došli nakon velikih muka. Na kraju, baš je Istra 1961 bila ta koja je Osijeku nanijela posljednji prvenstveni poraz još tamo početkom ožujka. Nakon toga Kuleševićeva momčad nanizala je osam utakmica bez poraza uz šest pobjeda. Forma u kojoj se nalaze Osječane stavlja u ulogu apsolutnog favorita, ali to ne znači kako će do potrebna tri boda doći šetnjom. Trebat će teško raditi kako bi se serija odličnih rezultata nakon koronastanke te nepobjedivost u Gradskom vrtu, koja traje godinu i pol dana, nastavila.


- Zadovoljni smo momčadskom i individualnom formom, ali moramo ostati čvrsto na zemlji. Moglo bi biti pogubno za nas ako bismo bodove protiv Istre 1961 upisali prije negoli utakmica počne. Do pozicije u kojoj sami odlučujemo o svojoj sudbini došli smo teškim radom i trudom, pa si ne smijemo dopustiti da je sada kompromitiramo nekakvim opuštanjem. U dobrom smo raspoloženju, samopouzdanje je na visokoj razini, pa vjerujem kako će se to osjetiti na terenu - kaže Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.


Trpka su sjećanja na tri prethodna ovosezonska okršaja s Puljanima, što je dovoljno upozorenje kako ih se mora shvatiti krajnje ozbiljno.


- Igra im je bolja od rezultata koje postižu. Još uvijek nam je u sjećanju taj posljednji prvenstveni poraz koji smo doživjeli baš u Puli. Svega je bilo u toj utakmici, VAR nam nije priznao dva pogotka, ostao je osjećaj kako smo tada bili oštećeni. Sjećam se i jesenskog susreta u Osijeku. Baš smo se bili namučili u toj utakmici kada smo do pobjede došli duboko u sudačkoj nadoknadi iz kaznenog udarca. Iz tih susreta moramo izvući pouke i dati svoj maksimum da se ovaj put opet ne bismo doveli u probleme - kaže trener osječkog nogometnog prvoligaša.
Lopa ili Škorić

Tu prevažnu utakmicu bijelo-plavi neće odigrati ni izbliza kompletni. Nedostaje gotovo cijeli vezni red (Kleinheisler, Jugović i Pilj), upitan je Mance, ali u Gradskom vrtu čvrsto vjeruju kako će biti u stanju nadoknaditi te izostanke ključnih igrača. Najvažnije je pitanje tko će zaigrati sa Žaperom u sredini terena.


- Ni ranije nisam nabrajao tko nam sve nedostaje, pa neću ni ovaj put. Određenih problema imamo, posebno u veznom redu, ali na meni i mojim suradnicima je zadatak u kojem trebamo pronaći najbolje rješenje. Ideje postoje, a najvjerojatnije će u sredinu terena ući Dmitro Lopa. On je iskusan igrač, možda i naš najbolji kreativac, pa nemam dvojbi kako je dorastao zadatku koji ćemo staviti pred njega. Postoji opcija i s Miletom Škorićem, kojem pozicija veznog igrača nije strana - otkriva Kulešević.


Opcija s Lopom bila bi prirodnija jer nije uputno čačkati po zadnjoj liniji koja je u posljednje vrijeme jako kvalitetna. Na kraju uvijek se može prema potrebi reagirati i tijekom susreta. Od odluke o tome tko će igrati mnogo je važnije kako će Osijek igrati. U najtežim ispitima nakon koronastanke pokazali su odvažnost i odlučnost koja će im itekako trebati i u ovoj utakmici. Ako želi držati Lokomotivu "na kratkoj uzici", Osijek se u ovom susretu jednostavno ne smije poskliznuti. To bijelo-plavi mogu osigurati samo na jedan način, a on je od prve minute Puljane uhvatiti u željezni stisak.


- Svjesni smo kakva je utakmica pred nama, svjesni smo i što naši navijači, koji će vjerujem u velikom broju pohoditi Gradski vrt, očekuju od nas. Veselimo se podršci s tribina, a u isto vrijeme apeliramo na pridržavanje epidemioloških mjera kako nam se ne bi dogodila kakva glupost. Što se nas tiče, želimo biti na razini igara iz posljednjih utakmica. Ako budemo takvi, naša pobjeda ne bi smjela doći pod znak pitanja, a ona bi značila kako smo napravili još jedan korak naprijed prema osvajanju drugog mjesta - zaključio je Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.
I tome se nema što dodati, a bijelo-plave u taj susret možemo ispratiti sa samo jednom porukom - pobijedite!


Dalibor Keler
korak naprijed
TRI BODA ZNAČE DA JE DRUGO MJESTO SVE BLIŽE
OSIJEK**-**ISTRA 1961

Početak: Subota, 21.05 sati

Ivušić**Čondrić

Igor Silva**Grujević

Škorić**Paez

Majstorović**Bosančić

Talys**Pavić

Žaper**Gallilea

Lopa**Močinić

Ndockyt**Blagojević

Bočkaj**Gržan

Marić**Delić

Mance**Guzina

Stadion: Gradski vrt

Kapacitet: 18.856

Sudac: Marko Matoc (Zaprešić)
TABLICA
1. Dinamo**33**24**4**5**58:17**76

2. Lokomotiva**33**18**6**9**53:35**60

3. Osijek**33**16**11**6**44:26**59

4. Rijeka**33**16**7**10**50:38**55

5. Hajduk**33**16**6**11**51:35**54

6. Gorica**33**12**11**10**43:46**47

7. S.Belupo**33**9**7**17**30:49**34

8. Varaždin**33**6**9**17**27:48**30

9. Istra 1961**33**5**9**19**25:53**24

10. Inter**33**3**8**22**30:64**17
Parovi 34. kola
Gorica - Varaždin (igrano sinoć)

SUBOTA

18.55 sati

Inter Zaprešić - Rijeka

21.05 sati

Osijek - Istra 1961

NEDJELJA

18.55 sati

Slaven Belupo - Lokomotiva

21.05 sati

Dinamo - Hajduk
MEĐUSOBNI SUSRETI

OSIJEK – ISTRA 1961**44**19**17**9**52:39
Najčitanije iz rubrike